Страхотен сайт в WordPress със платен достъп само след час

Здравей, читателю! Независимо от това, какъв е вашия бизнес, създаването на платен раздел в сайта е много изгодно. Вие може да реализирате постоянен доход, да получавате постоянна поддръжка от вашите посетители, а също и да разширите аудиторията на вашата търговска марка. Платения достъп може да се използва за продажба на онлайн курсове, тренинги и други.

Удивително е, но пълноценен сайт със платен достъп може да се създаде много лесно в WordPress само с помощта на едно разширение за по малко от час. В тази статия ще ви разкажа за различните начини за създаване на платен достъп в WP и как да го настроите.

Кое разширение за платен достъп в WordPress е подходящо за вас?

Има няколко надеждни разширения за платен достъп със много функции. По надолу ще ви представя кратък обзор на най популярните от тях.

Membership 2

Разширението предлага всички функции които се очаква от него: достъп до файлове, автоматизирани редовни плащания (някакъв вид абонамент), варианти за платен достъп, няколко типа за платен достъп, достъп към определено съдържание. Хубавото е, че няма да платите нито стотинка за превъзходната безплатна версия на разширението, макар че има и платен вариант.

s2Member

Разширението s2Member ви предоставя всичко необходимо за стартиране на сайт със платен достъп в WordPress. Получавате широк набор от опции за настройка и отлична интеграция с PayPal. Има платена и безплатна версия, но за начало напълно ще ви стигне и безплатната версия.

Simple Membership

Разширението предлага прост начин за създаване на сайт с платен достъп. Притежава уникални възможности, а също и различни нива на платен достъп, редовни плащания и интеграция с PayPal. От уникалните функции на разширението може да споменем скрипта за вход в платената част от сайта, който може да бъде разположен в страничната колона на WordPress. Така вашите клиенти могат много лесно да попаднат във техния акаунт.

Разширенията разбира се са много повече, но тези трите са най популярни. За целите на нашия урок аз избрах разширението s2Member, но всяко разширение за платен достъп трябва да има подобни функции и възможности.

Започваме

След като инсталирате и активирате разширението s2Member е необходимо да настроите базовото ниво на платения достъп. На този етап трябва да отговорите на няколко важни въпроса:

 • Колко нива на платен достъп ще има във вашия сайт?
 • Как ще кръстите тези нива (сребърен, златен и т.н.)?
 • Колко ще струва всяко ниво?

Веднага след като отговорите на тези въпроси, ще може да преминете към самите настройки. Както ви споменах по горе, в този урок ще работим със разширението s2Member.

Стъпка 1: изменяне на страницата за платен достъп

Страницата за платен достъп – това е страница във вашия сайт, от която посетителя ще може да купи платения достъп. Затова трябва да създадете нова страница. Разширението ще ви посъветва да я наречете Membership Signup, но вие разбира се може да изберете име каквото на вас ви харесва.

След създаване на страницата може да настроите параметрите в раздел Membership Options Page. Влезте във: s2member -> General Options-> Membership Options Page. Проверете дали се отваря нужната страница и след това преминете към следващата настройка.

Стъпка 2: Модификация на приветствената страница от която се логват потребителите

Преминете в: s2member -> General Options -> Login Welcome Page. Както със страницата за платен достъп, може да създадете нова страница, която ще се зарежда след като вашите клиенти си влязат в акаунта. Или може да настроите редирект към някоя страница.

Стъпка 3:настройка на регистрацията на нови клиенти

Преминете в: s2member -> General Options -> Registration/Profile Fields & Options. В този раздел може да настроите процеса на регистрация за нови клиенти. Може да създавате полета за попълване, да променяте паролите на ползвателите, да посочите минимална дължина на паролата, да задължите ползвателите да си попълват имейл адреса и т.н.

Стъпка 4: дизайн на страницата за регистрация

Тази стъпка не е задължителна. Може да промените външния вид на страницата за вход. Клиентите ще влизат във вашия сайт, както и вие през страница: http://vashia_site.bg/wp-login.php. Ако искате да поукрасите страницата, може да измените шрифтовете, цветовете, да поставите ваше лого и т.н.

Стъпка 5: създаване на нива за платен достъп

Време е да създадете нивата за платен достъп. Може да го направите като влезете в: Member – > General Options -> Membership Levels/Labels. В този раздел може да създадете профили със различни права за различните нива на платен достъп. В s2Member има безплатен и 4 платени нива.

За момента е нужно да изберете колко нива на платен достъп ще имате. След това решете, какъв тип съдържание ще се предоставя за всяко ниво. Тази информация ще ви трябва малко по късно.

Стъпка 6: интеграция на начините за плащане

Разширението s2Member работи със PayPal, може би най известната електронна банка за онлайн разплащания. Може да добавите вашия PayPal акаунт от: s2member -> PayPal Options. Във прозорец PayPal Account Details е необходимо да посочите информация за вас, в това число и адреса на електронната ви поща в PayPal, ID и данните за вход чрез API.

След това влезте в: PayPal PDT/Auto-Return Integration. В сайта на PayPal трябва да намерите вашия PDT Identity Token. Разширението любезно ще ви подскаже къде да го намерите.

Също така може да промените настройките за потвърждаване със имейл адрес, потвърждаване на страници и постове със имейл, а също тези действия, които ще се извършат след свършване на срока на платения достъп. Промяната на настройките след завършване на платения абонамент е много важен момент, тъй като това влияе на това, какво ще стане когато завърши платения достъп.

Стъпка 7: създаване на бутон за покупка на платен достъп

Сега е необходимо да създадете специален бутон за купуване на платения достъп, с помощта на който ще се регистрират клиентите. Влезте в: s2member > PayPal Buttons. Разширението прави всичко което е нужно: имате генератор на бутони за всяко ниво на платен достъп.

За създаване на бутон за първо ниво кликнете: Buttons for Level #1 Access. Ще се отвори генератора на бутони. Променете настройките за вашето първо ниво и натиснете Generate Button Code. Кода ще се появи в раздел Джаджи на WordPress. Копирайте кода и го поставете в страницата за регистрация на нови клиенти. Когато посетител влиза във страницата, той ще види бутона на PayPal. Нужно е да напишете текста, който описва нивото на достъп.

За нива 2, 3 и 4 може да повторите същите действия. Всички PayPal бутони може да разположите на една страница, или може да създадете отделни страници за всяко ниво на платен достъп.

Стъпка 8: завършване на настройките

Отворете страниците които сте създали: страницата за регистрация и вход. Проверете дали всичко ви харесва.

Стъпка 9: създаване и защита на предлаганото съдържание

При създаване на страници или постове във горния ъгъл ще се разполага раздела за защита на разширението s2Member. В този раздел може да настройвате видимостта за различните нива на платен достъп.

Важно е да осъзнавате, че ако направите съдържанието достъпно за едно ниво, клиентите които са със по високо ниво също ще имат достъп към този материал. Например, ако вие публикувате статия със ниво на достъп 2, то посетителите със ниво на достъп 3 и 4 също ще виждат този пост.

Възможностите които ви предоставя s2Member за защита на съдържанието са много. Може да създадете напълно платен сайт, който ще изисква регистрация за получаване на достъп до съдържанието, или може да публикувате както обикновено, така и платено съдържание.

Обобщение

Това е всичко, вече притежавате напълно работен сайт със платен достъп за по малко от час. Не съм ви разказал за всички възможности, прекалено много настройки има. Но както и да е, вече имате напълно работоспособен сайт, който очаква вашите нови абонати. Напишете във коментарите кои разширения за платен достъп използвате вие и защо сте избрали именно тях. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Коментари 2

 • ´Здравейте,
  Membership2 сякаш изглежда най-интуитивен за употреба. s2 Membership го пробвах, но нещо настройките не ги направих.

  [Отговор]

  • Здравей, Мартине. Щом като разширението Memebership 2 върши работа и ти е по душа използвай него. Всичко хубаво и успех.

   [Отговор]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *