Как да забраните на търсачките да обхождат и да индексират вашия WordPress сайт

Здравей, читателю! Има много сценарии в които бихте искали да забраните на търсачките да обхождат и индексират вашия WordPress сайт и показването на резултатите в търсачките. В тази статия ще ви разкажа как да забраните обхождането и индексацията на вашия WordPress сайт.

Кой и защо би искал да спира търсачките?

За повечето сайтове търсачките са най големия източник на посетители. Затова може да се зачудите защо някой въобще ще иска да блокира търсачките?

Доста хора които използват WordPress за да създават лични блогове, разбира се нямат желание тези лични страници да се индексират и да се показват във търсенето. Други пък използват WordPress за проекти или вътрешни мрежи и те не биха искали техните вътрешни документи и планове да имат обществен достъп.

Във всички тези ситуации, най вероятно няма да искате търсачките да индексират вашия сайт.

Често срещано заблуждение е, че ако нямате линкове сочещи към вашия домейн, то търсачките няма да открият вашия сайт. Но това не е напълно вярно. Има доста начини търсачките да намерят сайт към който сочи някакъв линк. Например:

  • Вашето домейн име може да е било собственост преди това на някой друг, и то все още да има линкове водещи до сегашния ви сайт.
  • Има хиляди страници в които просто има списъци със домейн имена и вашия сайт може да присъства във някой от тези списъци.

В Интернет стават доста неща и повечето от тях не може да контролирате. Но все пак вашия сайт е под ваш контрол и вие може да дадете инструкция на търсачките да не индексират и да не обхождат вашия сайт.

Забрана на търсачките да обхождат и да индексират вашия WordPress сайт

WordPress има настройка която ви позволява да дадете инструкция на търсачките да не индексират вашия сайт. Просто трябва да посетите «Настройки» -> «Четене» и да сложите чавка във квадратчето до надпис «Не позволявайте на търсачките да индексират този сайт». На края не забравяйте да натиснете бутон «Запазване».

Как да забраните на търсачките да обхождат и да индексират вашия WordPress сайт

След като го направите, WordPress добавя този код във хедъра (най горната част на вашите страници) на вашия сайт:

<meta name='robots' content='noindex,follow' />

WordPress също прави промени във вашия robots.txt файл и добавя този код:

User-agent: *
Disallow: /

Тези кодове молят (забележете, молят!) роботите да не индексират вашите страници. Но зависи от търсачките дали ще се съобразят със това искане или няма да го приемат. Повечето търсачки ще уважат вашето желание, но някой страници или случайни картинки може все пак да бъдат обходени и индексирани.

Как да сте сигурни че вашия сайт няма да се появи във резултатите от търсенето?

Единствения начин да сте сигурни, че търсачките няма да обхождат или индексират вашия сайт е като добавите парола за достъп до целия сайт във настройките на вашия сървър.

Това означава, че ако някой се опита да отвори вашия сайт, то той ще трябва да попълни данни за вход. Това се отнася и за търсачките.

Метод 1: Защита на целия сайт със помощта на cPanel във вашия хостинг

Влезте във вашия cPanel на вашия сървър и след това влезте във раздел «Защита на Директории».

защита на директории във cPanel

След това трябва да изберете папката във която сте инсталирали WordPress. Обикновено във папка public_html.

защита на директория public_html в wordpress

На следващата страница трябва да попълните име за директорията която ще защитите със парола. Не забравяйте да натиснете бутон «Save» за да запазите промените.

защита на директория със парола

Страницата ще се презареди и след това по долу ще трябва да добавите потребителско име и парола.

създаване наиме за вход и парола за защита на директория в wordpress

Това е всичко, успешно добавихте парола за достъп до вашия WordPress сайт. Вече когато посетител или търсачка реши да посети вашия сайт, те ще трябва да попълнят име за вход и парола които създадохте преди това, за да видят сайта.

Метод 2: Защита на WordPress сайт със помощта на разширение

Може да защитите вашия WordPress сайт със помощта на простото за работа разширение Password Protected. Защитата се състои само от парола (няма нужда да създавате име за вход).

За днес това всичко, надявам се статията да ви е помогнала да научите как да забраните на търсачките да обхождат и индексират вашия WordPress сайт и как да го защитите със парола. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *