Yoast SEO – подробна инструкция за настройка на плъгина

yoast seo

Здравейте, приятели! В тази статия ще поговорим за плъгин Yoast SEO, без който аз лично не си представям как ще направите успешна SEO оптимизация на WordPress блог. Освен това, този плъгин съдържа няколко полезни инструменти, като XML-карта и хлебни трохи (breadcrumbs) които са също много важни за seo оптимизацията. И така, хайде да настроим самостоятелно и максимално ефективно този страхотен SEO плъгин.

За начало да разберем, какво може да направите с този плъгин:

 • Да попълните мета-тагове за главната страница.
 • Да попълвате мета-тагове за всяка статия и даже, което е много важно за всяка категория! Благодарение на този чудесен плъгин може много ефективно да оптимизирате категории със средночестотни и даже високочестотни ключови думи.
 • Да настройвате Title за категориите, архивите и всичко останало.
 • Да добавите така наречените „хлебни трохи“ (breadcrumbs) без да използвате допълнителен плъгин.
 • Да добавите XML-карта без да използвате друг плъгин.

Както виждате Yoast SEO може да върши много неща. А сега да поговорим за всяка точка подробно.

Yoast SEO – настройка на плъгина

Първо, разбира се свалете плъгина, инсталирайте го и го активирайте. След като направите тези неща в лявата колонка ще видите това:

yoast seo настройка

Настройвайте плъгина поетапно и строго следвайте тези инструкции. Раздел „Общи настройки“ може смело да пропуснете, там няма нищо интересно, затова преминете към следващия раздел.

Заглавия & мета

Тук интерес представлява третия таб – „Типове публикации“, именно тук ще попълваме Title (заглавие), Descripti (onописание) и Keywords (ключови думи) за ЦЕЛИЯ блог. Това са много важни параметри и е желателно в Title да присъства средночестотна ключова дума с която ще придвижвате блога в търсачките.

Публикации

Тук навсякъде оставяте само %%title%% %%page%% и никъде не слагате чавки. Код %%title%% %%page%% поставя в заглавието на статиите и страниците само самото заглавие (title) без никакви допълнителни неща, като например името на вашия сайт. Тоест изтривате %%sep%% и %%sitename%%.

yoast seo

%%sep%% – е разделител между Title и URL адреса на вашия сайт.

%%sitename%% – името на вашия сайт.

Пример как би изглеждало заглавието (title) в първия и втория случай:

Без %%sep%% и %%sitename%%

Yoast SEO – настройка на плъгина

Със %%sep%% и %%sitename%%

Yoast SEO – настройка на плъгина – ptcpari.com

Където – е sep, а ptcpari.com – името на моя сайт. Съгласете се, че в този случай заглавието (title) изглежда много голямо, пълно е със ненужна информация и силно понижава своята SEO ефективност.

Категории

Тук трябва да се остави само %%term_title%% %%page%% и да се сложат две чавки срещу надписи Meta Robots и Yoast SEO meta панел в раздел „Етикети“ и една чавка във раздел „Формат“ срещу надпис Meta Robots.

yoast seo

Това се прави за да не се появяват дубликати на страници в търсачките на които са присвоени етикети. Ако използвате етикети във вашия сайт, то не трябва да забранявате индексацията им.

Архиви

В раздел „Архив по автори“ слагаме чавки в:

 • Задаване на атрибут noindex, follow на авторските архиви.
 • Изключване на авторските архиви
 • Задаване на атрибут noindex, follow за архивите по дати.

yoast seo

Други

В последния раздел трябва да поставите чавки в :

 • Да не се индексират под-страниците на архивите.
 • Използване на meta keywords таг? – тук забраняваме индексацията на страници от вид /page/2/ и архиви.

yoast seo настройка

Използване на meta keywords таг? – определено ДА, макар разработчика на плъгина да пише, че няма смисъл в използването на ключови думи, все пак ви го препоръчвам. Попълвайте 3-5 ключови думи задължително написани с малки букви и разделени със запетаи.

XML карта на сайта

Пропускате раздел „Социални профили“ и преминавате към „XML Sitemaps“. Тук е необходимо просто да сложите чавка срещу надпис:

 • Активиране на функцията за създаване на XML карта на сайта. и XML картата ще бъде създадена и може да я видите на адрес: вашия_сайт.bg/sitemap_index.xml или като натиснете бутон „XML Sitemap“.

yoast seo breadcrumbs

Други настройки

Сега преминаваме в раздел „Други настройки“, тук са важни две неща:

 • Пътечки (breadcrumbs) или „хлебни трохи“
 • Постоянни връзки.

„Хлебни трохи“

Слагате чавка до надпис:

 • Активиране на пътечката (breadcrumbs) .

yoast seo

 • В от падащото меню срещу „Публикации“ избираме Категория, запазвате промените с натискане на бутон „Запис на промените“ и след това поставяте кода (информация може да намерите от линк: „статията за имплементиране на пътечки“) във вашата тема.

Постоянни връзки

Сега преминаваме към последната част „Постоянни връзки“. Тук поставяме чавки срещу:

 • Премахване на маловажни думи от кратките URL имена на страниците.
 • Премахване на параметъра ?replytocom.
 • Принудително добавяне на завършваща наклонена черта към URL адресите на всички категории и етикети.

yoast seo

Освен това след активация на плъгин Yoast SEO за всяка статия ще виждате това:

yoast seo

Ако сте попълнили правилно мета таговете title (заглавие на статията), keyword (ключова дума), Мета описание и Мета ключови думи. Ако всички мета тагове са зададени вярно, а в поле „Целева ключова дума“ е написана ключовата дума или словосъчетание с която ще придвижвате статията в Google, то лампичката ще свети в зелен цвят и именно така трябва да бъде във всичките ви статии.

Освен това тази добавка има и още една много полезна функция която я няма във също много известния и със същата функционалност SEO плъгин „All in One SEO“. Под прозореца за попълване на мета таговете в раздел „Анализ на съдържанието“ ще видите подсказки за SEO оптимизация на статията. Стремете се всички точки да са със зелен цвят.

Прехвърляне на мета данните от друг SEO плъгин

Ако преди това сте използвали друг плъгин за SEO оптимизация, например All in One SEO, то след като решите да преминете към плъгин Yoast SEO ще трябва да прехвърлите данните от предишния плъгин. Затова НЕ трийте предишния плъгин преди да сте прехвърлили данните от него, иначе ще се загубят всички мета данни в статиите ви.

 • След като активирате Yoast SEO кликнете линк „Инструменти“ -> „Импорт и експорт“ -> „Импорт от други SEO разширения“.
 • Сложете чавки в „Импорт от All-in-One SEO“ и в „Изтриване на данните от предишното разширение след импортирането? (препоръчително)“.
 • Натиснете бутон „Импорт“.

yoast seo import

 

 • Ще видите надпис „All in One SEO data successfully imported.“ и просто кликнете линка „disable the All in One SEO plugin“, за да изключите предишния плъгин All in One SEO.

yoast seo import

Ако използвате друг SEO плъгин който го няма в списъка, кликнете линк „SEO Data Transporter“ и инсталирайте този плъгин със помощта на който ще може да импортирате мета данните от предишния във новия SEO плъгин.

Резюме

Надявам се, че съм ви разказал всичко за настройките на Yoast SEO и няма да имате въпроси за него, а също съмнения колко е важен този плъгин за успешната SEO оптимизация на всеки WordPress блог.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *