Всичката жестока истина за печалбата от Google Adsense

google adsense

Здравейте, приятели! Със какво първоначално иска и може да изкара пари начинаещия, който току що е направил свой сайт или блог? Правилно от реклама! И основно със реклама от Google Adsense. Доста често забелязвам, че като вляза на сайт или блог буквално създаден вчера, статиите са само 2-3, но рекламата просто ти се набива в очите и ти крещи – „Кликни ме“.

В предишна моя статия „Как правилно да водите вашия блог или основните грешки на начинаещите блогъри!“ писах за това, че една от най-големите грешки които могат да се направят от всеки на началния етап от развитието на своя ресурс – това е ранната му монетизация.

По бързо да спечеля пари, а останалото ще свърша по-късно – това е грешка. Но днес темата не е за това. Днес искам да сваля на земята много хора, които в бъдеще планират да печелят стотици, а може би и хиляди лева от реклама в Google Adsense, когато техния сайт или блог (може би) ще се посещава от хиляда човека на денонощие. Приятели вие доста неща не знаете, ако сте начинаещ разбира се.

Повече посетители, съответно би трябвало да има повече кликове по рекламите. Повече кликове по рекламите – съответно повече долари ще се спечелят! Точно така мислят начинаещите, които искат да печелят пари от Google Adsense реклами, което е напълно нормално, и аз мислех по същия начин. Наистина доходите ще растат, но не си струва да мечтаете за хиляди и милиони…

А сега, ето ви нещо любопитно за размисъл! Вярвате ли, че сайт със посещаемост от 30 човека на денонощие може да печели много повече от Adsense отколкото сайт със 1000 посетители на ден?

Най-вероятно ще кажете, – „Не вярвам“, „Това е невъзможно“, „Глупости“ и т.н. Но представете си това е възможно, казвам ви го от личен опит. Дохода от Adsense зависи не само от броя на кликовете по рекламите, но също и от такива показатели като CTR и еCPM, трафика, съдържанието и т.н. Ако не знаете какво е това CTR и eCPM, ще ви обясня накратко.

CTR – това е показател за възможния процент на кликове по рекламата. Той се определя като отношение между броя на кликовете по рекламата и нейното показване и се измерва в проценти. Например във вашия сайт стои рекламен блок и се показват реклами в него. Ако от 100 показвания на реклама върху нея кликва само един човек, то CTR ще бъде равен на 1%.

Това е много малко, затова ако имате малък CTR, то даже и със огромен брой посетители на ден, вие ще получавате стотинки. Е, може да не са стотинки, но все пак не толкова колкото сте очаквали. Такива ми ти работи… Големия CTR говори на Google, че на реклами във вашия сайт се клика често, и съответно това носи на компанията добър доход, затова Google ще ви възнаграждава за това със увеличение на вашите доходи.

eCPM – това е ефективната стойност за 1000 показвания на рекламата. От този показател зависи в голяма степен, колко пари ще печелите. Например, ако вие сте спечелили 0.15$ за 25 показвания, ефективната цена за 1000 показвания на страницата ще бъде – 0.15$ / 25 = 0.006$ x 1000 показвания на рекламата = 6$. Ако сте заработили 180$ за 45 000 показвания на рекламата, eCPM ще бъде 180$ / 45 000 x 1000 = 4$.

От това следва извода, че eCPM зависи от CTR и ако процента на CTR е по висок, то и eCPM ще бъде по висок. Също колко ще печелите от Adsense зависи и от самото съдържание на вашия сайт или блог. Ако вашия ресурс е интересен и удобен за посетителите, то съответно ще го посещават повече хора! Както казва чичко Google – заинтересовани посетители и обяви със висока релевантност (реклама свързана със темата на вашия сайт) – това е ключа към успеха.

Правете си изводи: правете сайтовете преди всичко за хората, а не за търсачките, плюс повишавайте CTR. Как? Много просто – експериментирайте! Използвайте Google Analytics за да разберете местата във сайта където най-много се клика в блога. Променяйте дизайна на вашите реклами, експериментирайте и със графически обяви, а не само със текстови и обратно… С една дума – работете!

Колко може да печелите от Google Adsense?

И така, да продължим, защото имам още няколко интересни неща за споделяне с вас. Знаете ли, че някой хора на запад печелят от Adsense по 20 000 – 30 000$ на месец? Но как? Цялата работа е в това, че за България цените за клик по обявите са в пъти по ниски отколкото във САЩ. Затова там са възможни такива големи печалби.

Цена за един клик не се отнася за притежателите на сайтове, а тази цена е за рекламодателите. Това е цената, която трябва да платят за 1 клик, който ще направи някой човек, който ще потърси в Google с думата „бизнес“, ще види обявата, ще кликне върху нея и ще попадне на сайта на рекламодателя.

Съответно вие ще получите още по-малко защото по-голямата част ще вземе Google. И ако имате малък CTR то наистина ще вземете мизерни стотинки. Такава е суровата истина приятели…

Както виждаме в САЩ кликовете са много по-скъпи! Между впрочем за да загубите напълно ума и дума от някой цени за клик, то можете да потърсите думи като: insurance, forex, lawyer и т.н. и да видите колко струват такива кликове… Мисля , че наистина ще изпаднете в шок! =)

Ами със това завършвам своята статия и като финал искам да дам два съвета на тези, които печелят пари със реклами от Google Adsense.

Сложете във вашия сайт търсене от Google. След като аз го поставих във моя блог, доходите от Adsense се увеличиха значително, тъй като в резултатите от търсенето първо са обявите от Google, а след това самите резултати от търсенето във вашия сайт.

Съвет към начинаещите. Не мислете, че с AdSense се печели лесно! Преди да започнете да получавате добри доходи от реклама, трябва да експериментирате къде е най-ефективно да се поставят рекламите във вашия сайт, техния цвят, големина на рекламите, графични или само текстови или комбинация от двата вида, брой на рекламните блокове. Най-доброто разположение ще увеличи вашия CTR и съответно и доходите ви ще растат.

Google Adsense предпочита качествени сайтове със много посещения, затова трябва да се стремите първо към тези цели, а всичко останало оставете за по-късно. Успехи!

С уважение, Николай Томов.

Коментари 2

  • Много добре описано. В психологията имаше едно уроче за очакванията. Когато големите очаквания се сгромолясат с реалните данни, човек е нещастен и се демотивира. За жалост големите очаквания движат човека, инъче той няма да се хване да го направи. И така омагьосаният кръг продължава, а печалбата от адсенс е все по-малка и по малка, понеже сайтовете стават все повече и повече.

    [Отговор]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *