WordPress разширение или Function.php – кое е за предпочитане

Здравей, читателю! Често ме питат дали е по добре да се инсталира wordpress разширение или да се добави код във файл function.php в темата. Някой вярват, че винаги е по добре да се добави код във functions.php, но това всъщност не е напълно вярно. В тази статия ще се опитам да обясня плюсовете и минусите на WordPress разширенията срещу functions.php файла и кой метод е по добър.

Инсталиране на разширение или добавяне на код във functions.php

Често ще срещнете двете решения за добавяне на някаква функция във вашия WordPress сайт. И двата метода правят едно и също нещо, и двата са верни. Но кой метод е по добър, за да не се забавя и да работи по добре WordPress?

Някой се притесняват, че прекалено много активни разширения ще се отразят на скоростта и сигурността на сайта. Други пък се притесняват, че като добавят код, това ще повреди сайта и няма да могат лесно да го оправят.

Да сравним двете решения, за да разберем кое решение е по добро за производителността на WordPress.

Плюсове и минуси на functions.php файла

Functions.php файла в WordPress дава възможност на разработчиците да добавят уникална функционалност в темата. Този файл работи като огромно WordPress разширение и може да се използва за добавяне на уникален код.

Плюсове

 • Можете лесно да внасяте поправки във  functions.php от административния панел на WordPress;
 • Може да поставяте всички странични кодове в един файл;
 • Може да проучите кода и да научите как работи.

Но има и някой минуси при използването на functions.php:

Минуси

 • Страничният код няма да работи ако смените вашата тема;
 • Освен ако не използвате child тема, при изтегляне на по нова версия на темата ще се изтрият направените преди това промени във functions.php;
 • Става по трудно да разберете къде свършва кода на темата и къде започва допълнителния код;
 • Някой кодове могат да са доста голями и да имат нужда от допълнителни скриптове и стилове.

Ограничения на functions.php

Има доста трикове които могат да се използват, но това не е като да се инсталира разширение. Добавянето на код във functions.php файла ще има същото влияние върху производителността, както и при добавяне на разширение.

Не всичко което искате може да се добави и functions.php трябва да се използва за това за което е и предназначен – добавяне на функционалност от разработчиците на темата. Например, персонализираният код може да има нужда от допълнителен скрипт и стил, за да работи изправно.

Плюсове и минуси при инсталиране на WordPress разширение

WordPress разширенията са като приложения за вашия сайт. Те добавят код който увеличава функционалността и добавя нови възможности в WordPress.

Минуси

 • Разширението не зависи от вашата тема;
 • По лесно е да го изключите, да изтеглите по нова версия или да го преинсталирате ако има нужда;
 • По лесно е да работите тъй като знаете всяко разширение какво прави.

Но има и някой минуси.

Минуси

 • Разработчика на разширението може да спре да го ъпдейтва в бъдеще, особено ако е безплатно;
 • Не може да се учите да разбирате кода.

WordPress разширение срещу functions.php – кое е по добро решение?

Ако съществува разширение със същия код добавящо някаква функция, то използването на разширение е по добро решение.

Ако се вземе в предвид бързината с която работи сайта, то няма значение дали кода се зарежда от functions.php файла или от отделно разширение, ако и двете са със един и същ код.

Работата със отделни разширения е много по лесна, отколкото редактирането на голям functions.php файл. Сложно е да се добавят персонализирани кодове във един файл, дори и те да не са свързани или зависими един от друг.

Ако изберете разширение, ще спечелите от бъдещи по нови версии, които могат да подобрят изпълнението, да поправят грешки в кода и/или във сигурността.

Кога трябва да се добавя код във functions.php?

wordpress разширение или function.php

Ако функцията която искате да добавите не е налична като разширение и кода е наистина прост, тогава може да го добавите във functions.php файла на вашата тема.

Друг възможен сценарии е когато добавяте функция свързана със вашата тема или child темата. Например, създаване на нови размери на картинките, показване на дати, добавяне на код преди или след съдържанието и т.н.

Ако често добавяте персонализиран код, може да използвате разширението Code Snippets, с което лесно може да добавяте кодове, които няма да зависят от вашата тема. Така ако смените темата, промените няма да се загубят.

Надявам се статията да ви помогне да разберете кое по добре, да добавяте персонализиран код във functions.php или да използвате разширение. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *