Първи стъпки в рекламата на сайт–блог. Реклама на сайт

реклама на сайт

Здравейте, драги читатели! Ако сте решили вашият пръв капитал да спечелите в Интернет със помощта на вашия сайт или блог (разновидност на сайт), ако вие не се каните веднага да продавате вашия ресурс, а искате да го развивате и в бъдеще влагайки в него своя труд и време, то разбира се ще ви трябва добре посещаем сайт.

За това ще трябва да го развивате и рекламирате. И хайде веднага да погледнем на някой неща трезво и реално. Първата половин година, а може би по-малко или малко повече, вашия сайт или блог ще се намира в Sandbox (буквално преведено означава „място с пясък“ или „пясъчник“) на търсачките.

Пясъчника на Google (Sandbox) – така на сленг се нарича филтъра, който се поставя от търсачките на младите уеб-ресурси. За да разберете, дали сайта ви се намира в sandbox, може да направите това: При търсене в търсачката на ключови уникални думи вие не откривате вашия сайт в търсенето, нито на първо, нито на четвърто – въобще на никакво място. Срока на действие на филтъра sandbox на Google може да продължи от 6 месеца до 1 година.

Говори се, че и другите търсачки имат такива филтри, но няма коментари от компаниите по тази тема. Тогава как да рекламирате вашия млад сайт, когато има някакви си ограничения? И тук на помощ идват социалните мрежи като Тwitter, форумите и най-големия видео хостинг Youtube.

Именно благодарение на социалните мрежи Facebook, Twitter, Youtube и многобройните форуми в Интернет, на първо време ще рекламирате вашия блог. Но най-първото нещо което трябва да направите веднага след като сте създали вашия блог и след като сте написали първата си статия за него – веднага да добавите блога в Google. За да добавите вашия блог в Google отидете на този адрес: http://www.google.bg/intl/bg/webmasters/, регистрирайте се в Google Search Console (бивишия Google Webmasters) и задължително добавете вашия блог. Със това започва рекламата на вашия сайт/блог.

След това трябва да се погрижите за файла sitemap.xml за вашия блог, ако искате вашия блог да бъде добре индексиран от търсачките. За WordPress съществува прекрасен плъгин Google XML Sitemaps, който ще ви помогне за създаването на карта на вашия блог. Може да свалите плъгина от този линк. След създаване на карта на вашия блог, трябва да е добавите във вашия акаунт в Google Webmasters. След това си направете регистрации, ако все още нямате в Twitter, Facebook и Youtube.

След това трябва да намерите популярни форуми със много посетители и да се регистрирате в тях. Просто потърсете в търсачката на Google тези ключови думи: „форум за уебмастъри“ и „форум“. Обърнете внимание форума да има много ползватели и посещения на ден. Във тези форуми за уебмастъри ще може да поискате да оценят вашия блог, това ще може да направите и във обикновен форум, ако в него има специален раздел за уеб дизайнери.

Отделете специално внимание на социалните мрежи. След като си направите акаунти в Twitter, Facebook и Youtube – инсталирайте на вашия блог плъгин за социалните мрежи, за да се появят в края на вашите статии иконки за споделяне в социалните мрежи.

И всяка моя статия, по точно нейния анонс, аз го публикувам в своите акаунти в социалните мрежи. С това започва рекламата и развитието на сайта. Именно така почнах да рекламирам и развивам моя блог.

За да добавите иконки за споделяне в социалните мрежи на вашия блог, съществува прекрасен плъгин за WordPress, който се казва AddToAny Share Buttons, и който може да свалите от този адрес. Повече информация за този прекрасен плъгин може да прочетете във тази моя статия – „Плъгин за споделяне в социалните мрежи AddToAny Share Buttons за WordPress блог„. Сприятелявайте се със колкото се може повече хора в социалните мрежи и им разказвайте за вашия блог. Набирайте читатели в Twitter. Публикувайте ваше видео в Yuotube с реклама на вашия блог. Не забравяйте и форумите. На колкото повече хора разкажете в началото за вашия блог, толкова и повече ще е броя на посетителите ви.

Е, и когато завърши времето ви в Sandbox на Google, то вие ще започнете да получавате посетители от търсачките. Но преди това направете всичко това, за което ви разказах. Още много ще пиша за рекламата на сайт. Ако ви е интересно и актуално – четете моя блог. В бъдещи статии ще разгледам този процес по-подробно.

Ако ви е харесала тази статия – споделете я в социалните мрежи като Twitter, Facebook и други. Ако имате въпроси задавайте ги в коментарите. Непременно ще отговоря.

Следва продължение…

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *