Възстановяване на забравена парола за WordPress

забравена парола

Здравейте, приятели! Въпроса за това, как да се възстанови забравената парола на администратора, доста често се задава от потребителите на WordPress. Някой просто забравя паролата, на друг може да са хакнали сайта, а някой получава ресурса от предишния администратор на сайта без необходимите данни за вход. В тази статия ще разгледаме няколко начина за промяна (възстановяване) на парола за администратора на блога.

Възстановяване на забравена парола със е-mail.

  1. Възстановяването на паролата със e-mail е най-простия и очевиден способ да си върнете достъпа до админ панела. Кликнете върху линк „Изгубена парола?“ и попълвате данните във тази не сложна форма:забравена парола
  2. След това чакаме писмо със линк във него за настройка на новата парола:
  3. загубена парола за wordpressОтворете писмото и кликнете линка във него.
  4. Във отворилия се прозорец попълнете новата парола за вход.

Както казах, този начин за възстановяване на достъпа до админ панела е най-лесния, но при условие, че знаете логина на администратора и имате достъп до e-mail на администратора, а сървъра е настроен правилно за изпращане на изходящи писма. Ако не разполагате със тези данни, продължете със втория начин за възстановяване на паролата.

Възстановяване на забравена парола със код във functions.php.

В този случай трябва да имате FTP достъп до вашия сървър и да може да качвате и сваляте файлове. Трябва да свалите файл functions.php във вашата активна тема. Като правило той лежи във: wp-content/themes/активната_тема/functions.php.

След като свалите файла functions.php го отворете със текстов редактор (ВНИМАНИЕ! Не отваряйте със Notepad, той не е подходящ за редактиране на файловете на WordPress. Свалете си безплатния Notepad++, и редактирайте файловете със него!) Отворете functions.php със Notepad++ и добавете този код на нов ред:

wp_set_password('new_password', 1);

Където в new_password попълвате новата парола на администратора, а 1, това е ID на администратора, който винаги е с ID равно на 1, защото го получава при инсталацията на WordPress.

Преди да запазите промените кликнете „Кодировки“ и там трябва да е маркирана опция за запазване на документа „Кодиране в UTF-8 без BOM“:

encoding

Качете редактирания файл functions.php на вашия сървър.

Възстановяване на забравена парола чрез MySQL базата данни.

Ако имате достъп до базата данни MySQL, то паролата може да се разбере от таблицата в нея. На всеки хостинг има инсталиран уеб интерфейс phpMyAdmin, за достъп до MySQL.

  1. Влезте в phpMyAdmin, изберете нужната база данни и намерете таблица wp_users и кликнете „Прелистване/Browse“ (префикс wp_ може да бъде друг, тъй като при инсталацията на WordPress може да сте избрали друго име). Първото име с ID 1 е администратора, до него във графа „user_login“ е написано името за вход в админ панела, във графа „user_pass“ е написана паролата, във графа „user_email“ е написан email адреса:смяна на парола с MySQL
  2. Ако искате да смените паролата кликнете линк „Редакция/Edit“, и пред вас ще се появи списък със ползвателите:парола с MySQL
  3. Необходимо е да кликнете „Edit/Редакция“, във ред със ID 1. За да промените паролата на дадения ползвател във user_pass изберете MD5, а в „Value/Стойност“ попълвате новата парола:промяна на парола с MySQL
  4. Натиснете бутон „Изпълнение/Go“, за да запазите промените и вече може да влизате в админ панела със тази парола. Препоръчвам ви да промените и името за логин, ако е „admin“ на някакво друго, защото хакерските скриптове за разбиване на пароли пробват именно този стандартен логин.

Ами, това е всичко. За да възстановите или смените администраторската парола, трябва да имате някакъв достъп до вашия сървър – достъп до администраторския e-mail, FTP достъп или достъп до MySQL база данни. Ако нямате достъп до изброените, се свържете със вашия хостинг доставчик – без неговата помощ, няма да може да възстановите достъпа до вашия сайт.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *