Какво означава показателя степен на отпадане или bounce rate

степен на отпадане (bounce rate))

Здравей, драги читателю! Днес ще разгледаме какво означава степен на отпадане (bounce rate), върху какво влияе той и как може да го намалим, за да получаваме по-голяма полза от посетителите и търсачките.

И така, bounce rate – това е процента на посетителите на сайт, от общото количество на посетителите, които са влезли сайта, след което са го напуснали в течение на 5-15 секунди без да са влезли във други страници.

Например:

Ако сайта е посетен от 1000 човека за денонощие и 700 от тях след 1-15 секунди са напуснали сайта, то процента на степен на отпадане (bounce rate) ще бъде 70%.

Колкото е по-голям процента степен на отпадане за даден сайт, толкова това е и по-лошо за рекламата му, а това пряко говори, че сайта е малко интересен за посетителите и не отговаря на нуждите на читателите.

Има разбира се и изключения, например такава тема като: екстремално разбиване на ключалки. Когато сте изгубили ключ от дома, квартирата или колата където най-главното е да намерите номер на телефон, то вие не се задържате дълго на сайта и само първите три позиции са актуални.

Показателя за степен на отпадане силно зависи и от източника на трафик към сайта. Тъй като голяма част от посетителите на даден блог са постоянни читатели, те влизат за кратко, например да дочетат дадена статия и напускат бързо сайта.

Каква степен на отпадане (bounce rate) е нормална?

Средно нормалния показател на отказите е такъв:

  • 50% и по-малък – добър
  • 60% – 70% – типичен
  • 70% – 80% – лош
  • 80% и по-голям – много лош

Има разбира се и изключения, като примера по-горе, а също това не важи за сайтовете със само една страница, които се използват за продажба на разни стоки и услуги.

Как да намалите вашата степен на отпадане (bounce rate)?

  • Привличайте качествени целеви посетители

Например, ако вашата страница продава юридически услуги, а вие привличате студенти от социалните мрежи, то процента степен на отпадане (bounce rate) ще бъде голям.

  • Нормален дизайн и разбираема навигация на сайта

Ако в сайта е попаднал посетител, но не може нищо да намери в него, то, най-вероятно веднага ще го напусне. Дизайна и удобството на сайта влияе не само на вашия bounce rate но и на неговата конверсия.

  • Скоростта на зареждане на сайта

Ако сте преминали от търсачка или от друг източник към сайта, а той дълго се зарежда и отваря в браузъра, то това може да бъде причина за високия процент bounce rate. Да не говорим, че в Google такива сайтове се класират по-ниско именно заради бавното им зареждане.

  • Отсъствие на натрапчива и дразнеща реклама

Това може да са pop-up [изплуващи (изскачащи) прозорци], които дразнят извънредно много хора, и посетителите могат да напуснат сайта само заради такава реклама или поради голямото и количество.

Моментите влияещи на показателя степен на отпадане (bounce rate) са много и сайта трябва постоянно да се подобрява и усъвършенства. Непременно трябва да се тестват нови дизайни и текстове и да се оставят само най-добрите и най-ефективните.

Ако ви е харесала статията – споделете я в социалните мрежи. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *