TAC – полезен плъгин за WordPress

Theme Authenticity Checker

Здравей, драги читателю! В тази статия бих искал да ви запозная със интересния и полезен плъгин за WordPress – TAC. Във моя предишна статия „Мошеничеството със теми за WordPress блог и как да се борите с това“ писах за кодираните файлове footer.php във темите за WordPress. Много автори на теми за WordPress по такъв начин се опитват да защитят своите авторски права от изтриване, макар че, само мързеливия не е разбрал как се решава този проблем.

От друга страна, увеличават се случаите, когато някой умници взимат безплатни премиум теми, разбиват кода, изтриват авторските линкове, нарушавайки авторското право, поставят там свои линкове, отново кодират темата и след това я предлагат за свободно сваляне.

Те разчитат на това, че повечето ползватели на WordPress не разбират от езика за програмиране php и затова няма да се бутат във тези тъмни и непознати за тях дебри. И искат или не искат, вие оставяте тези линкове да висят във темата ви и да работят за тези, които са ги сложили там. Освен това, в темата може да се сложи вредоносен код от типа hijack, който ще променя настройките на браузърите на посетителите на такъв блог и ще краде данни. И именно този плъгин може да ни помогне да намерим тези съмнителни елементи във кода.

TAC е съкращение на фразата Theme Authentication Checker. Плъгина TAC проверява файловете във папка themes на всяка тема за наличието на вредоносен код, а също ви показва и статичните линкове във темата. Ако такъв код е намерен, плъгина показва пътя към файла, където е намерен този вреден код, а също ви показва и номера на реда където се намира този код, а също и самия вреден код.

Ето как изглежда това в тези случаи, когато плъгина е намерил код във инсталираните теми:

Theme Authenticity Checker (TAC)
Кликнете бутона Details, за да видите подробности или Static Link(s) Found…, за да видите статичните линкове.

Инсталиране и използване на плъгин TAC

  1. Свалете плъгина от този линк.
  2. Разархивирайте сваления файл tac със WinRar или друга програма за архивиране на файлове.
  3. Качете папката tac (например със FileZilla) във папка plugins.
  4. Активирайте плъгина от меню Разширения.
  5. Кликнете Външен вид -> TAC.

Често задавани въпроси

Ако намеря някакъв код какво да правя?

Свържете се със автора на темата и го попитайте дали този код трябва да се намира във темата или не. Ако нещо е вредно или просто не искате да го има в кода, например линкове към други сайтове, TAC ви показва кой файл трябва да се редактира.

Защо плъгина показва статичните линкове?

Важно е да знаете, че статичните линкове във темата не е задължително да са лоши, TAC само ги показва, за да може бързо да разберете къде водят тези линкове. Обикновено и съвсем нормално тези линкове водят до сайта на автора на темата.

Ако ви е харесала статията – споделете я с приятелите в социалните мрежи. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *