PHP код във джаджите на WordPress

Здравейте, приятели! Навярно ви е известно, че във джаджите на WordPress е забранено да се слага php код или по-точно, може да се слага php код, но той няма да работи.

А би било много удобно всичко да се прави във джаджите и да няма нужда да се пипа в страница sidebar.php.

Например, това може да потрябва ако искате да покажете различна допълнителна информация или функция от файл functions.php. За тази цел разбира се съществуват различни разширения, но както може би знаете, по-добре е да се използват колкото се може по-малко разширения. Защото всяко допълнително разширение е още едно ненужно натоварване върху вашия блог.

И така, за да поставяте PHP код във джаджите (за да може да се изпълнява) е необходимо да добавите във файл functions.php на нов ред веднага след отварящия таг: <?php този код:

add_filter('widget_text','sp_widget_execute_php',100);
function sp_widget_execute_php($text) {
  if(strpos($text,'<?') !== false) {
    ob_start();
    eval('?>'.$text);
    $text = ob_get_contents();
    ob_end_clean();
  }
  return $text;
}

php-in-sidebar

Ако не знаете как се поставя код или имате проблеми, то може да прочетете статия как се поставя код в functions.php.

Със този код поставен във functions.php файла вече може да поставяте всякакъв php код във обикновена текстова джаджа и той ще се изпълнява. За да поставите PHP код влезте във административния панел на вашия WordPress сайт и след това във: “Външен вид” -> ”Джаджи” -> Добавете във сайдбара на вашата тема джаджа ”Текст (Произволен текст или HTML)” и в нея поставете PHP кода и запазете промените.

И това, по принцип е всичко, вече може да добавяте php код във джаджите и той ще се изпълнява без проблеми. С това завършвам днешния материал като се надявам информацията да е полезна за вас и да я използвате във вашите сайтове. Ако ви е харесала статията, споделете я със приятелите във социалните мрежи. Ако имате въпроси пишете в коментарите, ще се радвам да ви помогна. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *