Сайт оптимизация. Какви правила трябва да се спазват при писане на качествено съдържание

сайт оптимизация

Здравейте, драги читатели на моя блог! В тази статия ще поговорим за това, върху какви фактори трябва да обърнем внимание при написване на качествено съдържание за вашия блог. Това е много важно. Темата сайт оптимизация е пряко свързана със това колко трафик ще привличате на вашия сайт, а нали това е важно.

Съдържанието на всеки уеб ресурс не трябва да се формира стихийно и хаотично (просто за да го има), а трябва трябва да бъде избрано грамотно и повече или по-малко да отразява същността на сайта. Статиите за вашия блог трябва да бъдат строго по темата на вашия ресурс. Така заинтересован посетител който прочете поне един материал във вашия блог, инстинктивно у него ще се появи желание да прочете и другите статии, да се абонира за обновленията на блога и да остави коментар. Публикувания материал трябва да привлича, да е интересен и информативен. Даже прости жизнени ситуации или интересни моменти в Интернет, описани от вас със „плам“ – ще накарат вашия посетител да прочете и другите статии.

Празните, несвързани думи и безсмислици в текста, дори да е 100% уникален, със сигурност ще отблъсне читателите. А верните и предани посетители – не е ли моя и ваша цел? Трябва да отбележим, че в Интернет функционират определени изисквания към оформлението на качествени статии. И някой от тях са строги.

  • Първо – грамотността. Старайте се да пишете колкото е възможно по-грамотно, за да не изглеждате в очите на вашите читатели като ученик, който е имал 2-ка по Български език. Хубаво е, че за това може да ви помогнат както и уеб браузерите, така и Microsoft Word. Ако във вашия текст има малки грешки, това не е страшно, даже това придава на вашия текст някаква „човечност“. Така вашия читател усеща, че текста е написан от жив човек, а не от машина. Е, това е мое мнение. Аз самия забелязвам, че моите текстове са малко „сухи“, но това е моя стил за писане и от този навик е трудно да се отървеш.
  • Второ – разнообразие. Разделяйте вашия текст на не големи абзаци за да може вашия читател да му е по леко и комфортно да възприеме информацията. Това е много важно. Може да слагате във вашия текст популярни цитати, ако те са свързани със темата. Не забравяйте и за оригиналните картинки към вашите текстове. Картинките за моя блог, разбира се не си ги рисувам сам, а ги намирам в Google Изображения.
    Но винаги се старая малко да ги променя, да им придам някаква пикантност. Картинките трябва да носят някакъв смислов товар и да са подходящи за вашите публикации. Във alt тага на картинката задължително пишете ключовата дума която използвате във вашата статия, във моя случай това е „сайт оптимизация“ . Това са основните изисквания за написване на качествено съдържание за вашия блог.

А сега да поговорим за сайт оптимизация на статиите. Темата сайт оптимизация на статии е не по-малко важна, а може даже и да е по-важна от самото им качество. Но оптимизацията на статиите започва именно със техните качества, за което ви разказах преди това. Оптимизация на статията започва със нейното заглавие.

Заглавието на вашата статия трябва да съдържа популярни ключови въпроси – думи за търсене. Нали искате да получавате на вашия блог трафик от търсачките? Ако е така, вижте във тази статия от моя блог „Как да разберем кои ключови думи са най-популярни в търсачката на Google“ за да научите как да намерите популярни въпроси за търсене в Google. След като намерите подходящи и популярни думи за заглавието, непременно ги използвайте.

Какво значи популярни? Това означава, че дадената дума или словосъчетание, е търсено в Google поне от 5000 човека на месец. Как мислите търсене в Google със ключова дума „сайт оптимизация“ много ли е популярно? Не, този въпрос търсят в Google само по 1000 човека на месец. И какъв е смисъла тогава да напиша тази статия за сайт оптимизация, бихте попитали? Ами защото искам да ви разкажа за това, защото считам това за много важно. И жалко, че малко хора обръщат внимание на това.

Да продължим. Тези популярни думи или словосъчетания, които ще напишете в заглавието на вашата статия, трябва да присъстват и в самата статия. Това е задължително 2-ро условие при сайт оптимизация на статия. Не трябва да прекалявате със броя на ключовите думи, защото може да получите наказание от Google. Обикновено 1-2% ключови думи от общия обем на статията – това е нормално.

Обърнете внимание върху това, колко пъти в тази статия повтарям ключовата дума „сайт оптимизация“. Мисля, че минимум 10 пъти. За такъв обем на статията това е напълно нормално. Благодарение на такъв подход, вие ще постигнете минимум 50 посещения на хора за денонощие във вашия блог от търсачката на Google. За начало това е напълно нормален трафик.

За сега толкова. В бъдеще по темата сайт оптимизация, ще пиша още статии.

Ако ви е харесала статията – споделете я в Twitter, Facebook и другите социални мрежи от бутоните под статията. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря. А може би искате да разкажете вашата история? – напишете в коментарите.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *