Theme Check – инструмент за тестиране на wordpress теми

Здравейте, приятели! В днешната статия искам да ви разкажа за полезното разширение Theme Check за проверка и тестиране на WordPress теми за съответствие със съвременните стандарти в кодекса на WordPress.

Инсталирайте и активирайте разширението Theme Check.

theme-check-1

След това влезте в: “Външен вид” -> ”Theme Check”. Ще видите такова съобщение:

theme-check-2

То ви казва, че е нужно да включите дебъг функцията на WordPress за показване на грешки. Не е задължително да се включи тази функция, но със нея, проверката ще е по-пълна и точна. Функцията се намира във файла за конфигурация wp-config.php. Отворете файла и намерете този ред:

define('WP_DEBUG', false);

Заменете значението false на true.

define('WP_DEBUG', true);

Ако има грешки ще видите съобщение със описание на проблема и пътя до засегнатите файлове. Това може да са грешки в синтаксиса на кода или остарели функции, които са изключени от ядрото или са заменени със нови.

Внимание! Режима за намиране на грешки е препоръчително да се пуска само на локален сървър, за да не се компрометира конфиденциалността на информацията на сървъра.

Съобщението за грешка съдържа абсолютния път към файла относително главната директория на сървъра. Съобщението може да се види не само от администратора, но и от всеки друг.

След като сте пуснали debug функцията, от падащото меню изберете темата която искате да проверите за грешки и поставете чавка във празното квадратче: “Supress INFO” (няма да ви показва грешки, ако темата ви е преведена на кирилица) и натиснете бутон “Check it!”.

theme-check-3

Разширението Theme Check ще е полезно за разработчиците и администраторите на сайтове. Отчета се строи на основата на проверка за стандартния набор минимални изисквания за текущата тема и съдържа следните значения:

  • REQUIRED – отсъства необходима функция, клас или описание;
  • WARNING – предупреждения, например, за наличие на скрити файлове;
  • RECOMMENDED – препоръки за възможното използване на нови функции;
  • INFO – всякакви други информационни съобщения.

Повечето неизпълнени изисквания са подкрепени със линкове към кодекса на WordPress където може да намерите подробно описание на функцията и нейните параметри. Въобще отчета е доста информативен. Ето ви малък фрагмент:

theme-check-4

Към резултатите от проверката трябва да се отнасяте със определена доза скептицизъм. Не трябва да изпълнявате абсолютно всички препоръки – сред тях със сигурност ще се намерят такива функции, които вие няма да използвате.

Благодарение на разширение Theme Check ще може да намерите проблеми, причината за които са остарели функции на WordPress. Да премахнете или да замените някой функции във functions.php със стандартни решения, които са се появили в последните версии на WP. Препоръчвам ви да проверите вашите теми. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *