SEO оптимизация на сайт. Плъгин All in One SEO Pack

seo оптимизация

Здравейте, драги читатели! Темата на тази статия ще е – SEO оптимизация на сайт. Ще ви разкажа за най-първите стъпки които трябва да направите за оптимизация на вашия блог. За SEO оптимизация на сайт ще пиша и в бъдещите си статии. Надявам се сте прочели моята статия „Първи стъпки в рекламата на сайт – блог. Реклама на сайт“. Ако имате собствен блог на WordPress, то няма да е сложно да му направите SEO оптимизация. В WordPress за това съществуват специални плъгини, главното е правилно да ги настроите и използвате.

С какво трябва да започнем SEO оптимизация на сайт/блог? За начало инсталираме на блога плъгин All in One SEO Pack. Може да го свалите от този линк. Този плъгин трябва да е инсталиран и настроен на всеки WordPress блог. Как да се настрои този плъгин за работа ще разкажа по-нататък. Но това не означава, че ако вашия сайт не е инсталиран на WordPress, то тази статия ще е безполезна за вас. Точно обратното. Аз ще засегна ключови моменти по оптимизация на сайт, които се отнасят за всяка CMS. И даже ако вашия сайт е създан със гол HTML.

След като инсталирате плъгин All in One SEO Pack на вашия блог, от ляво в панела за управление на WordPress ще се появи линк All in One SEO към плъгина. Влезте в General Settings и попълнете данните в поле Home Page Setting. След това ще трябва да напишете заглавие и описание (мета-таг) за вашата главна страница. Много внимателно и отговорно се отнесете към писането на тази информация – главната страница на сайта често е най-популярната при търсене в Google и написаното тук пряко ще се отрази върху броя на посетителите на вашия блог. Вижте картинката, как изглежда формата която трябва да запълните.

seo оптимизация

  1. Кликнете General Settings;
  2. Скролирайте до раздел Home Page Settings;
  3. В поле Home Title – попълнете заглавието на вашата главна страница (максимално 60 букви и символи!);
  4. В поле Home Description – попълнете описанието на вашата главна страница (максимално до 160 букви и символи!);
  5. В поле Home Keywords – попълнете ключовите думи за вашата главна страница (думите се разделят със запетая!);
  6. Запишете направените промени натискайки бутона Update Options.

Как аз направих тези настройки? Влязох в Google AdWords и започнах да избирам ключови думи за моя блог. Отначало търсих със ключова дума „Бизнес в Интернет“, след това с ключова дума „Как да печеля пари от Интернет“ , „Как да печелим от Интернет“, „как да изкарам бързи пари“ и на края със ключова дума „Бързи пари от Интернет“. И аз се спрях на заглавие (Home Title) за моя блог „Как да изкарам бързи пари. Бързи пари от Интернет.“ Защо?

Ами защото в търсачката на Google тези ключови думи са търсени средно 16 хиляди пъти месечно и 20 хиляди пъти месечно. Следователно тази тема и тези въпроси се търсят и са необходими на хората, и аз мога да не се безпокоя, че моя блог ще има липса на посетители. А това е много важно за всеки сайт! Отнесете се към това много грижливо и внимателно! Това важи за всеки сайт и блог.

А за описанието (Home Description) на моя сайт аз избрах други популярни ключови думи, като „Как да печеля пари от Интернет“ , „Как да печелим от Интернет“, „реклама на сайт“, „SEO оптимизация на сайт“, „създаване на сайт“ и така нататък.

А какво да кажем за ключовите думи (Home Keywords) за вашата главна страница? В последно време се твърди, че мета-тагове със ключови думи вече не работят, че търсачките не им обръщат никакво внимание. Но еднозначно не може да се каже дали това е вярно или не. Все пак ги напишете за всеки случай, по лошо няма да стане, а може да имате полза за оптимизация на вашия сайт.

Ключовите думи за вашия сайт/блог изберете отново със Google Ad Words, както ви описах по-горе. След като направите настройките не забравяйте да запазите промените натискайки бутона Update Options. Ами това е на кратко, което трябва да знаете за началната оптимизация на вашия сайт. За сега толкова, защото за това ще пиша не веднъж във моите бъдещи статии.

Вие направили ли сте на вашия сайт SEO оптимизация? Напишете в коментарите.

Ако ви е харесала статията – споделете я в Twitter, Facebook и в другите социални мрежи. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

Следва продължение…

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *