Как да качите SVG файл в WordPress

Здравей, читателю! По подразбиране WordPress ви позволява да качвате всички популярни формати за картинки, видео и аудио, но SVG графиката не е между тях. В тази статия ще ви покажа как лесно, бързо и сигурно да качвате SVG формат за графика в WordPress.

Какво е  SVG формат?

SVG или Scalable Vector Graphics (мащабируема векторна графика) е файлов формат който използва XML език. Главното предимство на този формат е, че той позволява да увеличавате картинките без да се губи тяхното качество. Този формат е различен от най често използваните формати за картинки като GIF, PNG или JPEG.

Ако започнете да увеличавате jpeg или png снимки, ще забележите, че картинката започва да се размазва (замъглява) и започват да се виждат отделните пиксели (точки от които се състои изображението). Векторната графика не използва пиксели и когато увеличавате картинката, качеството не се разваля.

А по важното е, че SVG картинките са по малки по размер отколкото PNG или JPEG. Векторната графика се използва често за икони, лого и за лого на търговска марка. Но тези файловете не са сигурни, затова в WordPress по подразбиране е забранено тяхното качване.

Ако се опитате да качвате такава картинка в WordPress, ще получите това съобщение за грешка:

Качване на SVG файл в WordPress

Проблем за сигурността при качване на SVG файлове в WordPress

Този вид файлове използват XML език, който е подобен на HTML. За съжаление XML може да бъде използван за непозволен достъп, качване и инжектиране на зловреден код, организиране на хакерски атаки.

Най доброто решение е да използвате такива файлове от сигурни източници и да позволите качването им само от потребители на които вярвате, а още по добре позволете само на администратора да качва такъв вид файлове.

Как да качвате SVG файлове в WordPress?

Ще използваме разширението Save SVG. След като инсталирате и активирате разширението няма какво да настройвате. Просто качете вашите файлове. За съжаление в безплатната версия на разширението не може да избирате кой може да качва този вид графика. Ще трябва да купите професионалната версия или да потърсите друго разширение, което е безплатно и е без ограничения.

Влезте във сайта на WordPress и във раздела за разширения потърсете във търсачката със думата SVG и изберете разширението което ви се струва най подходящо и във което няма поставени ограничения.

Със това завършвам днешната статия, надявам се да ви е била полезна и да ви помогне да разберете как лесно и бързо да качите SVG графика във вашия WordPress сайт. Всичко хубаво и успех.

Ако ви е харесала статията, може да я споделите със вашите приятели и познати във социалните мрежи.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *