Search engine optimization (seo) и неговото състояние за 2018 година.

Здравей, читателю! В тази статия реших да разкажа за най интересните тенденции и нови неща и промени, касаещи SEO оптимизацията за 2018 година. Ето пет от последните промени в Search Engine Optimization за 2018 година.

Разширените резултати (rich snippets) са си тук

Страниците със резултатите от търсенето (SERP) изглеждат съвсем не така, както преди няколко години. Днес виждаме много повече «разширени резултати» (известни като «разширени снипети (rich snippets)»). Тези резултати показват допълнителна информация, например, оценки или изображения.

rich snippets za search engine optimization

През 2018г. Обема на разширените резултати ще се увеличава, тъй като все повече сайтове започват да използват структурирани данни (които се използват за създаване на разширени резултати). Не изоставайте! «Класическият» резултат в търсенето не може да се конкурира със разширения, тъй като има много по малък процент кликове, а това води до много по малко посетители и по лоши резултати за search engine optimization (SEO).

Google ни помага със пускането на нов инструмент за проверка на разширени снипети, който ще ви помогне да изясните, попада ли вашия сайт (страница) в категорията на разширените резултати.

rich snippets test

Скоростта на зареждане на сайта за мобилни устройства има огромно значение за search engine optimization

За никого не е тайна, че сайтове, които по бързо се зареждат, могат да се похвалят със по висок процент на посетители и конверсия, отколкото по бавните им колеги. Посетителите не обичат да чакат. Ако страницата се зарежда пет секунди или повече, повечето хора просто ще я затворят.

Разбира се, Google взима в предвид скоростта на зареждане на страниците, макар че, преди е взимал под внимание само резултатите от търсенето от стационарни устройства.

От юли 2018г. Скоростта на зареждане на страниците също ще влияе на подреждането във търсенето със мобилни устройства. Първоначално това изменение ще повлияе на малък процент от търсенето, затова то по скоро ще «наказва» по бавните страници, отколкото да «поощрява» по бързите.

Ето какво може да направите, за да оптимизирате вашия сайт:

  • Намалете количеството на HTTP запитванията към вашия сървър
  • Активирайте GZIP
  • Активирайте кеширането
  • Намалете размера на CSS, HTML и JavaScript файловете
  • Оптимизирайте изображенията

Очаквайте по добро сканиране на AJAX

AJAX позволява динамично обновление на някой части в сайта, без да се зарежда повторно страницата. Това има няколко плюса: преди всичко, ускорено време за отговор и по голяма интерактивност.

Сайтове които използват AJAX за зареждане на съдържанието, винаги са били меко казано, проблемни за търсачките. Но постепенно инженерите на Google значително са подобрили качеството със което се изобразява JavaScript от търсещите роботи.

Машините се учат

Търсещите механизми използват огромно количество данни: информация за обхождането на сайта, със какви думи се търси от потребителите, процента кликове от търсенето (SERP) и т.н. Машинното обучение им помага да използват тези данни, за да се подобри актуалността на резултатите.

Какво може да направите вие? Помогнете на Google да разбере съдържанието на страниците. Структурните данни играят важна роля във този процес. На schema.org може да научите повече. По рано това е било просто технически аспект, но машините поумняват.

Представете си следното: посетител кликва върху резултат от търсенето и след три секунди натиска копчето за излизане от сайта. Как мислите, за търсещия механизъм това дали е позитивен резултат? Разбира се, че не? Прекалено малко време посетителя е останал на сайта.

Затова се съсредоточете върху подобряване на съдържанието на сайта и неговото съответствие със намеренията на посетителя, бързо да се зарежда страницата, да е оптимизирана за мобилни устройства и т.н.

Не жалете време и усилия за развитие на вашия бренд (търговско име)

Не е тайна, че търсачките използват мрежа от линкове, за да определят авторитета на сайта. Но също така, те обръщат внимание и на «споменаването на бренда», като сигнал за доверие.

Например: да кажем, че съществува търговско име «Пекарната на Ники», и то често се споменава във готварски и сайтове за поръчка на храна. Търсачките ще разпознават връзката между това търговско име и дадената тематика, което ще подобри вашия рейтинг.

Какво не се е променило?

Основните характеристики ще си останат същите. Създавайте убедително съдържание, което е подходящо за вашата тематика и вашите посетители. Погрижете се, съдържанието да е леко достъпно за посетителите (адаптивен дизайн, скорост на зареждане на страниците) и търсачките, това ще подобри драстично search engine optimization оптимизацията.

И последния, но много важен факт: линковете от други сайтове водещи към вашия сайт си остават много важен показател при определяне на авторитета на вашия сайт, даже и през 2018г. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *