Какво, защо и как да добавите ваше собствено разширение в WordPress

Здравей, читателю! Създаване то на ваше собствено разширение ви дава възможност да добавяте лесно външен код във WordPress, без да сте зависими от темата. В тази статия ще ви обясня как да създадете ваше собствено разширение за WordPress и защо това е нужно и важно.

Какво е собствено разширение за WordPress

Това е автономно (независещо) от вашата тема разширение което се използва за добавяне на допълнителен код във WordPress. Когато работите със WordPress често ще срещнете статии в които ще намерите информация за добавяне на някакъв код който добавя допълнителна функция във вашият WordPress сайт.

В WordPress няма такова разширение, затова може вие да го създадете и добавите в сайта.

Защо да създавате такова WordPress разширение?

За да добавяте лесно код във вашия function.php файл. Тези кодове могат да добавят нови категории, шорткодове и много други различни функции подобряващи вашият сайт.

Ако добавите допълнителен код във вашата тема, след ъпдейт или ако промените темата тези промени ще се изтрият. Може да създадете Child тема за да се запази кода, но ако смените темата, промените така или иначе ще се загубят. Това разширение ви дава сигурност, че след като инсталирате по нова версия на темата или я смените със друга, направените преди това промени няма да бъдат изгубени.

И така, ще ви покажа два метода как да създадете това разширение, като втория метод е по лесен за начинаещите.

Метод 1 – Ръчно създаване на ваше собствено разширение

Първо създайте нова папка и я кръстете например, my-website-plugin.

създаване на собствено разширение в WordPress

Във папката създайте нов файл: «Файл» -> «Нов» със Notepad++ и го запазете: «Файл» -> «Запис като…»кръстете го my-website-plugin (в Име на файла:), във Запиши като тип: изберете PHP Hypertext Preprocessor file и накрая натиснете бутон «Запиши».

собствено разширение

След това добавете във този файл следния код:

<?php
/*
Plugin Name: Site Plugin for example.com
Description: Site specific code changes for example.com
*/
/* Добавяй Код Под Този Ред */
  
  
/* Не Добавяй Код Под Този Ред */
?>

Може да промените example.com със името на вашият домейн. И със това вашето разширение е готово. Може да го качите със помощта на WordPress или със FTP програма.

Инсталиране на разширението от Административния акаунт на WordPress

Този метод е по лесен и се препоръчва за всички.

Първо трябва създадената папка «my-website-plugin» да се компресира във zip формат. Маркирайте папката, натиснете десен бутон и изберете «Изпрати до» -> «Компресирана папка (zip формат)».

изпрати до zip

След това влезте във вашия WordPress акаунт -> «Разширения» ->«Добавяне на още» -> «Качване на разширение» -> «Избор на файл» -> Изберете вашата zip папка и натиснете бутон «Отвори» и накрая натискате бутон «Инсталиране сега» -> «Включване на разширението».

инсталиране, качване и активиране на разширението

Качване на разширението със FTP програма

За този метод не е нужно да създавате папка със zip формат. Качете папката със разширението във папка «plugins» (пътя е: wp-content/plugins) във вашият сайт. След това влезте във «Разширения» кликнете върху линк «Включване», за да включите разширението. Как да качвате файлове на вашият сървър със FTP мениджъра FileZilla може да прочетете във тази статия. Това е всичко, вече може да използвате разширението.

От този линк може да изтеглите готовото разширение във zip формат, ако не искате да се занимавате със неговото създаване!

Как да добавяте код във разширението

Има два начина за добавяне на код във него.

Първият метод е от «Разширения» -> «Редактор». Ще видите прозорец със предупреждение, просто натиснете бутон «Разбирам».

След това трябва да изберете вашето разширение от падащото меню «Избор на разширение за редактиране:» и кликнете бутон «Избор». Редактора ще отвори вашето разширение и ще може да добавяте код във файла. След като добавите вашият код, не забравяйте да натиснете бутон «Запис», за да запазите направените промени.

добавяне на код в разширението от редактора

Ако нещо липсва или кода е грешен, и това може да повреди вашият сайт, редактора автоматично ще върне нещата обратно. Ако все пак редактора не сработи и получите неработещ сайт,може да използвате FTP програма за достъп, за да върнете  назад направените промени.

Вторият начин е директно да качите със FTP програма папката със разширението във вашата папка с разширения, plugins.

Метод 2 – Използване на разширение Code Snippets

Как да добавяте код със помощта на разширение Code Snippets може да прочетете във тази статия.

Това е цялата философия. Вече знаете как да създадете разширение в което може да поставяте допълнителен код в WordPress, който не зависи от промените които ще направите във вашата тема или ако я смените с друга. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *