Класически редактор в WordPress вместо новия Gutenberg

Здравей, читателю! Със излизането на новата пета версия на WordPress единственото ново нещо което получихме е абсолютно различния редактор на текст със кодово име Gutenberg, което е направо революционно изменение. Новия редактор на текст, е напълно различен от стария.

Как да върнете стария редактор на текст, вместо новия текстов редактор Gutenberg?

Малко разширения и теми са адаптирани за използване на новия инструмент за писане на текст, което ще изисква време за адаптация. Противниците на новия редактор Gutenberg, които не са малко, могат да инсталират и активират разширението Classic Editor.

класически текстов редактор в WordPress

След като активирате разширението и влезете във «Настройки» -> «Публикуване» ще намерите две опции за настройка:

  • Default editor for all users (Текстов редактор по подразбиране).

Тук може да изберете между класическия (Classic Editor) и новия текстов редактор Gutenberg (Block Editor).

  • Allow users to switch editors (Позволете на потребителите да избират текстов редактор).

Тук може да позволите на потребителите да избират със кой текстов редактор да работят (Yes) или да забраните избора на текстов редактор (No).

текстов редактор Gutenberg в WordPress

Новия текстов редактор Gutenberg е напълно различен от стария. Всеки нов абзац, изображение, цитат или друг елемент се добавя със помощта на отделни блокове. Ако от визуалния редактор преминете във редактора на код, то всеки блок ще е оформен със коментари:

<!-- wp:paragraph -->
 <p>Примерен Текст</p>
 <!-- /wp:paragraph -->

Тези коментари отсъстват във изходния код на страницата, тоест роботите на търсачките няма да ги виждат.

Библиотеката със готови блокове във текстовия редактор е достатъчно голяма и разнообразна. Също така може да създавате свои блокове и да ги запазвате за по нататъшно използване. Възможно е новият текстов редактор да не е толкова лош като изпълнение. Просто е нужно време за да свикнете със създаването на страници с конструктора със помощта на различни блокове.

За днес това е всичко от мен. Надявам се статията да ви бъде полезна и да научите как лесно и безболезнено да се върнете към стария редактор на текст във WordPress, вместо новия текстов редактор Gutenberg. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *