Прекалена seo оптимизация на сайт – какво е това и как да не го допуснем

Прекалената seo оптимизация е основната причина за получаване на наказание и по-малко трафик от Google. Също това е честа причина за затваряне на Интернет проекти, затова днес ви предлагам да поговорим за това, как да не допуснете прекалена оптимизация.

SEO оптимизация (search engine optimization) е комплекс от мерки за по-добро класиране на сайт в Google и останалите търсачки. Та, може да се направи за оптимизацията прекалено много, а може и обратно, прекалено малко. А кое е по-добре? Абсолютно точно може да се каже, че днес НЕДО оптимизацията е много по-добре, отколкото ПРЕКАЛЕНАТА оптимизация.

Първо, не съществуват филтри, които да се дават за недостатъчна оптимизация на сайт. Ще дойде робота от Google и ще каже: “О, при него статиите не са “заточени под определена ключова дума, не са настроени линковете, няма обратни линкове и т.н. Я да му сложа един филтър”. Няма такова нещо, и не може да има.

Тук аз, разбира се, не съм прав до край, защото има отделни технически грешки, които могат силно да навредят на сайта, ако не се премахнат. Например, дублирани страници. Но това е по-скоро изключение от правилото.

При прекалената seo оптимизация, нещата са на обратния полюс. Прекаленото повтаряне на ключовите думи в текста, големия брой и некачествени линкове, масовото купуване на обратни линкове и бързото добавяне на сайта във много каталози – са все причини за получаване на наказания. Да ги разгледаме по-подробно.

Оптимизацията на сайт може да се раздели на вътрешна и външна. Под вътрешна се разбира оптимизация на текстовете, мета таговете и самия сайт като цяло (тук влизат различните технически настройки). Под външна оптимизация се разбира основно увеличаване на броя на обратните линкове от други сайтове и социалните мрежи.

Вътрешна оптимизация – какво не трябва да правите

Отначало ще поговорим за работата със текстовете, тоест със съдържанието. Има много различни мнения по този повод и да се намери истината е сложно.

 • Уникалността на текста е важна/ не е важна
 • Честото повтаряне на едни и същи думи в текста има значение за seo оптимизацията / няма значение

Това са двата основни показателя за текста. Уникалния текст несъмнено е много важен, но ако имате търговски сайт, сайт визитка и т.н. то тук може да се спори много дълго. Не говоря за 100% copy/paste, това винаги е лошо, но не е факт, че разлика в уникалност на текста от 5-15% ще играе ключова роля.

Съвсем друго е честото повтаряне на едни и същи думи и словосъчетания в текста и количеството на основните и допълнителните ключови думи в статиите. Тук не съм съгласен, че това не е важно.

Например, ако във кратка статия думата “сайт” се повтаря 20 пъти, нима това е добре? Такъв текст не е приятен за четене от посетителите. И ако основната ключова фраза е: “как да рекламирате сайт”, непременно трябва да следите тази фраза да не се повтаря често в текста. Използвайте синоними, като тук всичко зависи от обема на текста. Бих посочил три критерия:

 • Текст със дължина 1000-3000 символа – 1-2 ключови думи в текста
 • Текст със 3000-7000 символа – 1-3 ключови думи в статията
 • И от 7000 символа – 3-5 ключови думи в текста

Тук трябва да взимате под внимание много фактори. Например, ако във ключовата ви фраза има 6-7 думи, то и само един път в текста е достатъчен, а два и повече вече ще е неестествено. Не се страхувайте да използвате ключовата дума в различни съчетания. Например:

“купи апартамент в София” “купувайки апартамент в София””купи апартамент евтино в София” и т.н.

Помнете, че Google обича естествеността и ненавижда, когато вие ПРЕДНАМЕРЕННО лепите в текста 5-6 пъти ключовата фраза. В този случай няма никакви шансове да се задържите дълго в топ резултатите, а ако такива текстове във вашия сайт са много, може да получите наказание.

Спама със ключови думи в текста е един от начините за прекалена оптимизация, но не по-малко опасен е:

Спама в мета таговете

Днес се използват два основни мета тага, това са title (заглавие на статията) и description (описание на статията). Първия е по-важен от втория, но и втория не си струва да пренебрегвате. SEO специалистите казват, че в title непременно трябва да присъства ключовата дума или фраза. Title може да се състои от 60 до 70 символа, не повече, и все пак доста хора успяват да поставят ключовата дума/словосъчетание няколко пъти в заглавието. Например, нека нашата ключова дума/словосъчетание да е: “отглеждане на домати”. Пример за лошо заглавие: “Отглеждане на домати. Всичко за отглеждане на домати тук”.

Не е ли това опит за измама на търсачките? В повечето случаи е именно така. Преди това работеше, но вече търсачките взимат сериозни мерки и за такива заглавия може да получите наказание.

Същото е и със description. Общите съвети за написването му са:

 • Обема на текста трябва да бъде 120-160 символа
 • Може да напишете една ключова дума/фраза и една с променен текст на ключовата дума/словосъчетание.

И тук много пишат текста пълен със ключовите думи. Тук мога да ви кажа само едно: не го правете. В описанието може да няма въобще ключова дума, което няма да попречи на страницата да заеме висока позиция в Google.

Скрит текст от хората

О, ето това е пълен кошмар. Надявам се, никой от вас да не го използва… В страницата се поставя нормален текст, който е приятен за четене от посетителите. А някъде по-надолу или в самия текст се употребяват ключовите думи в масово количество, но те не се виждат в страницата, защото са скрити от хорските очи със помощта на css стилове.

Има доста начини да направите текста невидим със css. В резултат на това човек вижда едно, а робота на търсачката, друго. Това за мен е истинско seo престъпление! Но това вече не работи и сега за това нещо ще получите от Google наказание за вашия сайт.

Прекалена външна оптимизация

Добавяне на сайт в различни каталози, купуване на обратни линкове е основното под което се разбира външната seo оптимизация.

А какво означава качествен обратен линк за търсачките?

 • Това е линк от сайт в който няма много спам;
 • Идеалния случай е когато сайта от който идва линка е със същата тема, както и вашия;

И тук трябва да се запитате: “Интернет каталози в които се добавят сайтове дали са качествени?”

 • По вероятно е да са със много спам, хиляди уеб мастъри са оставили там своите линкове преди вас;
 • Едва ли те са със същата тема като вашия сайт.

При регистрация в такива каталози вие получавате десетки линкове, но качеството им е посредствено, дори ужасно и едва ли ще имате полза от тях. А за млад сайт това е пряк път за неговата смърт.

Купуване на обратни линкове (линк който се поставя на друг сайт и води към вашия сайт)

Търсачките могат лесно да определят дали линковете са купени или естествени, затова не ви препоръчвам да купувате. Някой оптимизатори казват, че ако това се прави внимателно (например, по 1 линк на месец), то няма да има проблеми.

Съвсем друго е, когато за един ден купите например 100 линка. Как Google ще погледне на това, че изведнъж са започнали други сайтове да слагат линкове към вашия, ако преди това два месеца не имало нито един линк? Това е неестествено и със сигурност ще бъдете посетени от филтъра Google Пингвин (Google Penguin) който се грижи за неестествените линкове.

Разбира се, едва ли ще получите наказание за няколко купени линка, но все пак трябва да сте внимателни. Според мен, купуването на линкове (именно купуването) е най-лошия начин за развитие на сайт по две причини: харчите пари, при това не малки, а за това може да получите наказание.

Заключение

Това са начините за прекалена оптимизация. Основната цел на тази статия е да ви предпази от неправилни действия, защото това може да е губително за вашите проекти. Също ще може да проверите самостоятелно вашия сайт дали сте прекалили със оптимизацията и да поправите грешките. По-добре е да се водите от принципа “бавно, но сигурно”. Ако са ви нужни бързи резултати, то самия живот ви доказва обратното. Например, на професионалния спортист му трябват много години за тренировки, за да стане шампион (и това не е сигурно). Същото важи и за развитието на сайт. Ако разбирате това, то вие със сигурност ще имате успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *