WordPress тема или важен ли е дизайна на вашия блог

wordpress тема

Здравей, драги читателю! Тази статия е пиша като допълнение към предишна моя статия „Смъртоносни грешки на начинаещия блогър. Как правилно да развивате блог“. Препоръчвам ви да я прочетете, преди да продължите с четенето на тази статия в която ще пиша как да изберете wordpress тема за вашия блог.

Вече, отчасти, вие разбирате, какво и как работи в блогосферата. На първо място – това е реалната полза от вашия блог за читателите. Но по-нататък множество начинаещи блогъри допускат следващата грешка, даже две взаимно свързани грешки – това е ужасния дизайн (WordPress теми) на блога. Спомнете си от собствен опит, когато блуждаейки из Интернет как сте влизали в някой си сайт, а там ви е посрещало напълно неразбираемо нещо. Да, и такива невзрачни, съвършено със нищо незабележими WordPress теми (дизайни) сте виждали може би стотици, ако не и хиляди за времето, прекарано в Интернет.

А сега си отговорете на въпроса – „Ще се върнете ли отново на сайт с лоша и грозна тема?“ Не, разбира се. След 5 минути няма и да си спомняте за този сайт. И какъв е резултата? Ами абсолютно никакво развитие, хората не влизат във вашия блог, а дори и да влизат, веднага го напускат и забравят за него, което се отразява лошо на поведенческите фактори на вашия блог. А и търсачките не са особено благосклонни към такива сайтове, защото са със лош, крив код във самата WordPress тема и заради това възникват определени проблеми за такъв сайт или блог в търсачките.

И в резултат на всичко това вие не изпъквате в блогосферата, сливате се хилядите сиви блогове. А кой ще ви познае в тълпата? Съвършено вярно – никой. Вие ще попитате, ами съдържанието? Ако аз действително пиша качествени и полезни статии, нима качеството на моята wordpress тема за блога са толкова важни? Но си спомнете поговорката: „По дрехите посрещат …“. Трябва да направите добро първо впечатление. От това зависи, дали ще се задържи посетителя на вашия блог и ще стане ли негов постоянен читател. Докато никой не ви познава в блогосферата, ще ви посрещат по „дрехите“.

И какво да правя, къде да намеря добра тема за моя WordPress блог, бихте ме попитали ? Ето ви няколко съвета. В началния етап от развитието на вашия блог може да потърсите платени теми за WordPress – в Интернет има сайтове, от които може да купите оригинална WordPress тема. Такива теми струват $30-$40 или $120 заедно с инсталацията и настройката. Ако не сте готови да се разделите със такава сума пари, аз ви разбирам прекрасно, то тогава поне отделете време за търсене на оригинална и красива тема за вашия блог. На мен обикновено ми отнема 2-3 дена. Да, да, не 2-3 часа, а 2-3 дни. Приемете търсенето на тема за вашия блог със цялата му важност и сериозност. Тъй като в много безплатни WordPress теми може да има ненужни линкове към други сайтове.

Със самата тема за WordPress може да бъде свързан и друг сериозен проблем, който може да изпъди вашите посетители и читатели. Става въпрос за навигацията на сайта. Вижте как изглежда навигацията в моя блог. Мисля, че не е сложно да се ориентирате и да се движите между страниците.

Също така във сайдбара на блога бих ви посъветвал временно да махнете каквато и да е реклама на външни ресурси, особено ако блога ви е съвсем „зелен“. Доста често се срещат новаци, които веднага след като си направят блог, го накачват с реклама, въпреки, че посетителите са само 5-10 на ден. Но хората не са глупави, те веднага разбират, че главната цел на автора е да спечели пари и те веднага си отиват. А и какви пари ще спечелите при 5-10 посетители на блога за денонощие? Просто е смешно! Защо ви е заради тези стотинки да си загробвате репутацията? Съвсем друга работа е – форма за абониране на блога! Желателно е да е направите в самото начало, веднага след създаването на вашия блог и първия ви пост.

А вие избрахте ли wordpress тема за вашия блог? Напишете в коментарите.

Ако ви е харесала тази статия – споделете я в Twitter, Facebook и други социални мрежи от иконките под нея. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите, непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *