Редактиране на WordPress тема

wordpress тема редакция

Здравейте, приятели! Ако пред вас стои задача нещо да измените в кода на вашата WordPress тема, тогава тази статия може да ви е от полза. От тази статия ще се опитаме да разберем, как се редактира тема в WordPress.

И така, пред вас стои задача да направите някакви незначителни корекции на вашия WordPress сайт. Като тези поправки не са свързани със текста на страниците или статиите, иначе вие едва ли бихте търсили отговор във тази статия, а просто бихте редактирали текста на статията или страницата.

Не, става дума именно за редакция, която трябва да се направи във кода на темата. Например, необходимо е да промените картинката в шапката на сайта, да добавите автор на статията или да промените цвета на линковете, размера на шрифта или заглавието и така нататък. За всичко това е нужно да бъркате именно във кода на темата. Да се опитаме да го направим.

Преди да пристъпим към редактиране на темата, следва да се направят няколко важни забележки:

  • Става дума именно за малки изменения, а не за кардинални промени в темата;
  • Преди началото на редактирането ви препоръчвам да направите бекъп на темата която ще редактирате, за да може да върнете промените, ако направите някаква грешка;
  • Тази статия не е универсална рецепта, която е подходяща за всички теми без изключение, защото темите могат да се създават по различни начини.

За пример ще използвам стандартната тема Twenty Fifteen, която върви в комплект с WordPress. Имайки в предвид направените по-горе забележки за различните начини за създаване на теми, по-добре да се обяснява именно на една от стандартните теми за WordPress. Да погледнем структурата на папката с темата.

редакция на тема

Както виждаме, има доста файлове. Нека първо да обърнем внимание на файл style.css. Това е файла за стилове на темата и, като правило, именно в него се съхраняват правилата за оформление на външния вид на темата. Затова ако е нужно да внесете поправки, свързани със външния вид, тогава, най-вероятно ще ви трябва файл style.css.

Хайде като пример да променим размера на заглавието на статиите. Инсталирайте си добавката Firebug за вашия браузър, която ще ви помага лесно и бързо да намирате кода който искате да промените във темата. Може да правите промените по кода направо във браузъра и да видите в реално време как ще изглежда вашата тема. И ако ви харесат промените вече може да ги направите във самия файл.

редактиране на тема

Свалете файл style.css на вашия компютър и го отворете със текстов редактор, например със Notepad++. Променете значението на свойство font-size за заглавие на статията от 3.9 на 2.9. Съхранете промените и качете редактирания файл на вашия сървър и след като обновите страницата ще видите, че размера на заглавието на статията е станал по-малък. Точно по същия начин може да променяте оформлението на всеки елемент в дизайна на вашата тема.

редактиране на wp тема

С оформлението, мисля всичко е ясно. Продължаваме нататък. На ред е добавяне, премахване или редактиране на който и да е елемент. Тук трябва да търсите във другите файлове на темата. Ето най-важните от тях:

  • content.php – файла отговаря за централната част на сайта, тоест областта за съдържанието на статиите;
  • footer.php – долната част на сайта;
  • header.php – горната част на сайта (шапка или хедър);
  • sidebar.php – страничната част на сайта (сайдбар).

За пример да вземем същото заглавие на статията и да опитаме да го редактираме. В тема Twenty Fifteen това заглавие е h2. Да го променим например на заглавие h3. Отваряме файл content.php и търсим кода който ни трябва и правим поправките. Това е кода:

редактиране на wordpress тема

След промяна h2 на h3 и след като съхраните и качите редактирания файл на вашия сървър, трябва да видите промените. Точно така се правят редакции и на другите елементи на вашата тема. Отново ще се повторя, че в статията става дума за незначителни изменения на темата. Ако е нужно да направите кардинални изменения, то вие имате два варианта за действие:

Да се обърнете за помощ към човек който разбира от писане на код и срещу съответното заплащане да направи необходимите поправки във темата или вие самостоятелно да изучите въпроса по създаване на теми за WordPress и сами да редактирате вашата тема.

Със това завършвам днешната статия. Успех на всички!

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *