Основните и най-важни филтри на Google

филтри на Google

Здравей, драги читателю! В търсачката на Google съществуват няколко филтъра, които по един или друг начин влияят на класирането на сайтовете. Общо филтрите на Google са много, стотици, а може би и хиляди. В тази статия ще опиша основните филтри на Google, на които трябва да обърнете внимание при SEO оптимизацията на вашия сайт или блог.

Основните филтри на Google

 1. Дублирано съдържание

Сайтовете със всеки изминал ден стават все повече, количеството на страниците расте със бързи темпове. Много ресурси дублират едно и също съдържание във сайтовете, а за обработка на данните са необходими ресурси и те растат лавинообразно. В следствие на това Google използва филтър, който следи за дублирано съдържание.

Как работи този филтър?

Ако вие на вашия сайт публикувате не уникална информация, взета от други източници, то Google понижава тази статия или страница в резултатите на търсачката си.

Втори вариант за действие на този филтър:

– вашия сайт попада в supplemental резултатите, тоест не в резултатите на основния индекс, а в допълнителните
– страниците изпадат от индекса на Google

Как да се предпазите от този филтър

Трябва да използвате във вашия сайт само уникални текстове, а ако взимате текстове от други ресурси, то задължително използвайте рерайтинг.

Ако във сайта има дублирани страници, например едни и същи описания на услуги и стоки, то трябва да премахнете дубликатите или да забраните тяхната индексация. Нужно е текстовете във сайта да са уникални, за да избегнете този филтър за дублирано съдържание.

 1. Sandbox

Задачата на този филтър е да задържа попадането във топ местата в търсачката на Google със високочестотни ключови думи, търговски и информационни.

Този филтър също така се бори със спам и съмнителни сайтове. Затова срока за излизане на сайта в топ по най-популярните ключови думи е не по-малък от 5 месеца.

Как работи този филтър?

Ако млад, току що създаден сайт започва да се придвижва по конкурентни високочестотни ключови думи във статиите, то най-вероятно да попадне във топ местата на Google няма да се увенчае с успех поне в началото.

Филтъра Sandbox не действа на средни и нискочестотни ключови думи. Затова в първите месеци най-добре да използвате във статиите нискочестотни ключови думи, и паралелно да работите и със високочестотни.

Как да се предпазите от този филтър

За нови сайтове е сложно, но може да намерите стар домейн със вашата тематика и тук имате два варианта за действие:

– правите сайта във стария домейн
– да обедините стария домейн със новия домейн

И двата варианта са нормални и работят, всичко зависи от правилното обединение. Също е важно стария домейн да се провери за обратни линкове (backlinks).

 1. Бързо увеличаване на линковете към сайта

Ако в сайта става прекалено бързо увеличаване на линковете към него, то Google може да предположи, че се опитвате да го манипулирате.

Как работи този филтър?

Ако Google забележи много бързо увеличаване броя на линковете към сайта, то той може автоматично да го понижи в резултатите от търсенето. В следствие на това падане в позициите на долу и намаляване на трафика, води до бавното и дълго отсъствие на сайта в топ резултатите.

Как да се предпазите от този филтър

Трябва бавно и постепенно да увеличавате броя на линковете към сайта, за да изглежда това максимално естествено и така ще забравите какво е това филтри на Google.

 1. Google Bombing

Когато има много anchor линкове във които се използват ключови думи със които се вижда, че притежателя на сайта иска да се придвижва във топ резултатите.

Как работи този филтър?

Ако прекалите с използването на anchor линкове със ключовите думи със които се опитвате да излезете във топ страниците на Google, то рано или късно Google ще ви наложи наказание. Отначало ще паднете -10, -15 позиции на долу, след това сайта пада до -100 позиции на долу. Ако продължавате по същата схема, може да получите бан от Google, а това означава, че всички страници се премахват от индекса.

Как да се предпазите от този филтър

За да не попаднете под този филтър, използвайте различни ключови думи в anchor линкове.

 1. -30

Филтъра -30 е предназначен за борба със спам сайтове. Това може да са сайтове със редиректи (сайт който автоматично ви прехвърля на друг ресурс) и doorway.

Как работи този филтър?

Такива сайтове се понижават със -30 места на долу, тоест сайта не излиза на по-висока от 30 позиция във търсачката на Google.

Как да се предпазите от този филтър

Не използвайте черни методи за придвижване на сайта ви в Google и всичко ще бъде наред.

 1. Обратни (backlinks) от други сайтове

Непременно трябва да следите сайтовете които слагат линкове към вашия сайт да са със вашата или близка тематика. Ако имате линкове към вашия сайт от ресурси които не са свързани със вашата тематика може да влезе в действие този филтър.

Как работи този филтър?

Google анализира обратните (backlinks) връзки към сайта ви и ако процента на линкове от сайтове със различна тематика от вашия е висок, то на сайта ви може да бъде приложен този филтър.

От всички филтри на Google, този филтър влиза в действие, в случай когато към вашия сайт има много линкове от порнографски, хазартни и други такива сайтове.

Как да се предпазите от този филтър

Не използвайте такива линкове и привличайте backlinks от максимално свързани със вашата тематика сайтове. В случай, че това е следствие от действията на конкурентите, то такива връзки може да бъдат понижени в Google Webmasters.

 1. Прекалено голяма SEO оптимизация

Този филтър понижава класирането на сайтовете, които прекаляват със SEO оптимизацията.

Как работи този филтър?

Той взима в предвид ключовите думи във страницата. Ако сайта е силно оптимизиран със ключовите думи, то тези страници може да изпаднат или силно да се понижат в резултатите на търсачката на Google.

Как да се предпазите от този филтър

Не трябва да прекалявате със използването на ключовите думи във статиите, и преди всичко оптимизирайте статията за хората, а не само за търсачките.

 1. Скорост на зареждане на сайта

Отдавна не е тайна, че скоростта със която се зарежда сайта, пряко влияе на неговата позиция в Google.

Как работи този филтър?

Ако сайта се зарежда бавно, и това се повтаря често, то Google може да го понижи в резултатите от търсенето.

Как да се предпазите от този филтър

Необходимо е да използвате качествени сървъри и надеждна хостинг компания където ще приютите вашия сайт. Ако проблема със бавното зареждане е във самия сайт, то е нужно да оптимизирате всички скриптове, за да се зареждат и работят бързо. Също така винаги следете скоростта на зареждане и достъпност на сайта.

 1. Supplemental Results или допълнителни резултати

Този филтър се използва за страници от сайта, които се считат за не много важни. Например, това могат да бъдат страници със дублирано съдържание, а също и страници в които няма входящи линкове.

Как работи този филтър?

На такива страници Google не гледа с добро око.

Как да се предпазите от този филтър

– премахване на страниците дубликати (или да ги направите уникални)
– да сложите външни линкове във страниците

Допълнителните резултати в търсенето не са така страшни, но все пак е нужно приоритетните страници и раздели да се намират в основните резултати на Google.

 1. Обмяна на линкове

Преди време много популярен начин за придвижване на сайт беше – размяна на линкове. Създават се отделни страници, в които има линкове към други ресурси. На другите ресурси се прави същото, и в следствие на това, позициите на сайта растат.

Как работи този филтър?

Ако Google намери масова обмяна на линкове, то той понижава класирането на сайта в търсенето.

Как да се предпазите от този филтър

Не използвайте страници със линкове към други ресурси. Ако сте попаднали под този филтър, трябва да премахвате такива страници или да забраните тяхната индексация.

 1. Trust Rank или доверието към сайта

Колкото е по-авторитетен сайта, толкова е и по-добро класирането му в Google.

Trust Rank зависи от различни показатели като:

 • количеството на линковете към сайта
 • качество, тематичност и авторитетност на линковете към сайта
 • възраст на домейна
 • качество на съдържанието
 • вътрешните линкове

И много друго.

Това са основните филтри на Google. Като минимум трябва да взимате в предвид основните филтри, за да не попадне вашия сайт под някой от тях или да не получи бан.

Какво мислите по темата филтри на Google? Напишете в коментарите.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *