Защита от копиране на съдържанието на вашия WordPress сайт

copy protect

Здравейте, приятели! В тази статия ще разберем, как може да опитаме да защитим нашия сайт от копиране или по-просто казано, кражба на съдържание от вашия сайт. А също ще разберем, изпълнима ли е реално тази задача.

Преди да продължите със четенето, може да прочетете по темата във тази статия.

Между другото, може би ще попитате, а защо въобще е нужно да защитавате съдържанието от копиране? Нещата всъщност са много прости. Уникалното съдържание – това е един от най-важните фактори за достигане на ТОП местата в търсачките. И си представете, колко е обидно, когато сте написали уникална и полезна статия, а някой я е копирал и поставил на своя сайт. И ако откраднатата статия бъде индексирана първа, то вашата статия ще се счита от Google за не уникална. В резултат на това шансовете да излезете в ТОП позиция със тази статия рязко падат.

Прочетете в този пост, как да накарате робота на Google мълниеносно да индексира вашата нова статия.

Както виждате, проблема за кражба на съдържание е действително актуален. Реална и изпълнима ли е задачата за защита на съдържанието? Отговора е прост и еднозначен: да защитите съдържанието на вашия сайт изцяло от копиране, за съжаление е невъзможно. Колкото и да ни се иска това, и каквито действия да предприемаме.

Всъщност ние можем само да затрудним копирането на съдържание, като поставим защита, която ще бъде просто “защита от глупака”. Фактически, колкото и да се стараем, тези, които поискат да откраднат съдържание, ще го направят без проблем. Поради това се колебаех, дали да пиша тази статия, защото считам, че тази защита може да достави неудобство на обикновените посетители, като при това не ви спасява напълно от крадците.

Въпреки това, ако този проблем е особено остър за вас, то поне може да се опитате да затрудните крадците на статии. За тази благородна цел ще използваме разширение със име WP Content Copy Protection & No Right Click. Инсталирайте и активирайте добавката и това всъщност е всичко. Добавката забранява маркиране на текст и десния бутон на мишката.

copy-protect-1

Може единствено да преведете надписа който се появява когато някой се опита да копира текста. Влезте в: “Настройки” -> ” WP Content Copy Protection & No Right Click” -> “Main Settings”. Променете надпис: “Content is protected !!”, на например “Съдържанието е защитено!” или какъвто превод на вас ви харесва. Не забравяйте да натиснете бутон “Save Settings”, за да запазите промените.

copy-protect-2

Ето как се получи при мен:

copy-protect-3

Може да пробвате да маркирате текст или да използвате десен бутон във статия или страница, ще видите, че това е невъзможно. Както казах по-горе, от една страна, статиите на вашия сайт вече са като, че ли защитени от копиране. Но на практика подобна защита лесно се преминава от професионалист по няколко начина.

А за обикновените потребители това разширение може да предизвика определени неудобства. Например аз, четейки дадена статия, често обичам да маркирам някой части от материала които вече съм прочел и така знам къде съм спрял. Със това разширение посетителите ви са лишени от това, тъй като то изключва десния бутон и забранява маркиране на текста с левия бутон на мишката.

Също така, ако слагате в статиите (както аз например) някакъв полезен за вашите читатели php, js или css код, то е невъзможно да се копира кода. Затова помислете добре, нужна ли ви е наистина такава защита.

За защита на моя сайт аз слагам във всяка статия линкове към други статии от блога (крадците обикновено ги мързи да премахват линковете от текста), а също веднага след публикуване на нова статия известявам Google, че има нов публикуван материал в блога. Така Google знае, че тази статия е публикувана първо във моя блог и дори някой да я копира, то той ще получи наказание от Google за плагиатство. С това завършвам и се надявам днешната статия да е полезна за вас. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *