Удобство и функционалност в уеб дизайна, или как да оцените сайт

Здравейте, приятели! Ако за пръв път посещавате някакъв сайт, то това събитие може да бъде сравнено с пътешествие по непозната местност. Тукашните жители, естествено с лекота се ориентират, но за вас е трудно и лесно може да се изгубите на новото място.

Със сайта е примерно същата ситуация. Вие го посещавате за да купите някаква стока или да намерите информация, но заради неудобната навигация това ви отнема повече време и нерви. А ако знаете структурата на сайта, би ви отнело много по-малко време. Ето защо лесната навигация и простота в използването са едни от основните задачи в уеб дизайна.

Как да погледнете на сайта с очите на посетителя?

Може би всеки се е сблъсквал с трудно намиране в сайт на нужната информация или купуване на определена стока. А ако навигацията в Интернет магазина е по-лека за възприемане и интуитивно разбираема, ще се избегнат такива проблеми. Всички знаем, че най-добрия услуга е незабележимия услуга, а в сферата на услугите това е едно от основните правила.

Даже все още да не сте майстор в уеб дизайна, и току що сте тръгнали по тежкия път на уеб дизайнера, вие така или иначе с времето ще осъзнаете, че сайта за посетителите, на първо място, трябва да бъде удобен и функционален, а не просто красив.

А ако сте имали честа да пообщувате със други дизайнери, то сте се убедили, че красотата винаги е субективна, тъй като разните хора почти винаги са със различни вкусове и предпочитания.

Едва ли на който и да е ще се хареса сайт, в който за да се намери нужната информация е необходимо да се премине по множество линкове и едва ли не да се научи структурата на менюто. Най-вероятно, за посетителя ще бъде по-просто да потърси информация от други източници. Затова съчетаването на дизайн с удобство и функционалност трябва да може всеки, претендиращ за почетното звание уеб дизайнер.

Но не всичко е толкова просто. Оказва се, че удобство и функционалност също може да е субективно, там където на създателя на сайта му се струва просто и разбираемо, на страничния ползвател може да му се стори нелогично и объркано. Хайде да разгледаме кои фактори влияят за възприятието на ресурса от посетителите и как грамотно да се съчетаят удобство и функционалност с дизайна на сайта.

Кои фактори влияят върху възприятието на сайта?

 1. Скорост на зареждане на уеб страниците.
  Добре ни е известно, че информацията представлява ценност, особено, ако знаете къде, кога и как да я използвате. Това е ценен стока, за това опитите за намирането и придружени с определени трудности е напълно нормално явление.
  Но ние сме късметлии, защото живеем във век, наречен информационен, и вече сме свикнали, че във всеки момент може да получим нужните знания за секунди от великия и могъщ Интернет. Но ако вашия сайт се зарежда повече от пет-седем секунди, то, най-вероятно посетителите ще предпочетат да отидат на друг сайт. Затова върху оптимизацията на уеб страниците трябва да отделите особено внимание.
 2. Съответствие на тематиката и оформлението на сайта.
  Пиенето от красива керамична чаша, изпълнена в източен стил, китайския чай ще бъде по-вкусен, отколкото от обикновена чаша, нали? Не е така. Вкусовите качества на чая ще бъдат еднакви, но на нас ни се иска, формата да съответства на съдържанието. Ако пием китайски чай от съответния сервиз, то нашето възприятие от чая ще е по-цялостно и завършено.
  В уеб дизайна работи същия принцип. Попадайки на вашия сайт, посетителя трябва да разбере от първия поглед, за какво е този ресурс или какви услуги извършва. Нищо няма да го покаже по красноречиво от логото, фона и стила на дизайна.
 3. Визуално представяне на съдържанието.
  Защо във вестниците текста е разделен на колонки? За да може читателя по-лесно да възприема информацията, нали дългия текст, напечатан на един ред, да се прочете, а главното да се разбере е много по-сложно. Пред нас стои задачата да донесем до посетителя определената информация и да го направим това по най-удобния за него начин. Трябва да обърнете особено внимание на подзаглавията, размера, цвета и шрифта на текста.
 4. Адаптивен дизайн.
  Днес се използват все повече смартфони и таблети за онлайн сърфиране. Затова пред уеб дизайнерите стои задачата сайтовете да се нагаждат според големината на екрана. Ако вашия сайт е със адаптивен дизайн, то аудиторията му ще се увеличи примерно със 50%.
 5. Навигация.
  От това, колко ще бъде полезен сайта за посетителите, пряко зависи доколко този сайт ще е полезен и за вас. Това е особено актуално за Интернет магазините. Знаете, че за хората е много важно да намират нужната информация максимално бързо, затова помнете правилото за трите клика. Погрижете се посетителя на сайта да намира това което търси, за не повече от три клика.

За това е нужно да се разработи удобно и разбираемо меню, да се направи възможно сортирането на стоките и услугите в сайта, използване на филтри и така нататък. Направете сайта максимално прост и разбираем за гостите.

Заключение.

Вече знаете, че дизайна и удобството трябва да вървят ръка за ръка, нали неудобен за използване ресурс, губи напълно своето практическо значение, а сайт, където няма достоен външен вид, е като генерал без униформа и сайта се възприема като безвкусен и безинтересен. Експериментирайте, пробвайте различни варианти, тествайте и усъвършенствайте вашия сайт, нали от това зависи вашия успех като уеб дизайнер. Пожелавам ви творчески успехи!

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *