CMS WordPress блог. Първи стъпки при създаване на блог

cms wordpress

Здравейте, драги читатели! За начало дайте да поразмишляваме с вас над това, за какво хората създават собствен CMS WordPress блог? За едни това може да е просто хоби, за други това е форма на само изява, трети мислят само за това, веднага след създаването му как да го популяризират и да печелят от него.

Други си мислят, че по този начин ще си намерят единомишленици. За други пък това е популяризация на своето име и марка. Всъщност причините са много и са съвършено различни. Но не е в това смисъла, по скоро въпроса е, ако сте решили да създадете ваш собствен блог, със какво да започнете? А трябва за започнете със избор на платформа за вашия блог. Какво е това платформа, ще попитате вие?

Всеки блог в Интернет непременно трябва да има някаква основа. Или това е нещото на което ще се държи и работи вашия блог. По друг начин това се нарича CMS (Система за Управление на Съдържание – Content Management System). И именно такава система за управление ще е надеждна платформа за създаване на собствен оригинален блог. А една от най-популярните системи за управление на съдържание в Интернет днес е WordPress. Този блог е именно създаден със тази система за управление на съдържание. На WordPress при определени знания може лесно да се създаде напълно автономен и функционален блог.

Но къде да намерите този WordPress, ще попитате вие? Може да свалите българската версия от сайта https://bg.wordpress.org/. Там всичко е обяснено подробно. В този момент който пиша статията, актуалната версия на WordPress е 4.4.1. Имайте в предвид, че винаги е най-добре да сваляте най-новата версия на WordPress, тъй като в последните версии ще са отстранени сериозните недостатъци и опасности за сигурността на по ранните версии.

След като свалите архива на WordPress на вашия компютър, разархивирайте архива с помощта на архиватора WinRAR. Надявам се, че вече сте запознати с този архиватор. В най-главната папка на WordPress може да разгледате структурата на тази CMS. Главните и основни папки на WordPress са: wp-admin, wp-content и wp-includes.

Самият WordPress е написан на много популярния език за програмиране PHP, и един от главните файлове на тази система за управление на съдържание, който ще ви потрябва отначало за бъдещите настройки и работа със самия WordPress, се явява файла wp-config. За това как правилно да го настроите и как след това да инсталирате WordPress на вашия хостинг, ще напиша в бъдещите си публикации на този блог. Затова следете за обновления на блога.

И ако твърдо сте решили да създадете собствен блог, то нямам нито капка съмнение в това, че WordPress ще бъде за вас най-доброто решение. Повярвайте на моя опит в блогосферата. За самия WordPress в безкрайния Интернет съществуват хиляди, а може би и стотици хиляди безплатни теми (шаблони или дизайни, наричайте ги както искате) и хиляди разнообразни допълнителни модули (плъгини), които ще ви помогнат да направите работата с WordPress още по-удобна и функционална.

По данните от статистиката, в Интернет всеки ден се създават 80 000 нови блога, само се замислете над тази цифра, и аз съм уверен в това, че в бъдеще тази цифра само ще расте. И докато съществува Интернет, ще съществува и WordPress.

А вие имате блог работещ на CMS WordPress? Напишете в коментарите.

Ако ви е харесала тази статия – споделете я в Twitter, Facebook и в други социални мрежи. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

С уважение Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *