Разширения за създаване на таблица в WordPress – проста и функционална

Здравей, читателю! В WordPress всичко е просто и интуитивно за настройка и работа, но липсва едно – възможност за създаване на таблица в wordpress чрез графичния редактор на постове. Затова в тази статия реших да напиша за две безплатни разширения за таблици.

Първото разширение е много просто – то добавя бутон във редактора, където просто е нужно да посочите нужното количество стълбове и редове. Настройките са минимални. Второто разширение е по сложно и изисква повече настройки, но и функционално е по напреднало и таблиците се получават по красиви и удобни.

MCE Table Buttons – прости таблици за WordPress

От админ панела влизаме в раздел «Разширения» -> «Добавяне на още», в полето за търсене пишете MCE Table Buttons и го инсталирате.таблица в wordpress

След като инсталирате и активирате разширението в редактора ще се появи бутон за поставяне на таблици. След като го натиснете ще излезе менюто със всички основни настройки – първоначално се посочва размера на таблицата, а след това може да се зададат определени свойства (широчина, височина, подравняване и т.н.).таблици в wp

 

TablePress – разширени възможности за създаване на таблица в WordPress

Ако са ви нужни не просто таблици, а възможност за разделяне, обединяване на клетки, сортиране на данни, филтрация, създаване на интерактивни и адаптивни таблици и т.н., то това е вашето разширение. След като инсталирате и активирате разширението в панела за управление ще се появи едноименен раздел.

От тук управлявате таблиците и таблицата се добавя в статията или на страницата със помощта на код (shortcode), а не както във предишното разширение от редактора. Първоначално избирате пункт «Add New Table»

таблици

и натискате бутон «Add Table».

 

Основни настройки

Тук посочвате името на таблицата и нейното описание и първоначалните и размери.

таблици в wordpress

Допълнителни настройки

Тук имате много различни функции, едва ли ще ви потрябват всички, затова ще се спра на основните.

  • Table Information -> Shortcode  – показва кода за поставяне на таблицата във пост или страница.table shortcode
  • Table Content – съдържание на таблицата. Попълвате клетките, а стрелките над стълбовете позволяват да ги сортирате.
  • Table Manipulation – маркирате със чавки нужните клетки, редове или стълбове и им задавате необходимите настройки.
  • Table Options – визуално изобразяване за ползвателя. Тук се задава реда за заглавие на стълбовете.
  • Features of the DataTables JavaScript library – тези настройки позволяват таблицата да стане интерактивна за посетителя – той може не просто да гледа, но и да редактира – да подрежда, да избира и т.н. (разбира се, ако го разрешите в настройките).

Поставяне на таблицата във пост или страница

Може да копирате шорткода (shortcode) на конкретната таблица и при редактиране на статията да го поставите на нужното ви място или просто във редактора да кликнете върху бутона на разширението.  Това ще покаже списък със всичките таблици (ако сте създали повече от една), избирате нужната ви и след това кликнете бутон «Insert Shortcode».

Ще се създаде симпатична и функционална адаптивна таблица в WordPress. Като недостатък може да се посочи, че таблиците се съхраняват във базата данни и разширението участва във работата на сайта, като така създава допълнително натоварване на сайта, останалото са само плюсове.

Със това завършвам днешния пост за създаване на таблици в WordPress. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Коментари 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *