Правила за уеб дизайн, които трябва да знае всеки професионалист

Здравей, драги читателю! Има редица определени стандарти, които се използват по време на работа от всеки професионален уеб дизайнер. Специално за вас избрах 10-те най-важни правила, които ще ви помогнат да изградите успешна кариера на уеб дизайнер.

Базовите принципи са еднакви за всеки представител на тази сфера. Към тях се придържат както опитните професионалисти, така и зелените новаци. Професионалните разработчици са такива, защото, идеално изпълняват изискванията на клиента и следват определени принципи, съответстващи на съвременните тенденции. По надолу ще ви изложа основните правила на уеб дизайна, които ще ви помогнат да достигнете високо ниво в тази област.

Правило 1: Използваемост

Ако искате да създавате високо класни проекти, предизвикващи луд възторг, то първо се концентрирайте върху удобния дизайн на сайта. Направете анализ на целевата аудитория на проекта, върху който работите. Разберете, кое ще бъде важно за човека, какво може да уплаши потенциалния клиент и как да го задържите по-дълго на сайта.

Също направете анализ на топ конкурентите. Изучете решенията които те са приели и работете според получените данни. Не трябва тъпо да копирате идеи. Вземете интересните моменти и идеи и на тяхна база измислете нещо оригинално.

Правило 2: Скорост на зареждане на страницата

Много дизайнери след поредните графични експерименти забравят за една немаловажна част: не всеки има толкова мощен компютър и Интернет връзка като тях. Не си струва да натоварвате сайта със излишни изображения, ако това може да се избегне.

Ярката визуализация, безспорно играе голяма роля, но не се престаравайте, защото тя забележимо забавя зареждането на сайта. Често именно заради бавното зареждане на сайта, хората го напускат, защото просто не им се чака дълго.

Правило 3: Навигация

Блокът за навигация се счита за един от най-важните части на сайта. С негова помощ посетителя се придвижва по страниците и намира това за което е дошъл. Навигацията трябва да включва пълния списък с разделите на сайта, за да не губи човека излишно време при търсене на нужната информация. Отделете особено внимание при разработката на този блок, а още по-добре, ако го позволява формата, да дублирате навигацията във долната част на сайта.

Правило 4: Единен стил

Старайте се да се придържате към стиловия баланс при разработката на дизайна. Потрудете се над това, структурата на съдържанието и всички графични елементи в страниците да имат характерен почерк. Единен фирмен стил ще даде на сайта солиден вид и със сигурност ще се хареса на клиента.

Правило 5: Шрифтове

Във никакъв случай не използвайте повече от три (а най-добре два) разновидности на шрифта на една страница. Същото правило важи и за графичните изображения.

Правило 6: Цветова схема

Не трябва да използвате повече от три различни оттенъци при оформяне на една страница. Единственото изключение могат да станат измененията в полутоновете на един цвят. По добре грамотно да се възползвате от няколко оттенъка на даден цвят, отколкото да взривявате мозъка на посетителя със неуместна дъга от цветове.

Правило 7: Визуализация

За по удобното възприятие на информацията и придвижване на посетителите по сайта се постарайте да използвате общоприети икони. Например, картинка с лупа у всички се асоциира със търсене, дискета – със съхраняване на данни или файлове, кошница – с покупка на стока и т.н.

Не пренебрегвайте визуализацията, но в същото време не изобретявайте велосипеда. На неразбираемия графичен елемент посетителите могат просто да не обърнат внимание и да не купят стоката, само заради това, че не са разбрали как да го направят.

Правило 8: Фон

Фонът се счита за един от главните проблеми за начинаещите уеб дизайнери. Те не отчитат факта, че макета на сайта не е проста картинка, а динамична страница, която ще се разтяга и ще се изменя на други монитори или устройства. Взимайте в предвид възможните варианти и не допускайте изрязване на краищата на избраното изображение за фон.

Правило 9: Правилно изобразяване във различните браузъри

Често неопитните уеб дизайнери не отчитат факта, че техния уеб проект в някой браузъри може да не се изобразява така, както първоначално се е планирало. Това става така, защото всеки от браузърите притежава собствен алгоритъм за обработка на HTML код.

Следователно, един и същ елемент може да се показва в Mozilla Firefox и Internet Explorer по различен начин. Не забравяйте да проверявате дали шаблона изглежда еднакво във всички основни браузъри, иначе това ще бъде пряко свидетелство за вашия не професионализъм.

Правило 10: Забравете всичко научено до тук

Ако сте начинаещ, то пропуснете това правило. Изпълнете да речем 50 поръчки и се върнете. Този абзац е за професионалистите, които изпълняват всички трикове без каскадьори. И така, базовите правила за създаване на сайт са важни за разработката на високо класни проекти. Но, понякога за реализация на нестандартни идеи си струва да прекрачите чертата и да направите нещо не като другите.

За пример ще използвам сайтовете състоящи се само от една страница, които само преди няколко години практически са били непознати. В момента те са на въоръжение във всички големи компании. Някой е решил да рискува и досега печели добре от тази превъзходна идея. Но все пак ви препоръчвам да помислите три пъти, преди да направите нещо нестандартно, защото това се отдава на малко хора.

Благодаря ви, че прочетохте днешната статия до края. Надявам се информацията да е полезна за вас и да ви помогне във вашата кариера на уеб дизайнер. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *