Как да използвате плъгини в WordPress без загуба на производителност

P3 Plugin Profiler ресурси

Здравейте, приятели! Възможността за разширение на възможностите на WordPress със помощта на плъгини и теми, направи тази CMS най-широко използваната в света. Появиха се хиляди плъгини, но и въпроса как да използвате плъгините в WordPress без загуба на производителност.

Както се казваше в един филм, с огромната сила идва и голямата отговорност. В WordPress не може да се използва повече от една тема (в повечето случаи), но може да се използва неограничено количество плъгини. Големия брой инсталирани плъгини може да снижи производителността – но не винаги. В тази статия обяснявам, как да използвате плъгини в WordPress без загуба на производителност.

Защо WordPress е удивителна система

WordPress се появява през 2003 година, като част на друга система за блогинг „b2 Cafelog“. Година по-късно на 22 Май 2004 година във версия 1.2 е представена възможност за добавяне на плъгини. След една година на 17 Февруари 2005 година излиза версия 1.5 с възможност за добавяне на теми.

Тези две версии са най-значителните нововъведения в историята на WordPress. До излизането на тези версии обществото на WordPress се състои изцяло от ползватели, но с излизането на тези версии към тях се присъединяват разработчици (някой ползватели стават разработчици). WordPress има едно от най-големите общества на разработчици на проекти с отворен код. И всички тези програмисти са създали повече от десет хиляди плъгина и теми.

Заради огромното количество плъгини и теми все повече хора използват WordPress и разработват плъгини за него, което води към ръст на сайтовете управлявани с WordPress… И този омагьосан кръг е причината за това, че всеки четвърти сайт в Интернет работи на CMS WordPress.

Плъгините снижават производителността и използват много ресурси?

Отговор – и да и не. От броя на плъгините, може да се определят разходите на ресурси. Проблема е в това, че някой плъгини използват повече системни ресурси, а други въобще не използват. Може да инсталирате стотици плъгини които няма да забавят вашия сайт, а може да инсталирате само един, който напълно ще натовари системата. Всичко зависи от няколко фактора:

  • Предназначение: Предназначението на плъгина говори за това, колко тежък е той откъм производителност. Плъгин за форма за контакт използва много по-малко системни ресурси, отколкото плъгин за SEO оптимизация, например.
  • Код: Не е удивително, че плъгин със лошо написан код работи много по-лошо от добре написан плъгин.
  • Среда: Неизползваните системни ресурси не винаги са хубаво постижение. Имам в предвид, че това е добре ако расте трафика, но вие няма да карате спортен Мерцедес със 10 км/ч, нали ?. Ако на плъгина му трябва малко повече системни ресурси, а вашия сайт работи на мощен сървър, няма да ви се налага да се отказвате от него. Но на споделен сървър ще ви се наложи да се откажете от използването на дадения плъгин.

Как грамотно да изберем и използваме плъгин

След като разбрахме, защо плъгините могат (или не могат) да забавят сайта, е време да разберем как да предотвратим забавянето на сайта.

Използвайте плъгин Plugin Performance Profiler

Плъгин Plugin Performance Profiler e вашият съюзник. С негова помощ може да видите, със колко различните плъгини забавят вашия сайт. След инсталация на плъгина влезте в „Разни“ -> „P3 Plugin Profiler“ -> натиснете „Start Scan“ -> „Auto Scan или Manual Scan“. Когато завърши сканирането натиснете бутон View Results, за да видите резултатите. Ако изберете автоматично сканиране, то P3 ще изпълни бързо сканиране със отваряне на няколко страници на сайта и ще пресметне, как плъгините влияят на скоростта на зареждане на страниците.

Отличен начин да видите, кои плъгини взимат голяма част от системните ресурси, и кои не оказват съществено влияние на системата.

Избирайте грамотно плъгините

Както ви споменах по-горе, лошо написания плъгин работи по-зле, отколкото добре написания. А във огромната екосистема от плъгини за WordPress в повечето случаи съществува повече от един вариант за избор на даден плъгин с необходимия набор от функции. Помнете, популярния плъгин не винаги е най-добрия.

Преминете на по-добър сървър

Ако вие имате повече системни ресурси, то може да ги употребите за много повече неща. Ако нямате необходимост от мощен сървър, то не е и нужно да използвате такъв. Ако ви е нужен по-мощен сървър за пускането на голямо количество плъгини, то няма смисъл да се опитвате да достигнете нужната скорост от сайта на споделен сървър.

Ако имате системни ресурси или имате „ресурси“ за купуване на системни ресурси, не се притеснявайте, използвайте плъгините, които ви трябват.

Заключение

Не трябва да казвате „Не трябва да използвам повече от X плъгина“ или „SEO плъгин ще забави моя сайт, затова не трябва да го използвам, въпреки, че ми е нужен“. Може да задействате толкова плъгини, колкото ви е нужно при условие, че умно сте избрали плъгините и сървъра.

А вие какво мислите по въпроса? Напишете в коментарите. И ако ви е харесала статията, не забравяйте да го споделите със вашите приятели!

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *