Вътрешна оптимизация на блог – защита от копиране на текстове

вътрешна оптимизация на сайт

Здравей, драги читателю! Ако кражбата в реалния живот се наказва, то в световната мрежа Интернет това не е така. Това напълно важи за интелектуалната собственост като текстовете. Нали за създаването на качествени и уникални текстове се изисква не по-малък труд, като например за писане на музика.

За да напиша нова статия за моя блог, аз губя по 2-3 часа на ден. Обикновено такава статия се състои от 5000 знака без да броя празните места. Ако се оценява моя почасов труд, то 3 часа копирайтинг за мен са 30$. Но пазарната стойност на статията е примерно 4-5$. Затова копирайтинга е много трудоемък и къртовски.

А какво друго се краде в интернет толкова активно, като музика, филми и игри? Правилно, това са текстове и съдържание. Статиите са основата на всеки интернет ресурс и много закоравели авантаджии не се напрягат със създаването на собствени статии. Те просто ги крадат. Хиляди сайтове в Интернет живеят със плагиатство (кражба на текст), или по друг начин казано – със копипейст.

Интересно е само, колко дълго ще продължи това? Кога търсачките ще “спрат кранчето”? А примери колкото искаш в интернет. Ако сайт със краден текст бъде индексиран от търсачките по-рано от вашия сайт или блог, вашия сайт или блог със сигурност ще падне по-ниско в позициите за търсене, защото вашите уникални текстове в този случай ще станат не уникални, колкото и парадоксално да звучи това.

Именно това използват „старите“ сайтове, които са на 2-3 години и по-стари. Те крадат текстове от „младите“ сайтове. И как да защитите своя блог от кражбата на съдържание? Решение на този проблем съществуват няколко. Това са специални скриптове, специални плъгини (plugins) за WordPress, които изключват десния бутон на мишката, специални услуги. Но аз ви предлагам соломоновско решение. Това е правилната вътрешна оптимизация на блог, която изпълнява 2 полезни функции. Какви именно? Четете по-надолу и ще разберете…

За начало хайде да обясним какво е правилна вътрешна оптимизация на блог. Вътрешна оптимизация на блог, това е поставяне на линкове във вашите статии водещи към други страници на вашия блог. Колкото тези линкове са повече във вашите статии, толкова е по-добре за вашия блог. Защо? Защото така търсачките по-добре ще индексират вашия ресурс. Роботите на търсачките ще обхождат всички страници на вашия блог по тези линкове. Със помощта на тези вътрешни линкове може да „увеличите тежестта“ на определени страници във вашия блог за търсачките.

Правилната вътрешна оптимизация на вътрешните линкове може да повдигне PR (Page Rank) на ваша страница в Google. Какво е PR? PR е въведена от търсачката на Google и измерва така наречената тежест(важност) на страницата. За да увеличите тежестта (важността) на дадена страница, е нужно да получавате колкото се може повече линкове към нея от други сайтове, а също и от вашия блог. Колкото е по-голям PR-а на сайтовете които имат връзки към ваша страница, толкова ще е по-висок нейния PR. За средностатистическия блогер PR на главната страница равен на 4 – това е много добро достижение. Това е първата полезна функция от добре направена вътрешна оптимизация на блог.

Втората полезна функция от вътрешна оптимизация на блог – това е защита на вашите текстове от кражба. На повечето крадци на съдържание в интернет им трябва „чист“ текст. Никой, който краде ръчно, не иска да слага на своя сайт текст, в който има линкове към друг сайт. Защото чрез външния линк, на другия сайт изтича „тежест“ от собствения сайт. Крадците на статии работят бързо и без угризения на съвестта, използвайки плодовете на чуждия интелектуален труд. Тях ги мързи да чистят текста от линкове. Ако крадеца копира вашия текст и го постави на своя сайт както е, без да го почиства от вътрешни линкове, то вие ще получите безплатно линк към вашия сайт/блог.

Това е по-добре, отколкото ако просто откраднат вашата статия без никакъв резултат за вас, и за която сте изгубили 2-3 часа за написването и. Вътрешната оптимизация на блог е особено полезна срещу автоматичната кражба на текст със помощта на програми наречени грабери (graber’s). Грабер – това е специализиран скрипт, позволяващ „изпомпването“ на информация от чужди сайтове на своя. Ако не знаете, към коя страница във вашия блог да поставите вътрешен линк, то можете смело да поставите линк към вашата главна страница. Ако сте прочели до края този материал, това са общо 3863 знака без интервалите между думите. Пазарната стойност на тази статия е $4. Такива ми ти работи…

А вие използвате ли вътрешна оптимизация на блог? Крадат ли текстове от вас? Напишете в коментарите.

С уважение, Николай Томов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *