Редирект на посетителите към временна страница за поддръжка в WordPress без да използвате разширение

Здравей, читателю! В тази статия ще ви разкажа как да направите редирект на посетителите към временна страница за поддръжка в WordPress без да използвате разширение. Обикновено за тази цел се използва именно разширение, тъй като е по лесен начин, особено за начинаещи.

Понякога може да ви се наложи да правите някаква профилактика или големи промени във сайта. Това не е проблем, ако сайта още не е в Интернет, но може да бъде проблем, ако имате голям трафик. И за да не попадат вашите посетители на не напълно работещ сайт е важно да ги пренасочите към временна страница. В тази страница може да има информация кога сайта ще заработи отново, може да съдържа просто съобщение за това какво правите (Ще се завърнем скоро след ремонта!) или какво не правите.

.htaccess метод за редирект

За целта ще използваме файла .htaccess който позволява  достъп до сайта само от един ай пи адрес (ip address). Отворете вашия .htaccess файл който се намира във корена на вашият WordPress сайт и поставете на нов ред този код:

# РЕДИРЕКТ КЪМ ВРЕМЕННА СТРАНИЦА ЗА ПОДДРЪЖКА
<IfModule mod_rewrite.c>
 RewriteEngine on
 RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^123\.456\.789\.000
 RewriteCond %{REQUEST_URI} !/maintenance.html$ [NC]
 RewriteCond %{REQUEST_URI} !\.(jpe?g?|png|gif) [NC]
 RewriteRule .* /maintenance.html [R=302,L]
</IfModule>

Трябва да промените ай пи адреса  със вашия във този ред от кода: RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^123\.456\.789\.000.

.htaccess редирект

След това трябва да създадете html страница със име «maintenance», и да оформите външния и вид както ви харесва на вас. Страницата трябва да се постави във главната директория на вашия WordPress сайт. Този код ви дава възможност да виждате целия сайт, а всички останали ще виждат страницата ви за поддръжка когато извършвате някаква профилактика на сайта.

Ако искате да позволите достъпа на повече от един ай пи адрес, тогава използвайте този код:

<Limit GET POST PUT>
 order deny,allow
 deny from all
 allow from 123.456.789
 allow from 123.456.789
</LIMIT>
ErrorDocument 403 /custom-message.html
<Files custom-message.html>
 order allow,deny
 allow from all
</Files>

Просто добавете колкото искате ай пи адреси (allow from… … …). Всички останали ще видят html страница «custom-message». Създайте html страница със име custom-message и я поставете във главната директория на вашия сайт и след това добавете каквото съобщение желаете във нея.

И това е всичко! Ако смятате, че тези методи са сложни за вас, може да използвате разширения. Например, Maintenance, WP Maintenance Mode, Maintenance Mode,  Maintenance Switch, Maintenance Redirect, WP Maintenance, изборът на разширения е наистина много богат.

За днес това е всичко, надявам се информацията да ви помогне да създадете ваша страница за поддръжка, когато извършвате профилактични работи или правите големи промени във вашият сайт. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *