Плъгин за увеличаване на картинките в WordPress

Shadowbox-JS

Здравейте, приятели! В тази не голяма статия ще разгледаме един от многото плъгини в WordPress предназначени за работа с картинки – тази добавка увеличава картинките в WordPress.

Предполагам, че подобни плъгини са ви известни и даже сте използвали такава добавка за увеличаване на изображенията във сайта. Също много известен и един от първите плъгини предлагащи такава функционалност е Lightbox.

Но в тази статия ще се запознаем със добавката Shadowbox JS. Shadowbox JS е достатъчно функционален и гъвкав плъгин, който дава възможност да се отварят не само картинките в модален прозорец, но и други файлове като: видео, флаш, аудио файлове. Въобще доста полезен плъгин.

И така, инсталираме и активираме Shadowbox JS. Добавката успешно е инсталирана, но със съобщението за успешно инсталиране ние виждаме и съобщение, че липсват някой файлове. За да се реши проблема, ви се предлага да преминете на страницата с настройките на плъгин Shadowbox JS. Просто кликнете линк „Shadowbox JS Settings page“.

Shadowbox-JS настройки

В страницата за настройки на плъгина кликнете бутон „Get Shadowbox Source Files“.

Shadowbox-JS сваляне на нужните файлове

След като натиснете бутона ще получите липсващите файлове.

Shadowbox-JS успех

Със това инсталацията е завършена и ако се вярва на автора на плъгина, всички картинки автоматично трябва да се отварят и увеличават в модален прозорец. Хайде да проверим това, като добавим в статия някаква картинка. Не забравяйте при добавяне на изображение в настройките да слагате в настройка „Връзка към“ -> Файл.

Shadowbox-JS файл

Ако всичко е направено както трябва, то ако кликнете върху картинката, вие трябва да видите как тя се увеличава и се отваря в модален прозорец. Задачата е изпълнена – сега картинката се увеличава с плавен и красив ефект.

Shadowbox-JS резултат

След това може да премине към настройките на плъгина, които ще намерите в меню „Настройки“ -> „Shadowbox JS“.

Кликнете бутон „Show Advanced Configuration“ за да отворите допълнителните настройки. Например имате възможност да управлявате цвета и прозрачността на задния фон (overlay) на модалния прозорец. Да включвате и изключвате действието на плъгина за различен тип файлове като картинки, аудио, видео и дори различни сайтове за видео споделяне като Google Video и YouTube. Поиграйте си с настройките, за да оформите работата на плъгина според вашия вкус и нужди.

За днес това е всичко от мен. Успех на всички.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *