WordPress 4.5 – какви са новите възможности

Здравейте, приятели! В тази статия ще ви разкажа кое са новите неща в WordPress 4.5, наречен “Coleman”, а също и на какво трябва да обръщате внимание при инсталация на новата версия на WP.

Направете резервно копие на сайта

Преди инсталация на новата версия до 4.5 не забравяйте да направите пълен бекъп (база данни и файловете). Това може да се направи директно от хостинг акаунта ви (чрез cPanel) или като се възползвате от популярните разширения: BackupBuddy, Backup to Dropbox и Updraft Plus.

При обновяване на сайта може да възникнат проблеми (обикновено с темите и разширенията). Ако възникнат проблеми, ще може да върнете старите настройки и файлове. Ако се сблъскате с проблеми при обновяването, пробвайте стандартните стъпки като изключване на добавките и активиране на тема която върви със WP, за да може да определите откъде идва проблема.

Как да се обновите до WordPress 4.5

 1. Влезте във админ панела на вашия сайт, там трябва да видите това съобщение:WordPress-update-1
 2. Кликнете линк “Обновете инсталацията си”.
 3. Натиснете бутон “Обновяване”.WordPress-update-2
 4. След завършване на обновлението ще бъдете прехвърлени в екрана за приветствие.

Какви са новите възможности в WP 4.5

 • Лого на сайта

За опитните разработчици и ползватели това не е толкова голямо нововъведение, но голяма част от ползвателите ще се зарадват на простия начин за добавяне на лого. Може да качите вашето лого от: “Външен вид” -> ”Настройки” -> ”Идентичност на сайта”. Всичко ще зависи от вашата тема, но в популярните и стандартните теми метода вече е в наличност.

 • Адаптивен предварителен преглед

Вече може да видите как ще изглежда сайта ви на различни устройства. Преди трябваше да се използват разширения или ръчно да се променя размера на прозореца на браузъра. Влезте в: “Външен вид” -> ”Настройки” -> В долния ляв ъгъл ще видите три иконки. Кликнете върху иконите за да видите как ще изглежда сайта на различни екрани.WordPress-4-5-size

 • Вграден редактор на линкове

Начина за добавяне на линкове във визуалния редактор е модернизиран. Сега след като натиснете бутона за добавяне на линк в статията, под маркирания текст автоматично се появява поле, в което може да се постави линка или да се потърси линк във самия сайт. Може да преминете към стария начин за поставяне на връзка, като кликнете иконката със зъбчато колело.WordPress-4-5-links

 • Нови шорткодове

Добавени са нови шорткодове за по-бърза и лесна работа. Кликнете иконата с въпросителния знак, за да видите наличните шорткодове.WordPress-4-5-shortcodes

 • Подобрена модерация на коментарите

В новата версия 4.5 е променен екрана за управление на коментарите, сега е много по-лесно да модерирате коментарите. Коментарите вече могат да се разглеждат в редактора.

 • Подобрена оптимизация на изображенията

Оптимизацията на картинките е подобрена, сега файловете са до 50% по-малки, без това да се отразява на качеството.

 • Авторизация със име или email адрес

Вече може да се логвате както с име на ползвателя, така и с email адрес. Преди можеше само с email.

 • Нови функции за разработчици

Също така са добавени нови функции за разработчици:

 • Обновени са JS библиотеките (jQuery Migrate 1.4.0, jQuery 1.12.3, Underscore 1.8.3 и Backbone 1.2.3);
 • Обновени са темите които вървят със WP и др.

С това завършвам днешната статия. Използвайте новите страхотни възможности които предлага новия  WordPress 4.5. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *