Плъгин WP-DB-Backup за бекъп на база данни за WordPress

база данни

Здравейте, драги читатели на моя блог! Този път ще поговорим за нещо изключително важно, свързано със вашия блог, създаден със CMS WordPress. А именно за резервно съхранение на данните за вашия блог. За всички важни данни, като статии, коментари и така нататък се грижи вашата База Данни на блога. В база данни се съхраняват всички промени, направени във вашия WordPress блог.

Ако ви се „скапе“ блога, дали по-ваша вина, хакерска атака или по вина на хостинга, ако нещо неприятно стане със вашия блог, вие винаги ще можете да го възстановите със помощта на по-рано направения архив на вашата база с данни.

Така може да сте уверени в това, че вашия много месечен труд няма да отиде на вятъра. Навреме да се направи резервно копие на вашата база данни за вашия блог, това означава да подсигурите неговата безопасност и съхранение.

Разбира се, всеки път може ръчно да се прави копие на база данни на вашия WordPress блог. Но защо да се мъчите излишно? Ако ще правите архив на базата данни ръчно, то вие всеки път след като напишете нова статия за вашия блог ще трябва да го правите. Ще се съгласите, че това не е много удобно. Целия процес за правене на копие на вашата база с данни, може да бъде автоматизиран със помощта на специалния плъгин за WordPress.

Плъгина се казва WP-DB-Backup. Този плъгин позволява напълно автоматизирано създаване на архив на базата данни по всяко време. Освен това, този плъгин може всеки път сам, след като създаде архива, да го изпраща автоматично във вашата електронна поща. Също така може ръчно да свалите архива на базата данни на вашия компютър.

Със какво да започнем? За начало сваляте и инсталирате във вашия WordPress блог плъгин WP-DB-Backup. Може да свалите плъгина от този линк. След като свалите и инсталирате плъгина, ще трябва да го настроите за работа. Вижте картинката по-надолу. Това е най-важния раздел от настройката за архивиране на базата данни.

бекъп на база данни

Аз обикновено планирам архивирането на базата данни за моя блог ежедневно. Защото сега пиша в своя блог достатъчно често. Ако вие пишете във вашия блог например един път на седмица, то и архивирането на базата данни може да запланувате един път в седмицата.

Настройките на този плъгин за планиране на архива на базата данни са много гъвкави. Може да запланувате архивиране на базата данни не само всеки ден или всяка седмица, но дори и на всяка минута. Опцията на плъгина „На всеки час“, ще е подходяща за блог, над който работят няколко човека и нови статии се появяват в блога много често.


Задължително
включете допълнителните таблици за архивиране, които ви предлага плъгина. Но ако сте сигурни, че това не ви е нужно, тогава може да не пипате тези настройки. Този плъгин е най-важният за вашия блог и трябва задължително да го инсталирате след създаване на вашия блог. Плъгин WP-DB-Backup ще помогне при някакъв проблем във вашия хостинг или при ваша грешка да запазите всичките данни за вашия блог, да запази вашия труд, вашите статии и много други данни. Е, това засега е всичко. Ще се срещнем във другите публикации на моя блог.

Вие инсталирали ли сте плъгин за бекъп на вашата база данни? Напишете в коментарите.

Ако ви е харесала тази статия – споделете я в Twitter, Facebook и другите социални мрежи. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *