5 прости инструмента и съвета, които ще ви помогнат да направите оптимизация на WordPress

Здравей, читателю! Сайтовете които работят на WordPress, могат да се забавят поради няколко причини. Например, раздут код, некачествено разширение или низка производителност на хостинга. Да изясните, какво ви забавя и пречи за добра оптимизация на wordpress, е достатъчно сложно. Още по трудно е да разберете инструментите, предназначени да увеличат скоростта (разширения за кеширане), които са пълни със загадъчни настройки.

Всичко това може да се превърне в нещо като кошмар при диагностициране и поправяне на това, което изглежда като прост проблем. А и не всеки знае, как да ускори и да направи оптимизация на WordPress.

Тук се надявам да ви помогне тази статия. Съществуват готови инструменти, предназначени да ви помогнат да утолите вашата жажда за скорост. По надолу ви давам списък от пет разширения, които не изискват от вас наличие на докторска степен по ракетостроение, и които ще ви помогнат да настроите мълниеносен сайт. Освен това, ще ви предложа съвети за достигане на максимална производителност от вашия WordPress сайт.

Разширения за оптимизация на WordPress

Fast Velocity Minify

Разширението взима файловете JS и CSS на вашия сайт и ги обединява във по малка група файлове. Свиването и обединяването на кода действително може да съкрати времето за зареждане на сайта. Това е особено актуално за сайтове, които са със много активни разширения. Fast Velocity Minify е доста прост за настройване и настройката по подразбиране е подходяща за повечето сайтове. Има разбира се и разширени възможности, ако имате желание да експериментирате.

BJ Lazy Load

Отложеното зареждане на съдържанието може да стане сериозна помощ за съкращаване на запитванията към сървъра (http requests). BJ Lazy Load зарежда изображения, текстови джаджи и iframe код (например YouTube видео), само когато те влизат във частта от страницата която вижда посетителя.

По този начин, тежкото съдържание се зарежда само при необходимост. Това е особено полезно за големи страници, съдържащи много мултимедия. Просто включете това разширение и ще усетите разликата.

Autoptimize

Само с няколко клика Autoptimize ще обедини стиловете и скриптовете, ще минимизира CSS, HTML и JS файловете и ще ги кешира. При желание разширението може да премества css стиловете във хедъра (най горната част на темата), а скриптовете във футъра (на долната част на темата) на сайта.

Въпреки, че разработчика препоръчва използването на разширението да става във съчетание със разширение за кеширане, използване на Autoptimize е прост начин за ускоряване на вашия сайт.

Speed Booster Pack

Speed Booster Pack използва няколко метода за ускоряване на сайта. Той минимизира JavaScript, HTML, CSS но не само. Например, намалява размера на картинките, зарежда JS библиотеките от сървърите на Google (а не от вашия сървър), отлага парсинга на скриптовете, премахва «нежелателни» заглавия и друг излишен боклук. Също така може да изключите минимизацията на определени скриптове.

Optimize Database after Deleting Revisions

Базата данни на сайта след време може да стане невероятно голяма и пълна с боклук. Това ще предизвика бавна работа на сайта. Optimize Database after Deleting Revisions е решение което ще премахне ревизиите на постовете, спам коментарите, неизползваните тагове, pingback и trackback и още много ненужен боклук. Разширението също така оптимизира вашата база данни.

Съвети за увеличаване на скоростта и оптимизация на WordPress

оптимизация на wordpress

WordPress не е бавна платформа, но със добавяне на теми и разширения, може да се забави. В съчетание със проблеми във базата данни и потенциални проблеми с хостинга, това може да предизвика съществено снижение на скоростта.

Ето няколко неща, които трябва да имате в предвид, ако искате да ускорите вашия сайт:

Избягвайте тежките теми

Дори и темата да се нарича «минималистична», това не означава, че е лека. Тя може да изглежда лека, но при това да зарежда много скриптове, забавящи сайта. Ако използвате странична тема, запознайте се със документацията, за да разберете, как да изключите скриптовете, които не ви трябват. Или използвайте леката стартова тема и я настройте както ви е необходимо.

Наистина ли ви трябва това разширение?

Всяко разширение, което инсталирате и активирате, може да добавя скриптове, стилове и записи в базата данни. Преди да инсталирате разширението, разберете дали има някакви проблеми със зареждането му и дали действително ви е нужен.

Обърнете внимание на външните скриптове и стилове

Сайтове предоставящи аналитика или рекламни функции, могат да влияят на скоростта на сайта. Въпреки, че тези доставчици могат да имат бързи сървъри, всеки проблем със включването към сървъра им може да блокира зареждането на вашата страница. Използвайте само тези услуги които ви трябват и които се предоставят от надеждни доставчици.

Следете за липсващо съдържание

Независимо от това, дали е вътрешен или външен ресурс, обръщайте внимание на всички скриптове или css стилове, които се зареждат. Отсъстващ файл може да доведе до невероятно бавно реагиране на вашия сайт, а също са възможни проблеми със външния вид. Използвайте инструменти за анализ на сайта като, GTmetrix и Pingdom, които ще ви покажат, колко време е нужно за зареждане на всеки отделен файл. Ако някой от тези файлове създава грешка 404, значи сте намерили виновника.

Разберете за ограниченията на хостинга

Не всички хостинги са еднакви. Някой от тях действително предоставят отлични условия. Но вие сте длъжни да знаете ако има проблеми, свързани с хостинга, които могат да предизвикат забавяне на сайта. Претоварени сървъри, стара PHP версия или прекалено голям трафик могат да доведат до проблеми със скоростта на вашия сайт.

Оптимизация на wordpress и увеличаване скоростта на сайта

Увеличението на скоростта на вашия сайт не би трябвало да е прекалено сложна задача. Като използвате горните инструменти и методи, вие ще получите всичко, което ви е необходимо. Скоростта е жизнено важна! Тя влияе на такива неща като SEO оптимизацията, затова си струва да направите усилия, за да постигнете колкото се може по бърз сайт. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *