sitemap.xml – какво е това и как да я създадете бързо и лесно

sitemap.xml

Здравей, драги читателю! В тази статия ще поговорим за това, какво е sitemap.xml и за какво е нужна. Sitemap.xml – това е карта на вашия блог във формат xml, която съдържа абсолютно всички страници и връзки във вашия блог.

За какво е нужен файла sitemap.xml?

Картата на сайта улеснява много роботите на търсачките (скриптове които постоянно търсят нова и уникална информация, която да индексират) по-лесно да сканират и да обхождат вашия блог, за да не пропуснат страница и да индексират всички страници.

Как да създадете sitemap.xml за вашия блог?

Много лесно и бързо! Свалете и инсталирайте плъгин Google XML Sitemaps, който автоматично ще създаде и ще обновява картата на сайта при добавяне на нова страница или пост. Но все пак ви препоръчвам да махнете Google XML Sitemaps и да създадете карта на сайта със помощта на плъгин All in One SEO Pack, който най-вероятно вече използвате. Повече информация за All in One SEO Pack може да намерите в тази статия: SEO оптимизация на сайт. Плъгин All in One SEO Pack.

Как да създадете sitemap.xml със помощта на плъгин All in One SEO Pack?

Ако имате инсталиран плъгин All in One SEO Pack (препоръчвам ви да използвате за SEO оптимизация именно този плъгин) то той има опция за създаване на sitemap.xml. Защо да използвате допълнителен плъгин като Google XML Sitemaps например, когато All in One SEO Pack има възможност за създаване на карта на сайта?
Колкото по-малко плъгини използвате, толкова вашия блог се зарежда по-бързо, а това пряко влияе на вашето класиране в Google. Въобще стремете се да използвате само най-необходимите плъгини, за да не става много „тежък“ вашия блог.

И така действате по тази схема:

Ако имате инсталиран преди това плъгин за създаване на sitemap.xml:

  1. Деактивирате плъгин google xml sitemaps или друг със същата функционалност (ако го имате инсталиран);
  2. Изтривате от главната директория на вашия блог файловете xml и sitemap.xml.gz (пак разбира се ако сте инсталирали преди това плъгин google xml sitemap или друг);

Ако не сте инсталирали плъгин за създаване на sitemap.xml:

  1. Сваляте и инсталирате плъгин All in One SEO Pack и го активирате (ако го нямате инсталиран вече);
  2. Кликвате линка All in One SEO и след това линка Feature Manager;
  3. В прозорец XML Sitemaps натискате бутон
  4. След това кликнете XML Sitemap;
  5. Направете настройките както са на снимката, тоест в картата на сайта ще се добавят само страници и постове;създаване на sitemap.xml
  6. След това натискаме бутона Update Sitemap, за да запазим промените.

Ако искате в картата на сайта да не влизат някой категории, то може да ги изключите във поле Exclude Items -> Exclude Categories. Във поле Exclude Pages може да изключите отделни страници от картата на сайта. Всяка страница се отделя със запетая.

карта на сайта sitemap.xml

Засега, това е всичко което исках да споделя с вас. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *