Вътрешна SEO оптимизация за начинаещи – избираме мета таговете за нашия сайт

Здравей, читателю! Днес ще ви разкажа, какво е това SEO оптимизация, което за начинаещите може да е неразбираемо, трудно и предизвикващо опасения. Възможно, да е свързано с това, че алгоритмите на търсачките се държат във тайна и никой точно не знае, по какви принципи едни или други сайтове се оказват в топ местата на търсачките. Но SEO не е толкова страшен, колкото го изкарват. Нали все пак съществуват конкретни препоръки за оптимизация на Google, Yahoo и останалите търсачки. Хайде да поговорим за най важните инструменти на SEO оптимизатора – мета таговете.

За начало ще се опитам да ви убедя, че SEO е необходим инструмент за всеки бизнес в Интернет.

Според изследванията, 25% от клиентите идват в сайта благодарение на това, че са го намерили в търсачките. Замислете се, именно толкова потенциални клиенти губите, защото не се намирате на първите места в търсенето. Разбира се, това не е единствения източник на трафик за сайта, но вие трябва да направите всичко, за да се появи вашия сайт колкото се може по напред в Google, когато някой търси със вашите ключови думи.

Какво е това мета таг?

Мета таг – това е (X)HTML таг, който показва в раздел head на страницата необходимата информация за посетителите на сайта и на търсачките (на каква тема е материала, на какви въпроси може да отговори страницата).

Основните мета тагове, които ще разгледаме, са title и description, без които е невъзможно качественото развитие на уеб ресурса. На тях трябва да се отделя не по малко внимание, отколкото на останалите пунктове за оптимизация.

За съставяне на title и description се използват ключови думи/фрази, които се попълват от хората във търсачката, за да намерят отговор на някакъв въпрос. Статиите във сайта, трябва да се оптимизират за ключовите думи, за да се привлекат посетителите на сайта.

Title – заглавие на уеб страницата (сайта)

Ключов мета таг, който не трябва да се пренебрегва – той се явява един от най важните фактори при подреждането на сайтовете във търсачките. Но и за посетителите заглавието на страницата е много важно. Ако в заглавието грамотно попълните ключовата дума/думи, то те със сигурност ще привличат трафик към сайта. А търсачките обичат ключовите думи, вписани в мета таговете.

Посетителите виждат този мета таг, когато попълват въпроса си в търсачката. Също така title на страницата се показва в таба на браузъра. Примерната структура на мета таг title може да изглежда така: Ключови думи | Име на компанията | Регион/Адрес.

Съвети за написване на title:

 • Впишете в него това, което ще търсят вашите потенциални клиенти/посетители на сайта. Ако въпроса съвпада със вашето заглавие, то търсачката не само ще покаже вашия сайт, но и ще подчертае фрази или думи, съвпадащи със ключовата дума;
 • Използвайте вертикална черта като разделител между различните понятия/ключове в заглавието. На търсачките им е все едно, но за посетителите такова заглавие е много по лесно за прочитане, особено във таба на браузърите;
 • Правете мета тага разбираем, избягвайте граматични грешки и повторения на едни и същи ключови думи;
 • Ако ви трябват посетители от конкретен регион, посочете го във заглавието. По този начин ще повишите ефективността на посещенията на вашия сайт;
 • Избягвайте дублирането – заглавието на всяка страница трябва да е различно.

За да станете SEO оптимизатор, първо, е нужно да се научите да съставяте семантично ядро – структуриран списък със ключови думи, със които ще развивате сайта. Именно тези ключови думи се използват при съставяне на мета таг title и description.

Хубаво е, че сега има много платени и безплатни инструменти за подбор на ключови думи. Сред тях мога да ви препоръчам Google AdWords, Key Collector. За млад сайт се старайте да не използвате високо конкурентни ключови думи, защото просто нямате шанс да се преборите с със «динозаврите» докато сайта ви е още «зелен».

Description – описание на вашата уеб страница

Description (мета описание, снипет) – е кратък текст (не повече от 160 символа), описващ съдържанието на страницата. Този текст го виждаме в търсачката под URL адреса на страницата или в социалните мрежи.

Ако сайта ви се управлява със WordPress и сте инсталирали специално SEO разширение, като Yoast SEO или All in One SEO Pack, ще може да попълните всички важни мета тагове в специалните полета.

Правила за съставяне на description:

 • Ключовите думи задължително трябва да присъстват в мета описанието (минимум една ключова дума/фраза);
 • Дължината трябва да е 135-160 символа, иначе търсачката ще «изреже» вашето описание на най интересното място;
 • Текста трябва да е разбираем и полезен за посетителя. Поставянето на колкото се може повече ключови думи в описанието е много добре. Но е още по добре, посетителя веднага от описанието да разбере, какво му предлага страницата. Описанието трябва да е привлекателно и да съответства на съдържанието във страницата;
 • Отсъствие на дубликати – както и при заглавието, описанието трябва да е уникално за всяка страница. Освен това, description не трябва да съвпада със другите мета тагове;
 • Не използвайте кавички – целия текст след тях ще бъде «отрязан» от роботите на търсачките, тъй като дадения вид кавички се използва в HTML кода. Ако все пак е необходимо да поставите кавички – използвайте този вид кавички: «»;
 • Не започвайте мета описанието със уводни слова – «в тази статия ще разгледаме…» и така нататък. Пишете по същество, за какво става дума, като не забравяте за ключовите думи.

И така, с основните правила за SEO оптимизация за начинаещи вече всичко ни е ясно. Това са всички мета тагове, нужни за начално ниво. Останалите са доста специфични, затова могат да ви потрябват само тогава, когато придобиете достатъчно опит в SEO оптимизацията. Успех.

С уважение,Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *