Ускоряваме блога. Част 1 – Теория

Здравей, читателю! Дойде време да ви разкажа как да оптимизирате блога и да увеличите скоростта на неговата работа. Тази статия е първата и във нея ще се занимаваме с теория и съвети как да направите ускоряване на скоростта за зареждане на вашия блог. Във втората статия, ще разгледаме практиката за ускоряване на блог.

Как да направите ускоряване на блог? Теория.

Както не веднъж съм споменавал във мои предишни статии – разширенията значително забавят зареждането на блога. За пример мога да ви дам компютъра. Когато е със нова инсталация на операционната система, той буквално лети, но ето вие започвате да инсталирате какви ли не програми, игри и т.н. Резултата е, че компютъра след месец, два работи със 50%-60% по бавно. Блога е същият този компютър, а разширенията са програмите и игрите.

Защо разширенията влошават скоростта на работа на блога? Защото разширението е програма която прави запитване към базата данни. Всяко такова запитване става за определено количество време. То не е голямо, нещо от рода на 0,0001 секунда. Но всяко разширение осъществява десетки и дори стотици подобни запитвания. Вече може да сметнете, ако имате 30 разширения и всеки от тях прави по 100-1000 запитвания към базата данни, то зареждането на сайта става със 1-3 секунди по дълго, отколкото е нормално. Може да ви изглежда, че 2 секунди са много малко, но повярвайте ми, това е ужасно много.

ускоряване на WordPress блог

Скоростта на блога е един от най важните показатели. Това не е само удобство за посетителите, но също и вид рейтинг за търсачките. Колкото е по бърз вашия блог – толкова по нагоре се класира във Google. Съответно колкото е по бавен – се класира в «девета глуха».

Затова ви препоръчвам да изключите ненужните разширения, или да ги замените със някакъв код, който ще върши същата работа. Защо да инсталирате разширение което поставя бутони за социалните мрежи, ако може за 5-10 минути да ги поставите ръчно? Да, ще ви отнеме 10 минути от вашия живот, но това ще се отрази добре на вашия блог. Може разбира се да окичите блога със всевъзможни разширения, които буквално ще правят всичко за вас. Само че какво ще даде това на вашия блог? Със сигурност не добри позиции във Google, а следователно и малък трафик.

Но запитвания към базата данни правят не само от разширенията, а също и различни php тагове. Например:

<?php bloginfo('url'); ?>

Този код прави запитване към базата данни, което се вижда от думата «bloginfo» и получава такъв диалог:

  • php – «А какъв е url адреса на сайта?»
  • База Данни – «https://wpsait.com, всичко ли е ясно?»
  • php – «Да, всичко е ясно, Благодаря!»

Всичко това отнема време. Затова е най добре да се напише:  «https://wpsait.com» и тогава подобни диалози няма да възникват.

В следващата статия ще се заемем със практиката, която чувствително ще ускори нашия блог! Това е за днес. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *