Какво означава rel=“noopener“ в WordPress

Здравей, читателю! Ако изберете даден линк да се отваря във нов прозорец на браузъра, то WordPress ще добави атрибут rel=“noopener“във този линк. В тази статия ще ви обясня какво означава rel=“noopener“ в WordPress и как това ще се отрази на вашия сайт.

Какво означава атрибут rel=“noopener“ в WordPress?

Това е HTML атрибут който се добавя във всички WordPress линкове които сте избрали да се отварят във нов прозорец на браузъра. Тази функция е добавена за по голяма сигурност от зловреден JavaScript код.

Ако например имате линк към друг сайт който е заразен със зловреден код, то този сайт може да използва window.opener JavaScript настройките за да промени оригиналната страница (вашия сайт) и да открадне важна информация и да разпространява зловреден код.

Когато се добавя rel=“noopener“ се предотвратява зловредното използване на тази JavaScript функция. Също така, този атрибут предотвратява предаването на информация когато линка се отваря във нов прозорец.

Когато добавяте линк и изберете да се отваря във нов прозорец, то WordPress ще добави rel=“noopener“ и rel=“noreferrer“ във кода на този линк.

HTML кода създаван от WordPress изглежда по този начин:

<p>Това е <a href="http://testsite/test-page/" target="_blank" rel="noreferrer noopener" aria-label="Това е Демо Линк (отваря се в нов подпрозорец)">Демо Линк</a></p>

Как атрибут rel=“noopener“ влияе на вашето SEO?

Въпреки, че rel=“noopener“ подобрява сигурността на WordPress, има хора които не искат да го използват, защото смятат, че това влияе негативно на тяхната SEO оптимизация.

Но това е просто МИТ. Този атрибут по никакъв начин не се отразява негативно на вашата SEO оптимизация.

Каква е разликата между noopener и nofollow?

Атрибут noopener защитава вашият сайт от зловреден JavaScript код и подобрява сигурността на WordPress.

А nofollow атрибута не позволява да се предава «тежест» от вашия сайт към сайта към който води съответния линк. Така роботите на търсачките няма да следват този линк. Търсачките взимат под внимание атрибут nofollow когато следват линквъв вашия сайт и не взимат под внимание атрибут noopener.

Отразява ли се атрибут rel=“noreferrer“ на партньорските линкове в WordPress?

Не, този атрибут не се отразява на афилиейт линковете в WordPress. Вашият уникален афилиейт линк и данни не се променят по никакъв начин.

Как да премахнете rel=“noopener“ в WordPress?

Няма нужда да премахвате rel=“noopener“ от вашите линкове, защото се подобрява сигурността на WordPress и не се отразява на вашата SEO оптимизация.

Ако въпреки това искате да изключите тази възможност, ще трябва да изключите Gutenberg редактора. Инсталирате разширение DisableGutenberg, след това влизате във «Настройки» -> «Disable Gutenberg» и маркирате във квадратчето до надпис «Disable Gutenberg everywhere».

След това добавете във function.php файла на вашата активна тема този код:

add_filter('tiny_mce_before_init','wpb_disable_noopener');
function wpb_disable_noopener( $mceInit ) {
    $mceInit['allow_unsafe_link_target']=true;
    return $mceInit;
}

Не забравяйте да запазите копие на functions.php преди да правите промени, за да може да качите оригиналния файл, ако нещо се обърка!

За днес това е всичко, надявам се статията да ви е помогнала да разберете какво означава атрибут rel=“noopener“ във линковете на WordPress. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *