Защо забраната за индексиране на нискокачествено съдържание е малко ефективно?

Забраняването на индексиране на некачествено съдържание от търсачката на Google няма да доведе към по бързо издигане на позициите на сайта във търсенето на Google. По този начин ресурса само ще загуби част от своя безценен трафик.

Защо забраната за индексиране на нискокачествено съдържание е малко ефективно?

По време на проведената конференция на Google, State of Search, на сътрудника на Google Гари Илш (Gary Illyes) е зададен въпрос, дали е ефективно да се забранява индексацията на съдържание със ниско качество. На което Гари Илш е отговорил, че практиката да се «затваря» публикация от индексация в Google няма да доведе до по бързо издигане на сайта на топ позиции във търсачката на Google. Макар че повечето уеб мастъри са на противоположното мнение.

Представителя на Google е отбелязал, че забраната за индексиране (дори и на най нискокачественото) съдържание не е правилна практика. Ако «скриете» публикация от индексиращите ботове на Google, то съдържанието няма да се ранжира. И заради това сайта ще изгуби част от потенциалния трафик, който се насочва към него от търсачките.

индексиране

Гари Илш е дал съвет на уеб мастърите вместо да «скриват» нискокачественото съдържание да работят за повишаване на неговото качество и полезност за посетителите. Ако на площадката има публикация, то сайта или блога трябва да се ранжира взимайки предвид и нея, за да може посетителите да намерят интересуващото ги съдържание, а сайта или блога да получи допълнителен трафик към себе си.

При това съществуват няколко изключения. Този подход не работи, ако блога или сайта е «разбит» от хакери и във неговите уеб страници злосторниците са поставили спам съдържание.

Ето така, според Google стоят нещата със забраната за индексация на некачествено съдържание от търсачката на Google. Не си струва да го използвате, защото само ще загубите ценен трафик. По добре насочете времето и усилията си към подобряване на статиите. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *