Изменение на минималната версия на PHP за WordPress

Здравей, читателю! На конференцията WordCamp US 2018 създателя и основен разработчик на WordPress Matt Mullenweg във своята реч на форума е обявил намерението си да промени минималната версия на PHP, която е необходима за сайтовете които работят със WordPress.

Във момента минималната версия на PHP за WordPress е 5.2.4, но срока за нейната поддръжка е бил до месец януари 2011г., и тя се счита за отдавна остаряла.

Предстоящи изменения в ядрото на WordPress

В 2019 година се планира поетапно изменение на минималната версия на PHP за WordPress.

PHP 5.6 ще стане минимално изискване за WordPress в април 2019 година. Започвайки от месец декември 2019 година, минималната версия ще стане PHP 7.0.

ъпдейт на php версията в wordpress

Затова в ядрото на WordPress ще бъдат внесени следните промени:

  • Информационната страница на WordPress.org, обяснява важността на обновяването на версията на PHP. Там ще намерите подробни инструкции как да промените версията на PHP, дори да нямате никакви технически знания и умения.
  • Във вашия административен акаунт ще получавате уведомления ако използвате стара версия на PHP.
  • Вашия хостинг доставчик ще получи съобщение за промяна на PHP версията на сървърите, за да може и вие да получите подробни инструкции от вашия доставчик на хостинг услуги как да го направите сами.
  • Разработчиците работят върху функцията за защита от грешка «бял екран за смърт» (White Screen of Death). Тази функция трябва да хваща всички фатални грешки, които може да бъдат предизвикани от обновяването на версията на PHP. Страниците на сайта ще показват бял екран, но при наличие на тази функция администратора на сайта ще може да влезе във своя акаунт.
минималнат версия на PHP за WordPress

Минималната версия на PHP за разширенията в WordPress

Преди време за разработчиците на разширения за WordPress е имало възможност да посочват необходимата минимална версия на PHP във файл readme.txt. Но това вече не работи. Разработчиците на WordPress работят върху възможността във страницата за добавяне на нови разширения да се показват всички разширения, които се търсят. Но да няма възможност да се инсталират разширенията които изискват по нова версия на PHP.

Другата задача е да се блокира обновяването на разширенията, ако за новата версия се изисква по нова версия на PHP. Това дава на разработчиците на разширения по добър контрол над това, какви версии на PHP искат да подържат техните разширения. А това ще принуди и притежателите на сайтове да обновят PHP версията на техните сървъри.

Минималната версия на PHP за темите на WordPress

За темите функцията Requires PHP още не е реализирана, но във близко бъдеще това ще се промени.

Обратна съвместимост със старите версии на PHP

Един от основните принципи на WordPress е обратната съвместимост. Но минималните версии на PHP са все по популярни и нужни.

По този начин, сайтове работещи със старата версия на PHP ще продължават да функционират, но за инсталиране и обновяване на WordPress, разширение или тема ще трябва да обновите версията на PHP до минимално подържаната от разработчиците. А каква е минималната версия на PHP която е инсталирана за вашия WordPress сайт? Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *