WordPress – мощна CMS платформа подходяща за всякакви цели

wordpress

Здравей, драги читателю! wordpress е преди всичко мощна, приятна и удобна платформа за личен блогинг. Съдържа отличен набор от възможности за максимално опростяване на процеса за създаване на онлайн публикации. WordPress се разпространява безплатно и съответства на всички най-нови стандарти за изграждане на сайтове, бърза е, лека и много лесна и интуитивна за усвояване.

Какво още може да се каже за тази CMS система? WordPress е CMS (Content Management System) платформа написана с езика за програмиране PHP и, е може би най-популярната CMS в момента. Благодарение на отличната и богата документация и бързата инсталация е подходяща даже и за начинаещите в създаването на сайтове. Всеки може да инсталира WordPress за 5 минути, а след автоматичното обновяване на ядрото, не е нужно да я инсталирате отново.

Плюсове на WordPress

Отначало тази CMS е била предназначена основно за създаване на блог, но с нейното развитие през годините и благодарение на различните разширения в момента тя се използва за създаване на всякакъв вид сайтове, от личен блог до електронен магазин.

Основните преимущества на WordPress са:

 • Най-популярната CMS – повече от половината ползватели я предпочитат;
 • Най-голям избор от плъгини, теми, добавки за галерии, форуми, превод на много езици, включително и на Български, различни каталози, магазини и т.н;
 • WYSIWYG редактора ще облекчи живота на тези, които имат проблем с HTML или другите езици за програмиране;
 • Техническия опит не е задължителен, а админ панела е много по-прост, отколкото при другите CMS. PHP и CSS файловете може да се редактират непосредствено в админ панела. Например, можете лесно да поставите текст от който и да е текстов редактор, в сравнение със Joomla или Drupal при които е много по-сложно. Също така тази CMS е много силен инструмент за разработчици и дизайнери на сайтове;

Функционални възможности на WordPress

Днес използвайки WordPress, може да създавате не само блогове, а и портфолио сайтове, каталози на сайтове и статии, сайтове за обяви, лични страници, галерии, Интернет магазини, портали, корпоративни сайтове, сайтове на хостинг компании, онлайн справочници, социални мрежи, музикални сайтове, новинарски сайтове и т.н.

Как всичко това може да бъде реализирано само с една CMS платформа?

Функционалните възможности на системата могат да се разширят с използване на разширения. Разширението е най-често малък по обем скрипт, който разширява и подобрява функционалните възможности на основната платформа. Тъй като тази CMS е много популярна, то и създадените разширения за нея са много. В момента са над 41 000.

Трябва да отбележим, че многофункционалните разширения не са много, защото никой не иска на натоварва сайта си със излишни и неизползваеми възможности. Често всяко разширение решава конкретна задача и след инсталация и активация на разширението в админ панела, той веднага започва да взаимодейства със системата, изпълнявайки само тези задачи, които са му възложени.

Всички разширения се намират в отделна папка (plugins) и при обновяване на ядрото не е нужно да ги инсталирате отново. Въпреки, че е препоръчително при обновяване на системата те временно да се изключат. Разширенията служат не само за разширяване на възможностите на сайта, но и за неговия външен вид. На практика има разширения за всичко за което се сетите да добавите във вашия сайт.

Най-популярните категории разширения са:

 • За SEO оптимизация;
 • За коментари;
 • За увеличаване на производителността;
 • За безопасност на WordPress;
 • За работа с картинки и мултимедия;
 • За улесняване на коментирането;
 • За добавяне на връзки за споделяне в социални мрежи;
 • Специални плъгини;

Дизайн на WordPress сайтове

За богатите функционални възможности на WordPress ни стана ясно, а какво може да кажем за външния вид?

С дизайна е същото като с разширенията, инсталирайки различни теми може да получите различни видове сайтове. В официалния сайт може да намерите над 2000 теми за сваляне. И те като разширенията се намират във една папка (themes) и след обновяване на основното ядро на системата не е нужно отново да се инсталират. Но ако във нашата тема започнем да инсталираме наша специфична функционалност, която не е предвидена в темата, то външния вид на сайта започва да се разваля.

Като правило, избирането на тема за WordPress е много по-сложно, отколкото разширение за нея. Защото за разлика от функционалните възможности, критериите за добър външен вид за всеки са различни. Ако ви харесват цветовете на темата, то не винаги ви устройва функционалните възможности и разположението на блоковете или пък обратното.

И ако нямате знания за това, как е устроен WordPress, как се създават теми, без знание на HTML и CSS3, да промените външния вид на темата или да я преработите както ви е необходимо, или да създадете уникална тема за вашия сайт на практика става много сложна задача.

Заключение

В тази статия за WordPress се докоснах само да върха на този айсберг. Разбира се в зависимост от вашите цели, тази страхотна CMS може да се използва по различен начин. Ще ми бъде интересно да напишете в коментарите, използвате ли тази CMS? Имате ли трудности с него? Създавате ли ваши собствени теми или използвате готови?

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *