Влияе ли скоростта на зареждане на сайта на позицията ви в Google

скоростта на зареждане на сайт

Здравей, драги читателю! В моя предишна статия „Основните и най-важни филтри на Google“, давам информация за главните филтри на Google. В тази статия има информация за филтър който влиза в действие, ако сайта ви се зарежда бавно, тоест този филтър следи за скоростта със която се зарежда вашия сайт.

Мисля, че на никой не му харесва, след като намери даден сайт и кликне линка, за да влезе в него, а сайта се отваря много дълго време или въобще не се зарежда.

Какви са скоростите за зареждане на сайт според Google:

  • Средна – 2 секунди за отваряне на сайта
  • Бавна – повече от 3 секунди нужни за отваряне на сайта
  • Нормална – по-бързо от 1 секунда

Трябва да се борите като минимум сайта ви да се зарежда за 2 секунди. Ако използвате WordPress блог, както е в моя случай, на скоростта силно влияят различните плъгини. Затова слагайте само най-необходимите плъгини, и „режете“ без никаква милост тези плъгини които не са жизнено важни, но само натоварват вашия блог. Може да изключите всички плъгини и след това да ги включвате един по един и да проверявате скоростта за зареждане на вашия блог. Така ще може да разберете кой плъгин натоварва много и отнема големи ресурси и да решите дали да го изтриете или може би да го замените с друг.

По какъв начин Google може да разбере каква е скоростта със която се зарежда сайта

  • Браузър Google Chrome
  • Tулбар Google Toolbar

Браузъра Google Chrome набира все повече популярност със всеки изминал ден, така, че бъдете сигурни, че Google има възможност да следи всички сайтове за параметри като:

  • Скорост на зареждане на сайта
  • Поведението на посетителите на страницата (поведенчески фактори)

Със помощта на Google Webmaster Tools и Google Analytics, Google проследява как работи сайта, а със помощта на браузъра Chrome потвърждава тези данни и взима съответните мерки.

Как да разберете скоростта с която се зарежда вашия сайт?

Влезте в този сайт: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Попълвате URL адреса на сайта който искате да проверите във празното поле и натискате бутон Анализиране.

След като проверката завърши ще видите подробна информация, например, кои скриптове влияят негативно и увеличават времето за отваряне на сайта. А също и други препоръки, например, как да оптимизирате картинките във вашия сайт, което ще намали времето за зареждане на вашия сайт.

Също така, съветите които ви се дават са разделени на важни (High priority) и по-малко важни (Low priority), но все пак е по-добре да обръщате внимание на всички, за да направите скоростта на зареждане на сайта максимално бърза.

Критично значение влияещо пряко на бързодействието и непрекъсваемата работа на сайта има сървъра на който е разположен вашия сайт. Затова първо трябва да се погрижите за намирането на надежден и проверен хостинг.

Ако позициите на сайта падат на долу в търсачката на Google, то на скоростта за зареждане на сайта трябва да се обърне внимание, защото е възможно сайта да губи позиции именно заради бавното му зареждане.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *