Бърз и безопасен начин за отстраняване на грешки в WordPress

Здравей, читателю! Независимо от това, дали създавате нов сайт или прилагате някакви обновления към съществуващ такъв, отстраняване на грешки в WordPress може да се окажe доста трудоемък процес. Това може да бъде също и рисковано, особено ако работите със действащ сайт.

За да определите източника на грешка в WordPress е нужно да изпълните следните стъпки:

  • Да активирате една от темите която върви със WordPress, например Twenty Fifteen;
  • Да изключите всички разширения и повторно да ги включите един след друг;
  • След включване на всяко разширение да зареждате отново първата страница на сайта, за да проверите, дали се появява проблема.

Тези стъпки са необходими тъй като те ще ви помогнат да разберете, проблема дали се предизвиква от вашата тема или от някое разширение. Но затова е нужно да включите режима за обслужване или вашите посетители да видят неразборията във сайта ви.

За щастие, вече има начин за отстраняване на грешки в сайта без тези неудобства за вас и посетителите ви. Благодарение на безплатното разширение Health Check & Troubleshooting може да направите горните действия които ще засегнат само вашия акаунт.

Как работи Health Check & Troubleshooting

Разширението е написано от разработчиците на WordPress, затова може да се счита за официално, така че то заслужава доверие.

След като активирате разширението ще получите съобщение, че трябва да създадете резервно копие на вашия сайт преди да проведете какъвто и да е тест. Въпреки, че е малко вероятно да имате някакви сериозни проблеми, винаги е по добре да имате бекъп, отколкото по късно да съжалявате.

отстраняване на грешки в wordpress

Екрана за проверка на работоспособността се състои от няколко раздела – първия от които «Site Status» ви показва обща информация за вашия сайт.

отстраняване на неизправности в wordpress

Тези данни могат да бъдат първия ключ към информацията за това къде е проблема. Например, несъвместима версия на PHP или MySQL указва необходимостта за обновяване на програмното обезпечение на вашия уеб хостинг. Може да намерите полезна информация за този раздел и във wordpress.org.

Тестиране и отстраняване на грешки

Опция «Debug Information» – тук ще намерите обща информация за вашата инсталация, списък със всички теми и разширения, информация за файловете, сървъра и много друга полезна информация.

health check & troubleshooting

Въпреки, че тук всичко е полезно, най добрия материал е свързан със сървъра. Изясняването на някои ограничения за качване и изпълнение може да ви помогне да диагностицирате проблеми, свързани с добавянето на файлове.

И ако има нужда да споделите информацията за вашия сайт със специалист от техническата поддръжка, всичко във този панел може лесно да бъде копирано и изпратено.

Режим отстраняване на проблеми

Тук вече става интересно! За да активирате режима за отстраняване на проблеми, кликнете таб «Troubleshooting», прочетете кратките инструкции и натиснете бутон «Enable Troubleshoot Mode».

troubleshooting mode

При вход във този режим ще забележите, че в раздел Административен панел в горната част на екрана се е появил пункт «Troubleshooting Mode».

health check & troubleshooting

Тук може да включвате и изключвате разширенията и темите по време на отстраняването на проблемите. Това, разбира се, е много по удобно, отколкото всеки път да отваряте страницата за разширения и теми, когато искате да направите промени.

И ако отворите вашия сайт ще видите, че той използва темата която върви със WordPress по подразбиране. Не е нужно да се безпокоите, защото вие сте единствените които виждат сайта във този режим. Всички останали посетители и регистрирани ползватели (при условие, че не използват вашите данни за вход) ще видят нормалния изглед на сайта.

Въпреки че режима за отстраняване на грешки е невероятно полезен, има няколко неща, които трябва да знаете:

  • Всички «задължителни» разширения за WordPress, активирани във вашия сайт, НЯМА да бъдат изключени;
  • Ако темата която използвате има полета които се настройват, тези данни няма да се показват при използване на темата по подразбиране;
  • При тестиране на функции във сайта, изискващи някакви разширения, няма да работят, докато не ги активирате.

Други интересни възможности

Следва да се отбележи, че проверката на работоспособността има и някои допълнителни преимущества:

Информация за PHP

Това е вашия стандартен phpinfo(), показващ ви пълна информация за вашия сървър. Това е особено полезно в случай, че искате да разберете, включена ли е някаква функция или не.

Проверка на файловете

За безопасността е важно да знаете, че файловете на ядрото на WordPress не са повредени. Този инструмент сравнява вашата инсталация със текущата версия на WordPress и ви предупреждава за каквито и да е различия, които намери. Ако има различия, е възможно сайта ви да е заразен със вредоносен код.

Инструмент за проверка на пощата

Тази проста форма проверява работи ли функция wp_mail() във сайта. Ако имате проблем със изпращането на писма от формата за контакт, този инструмент ще ви помогне да разберете дали проблема е във вашия хостинг.

health check & troubleshooting

Заключение

Красотата на Health Check & Troubleshooting се състои в това, че прави задачата за отстраняване на грешки много по безопасна и удобна за ползвателя. Следващия път, когато се сблъскате със проблем във сайта, използвайте разширението за да намерите и отстраните проблемите.

Проверката на работоспособността е голяма крачка напред, когато се стигне до диагностика на уеб сайта при грешка в WordPress. Той може да ви спести много време и усилия. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *