Оптимизация на сайт за търсачките в Интернет

оптимизация за търсачките

Здравей, драги читателю! Този път ще поговорим за правилните ключови думи за статиите на вашия блог. На всеки му е ясно, че който и да е сайт или блог в Интернет, живее от трафика получаван от търсачките. Най-целевата аудитория от посетители, заинтересовани от вашата информация, идват от търсачките като Google, Yahoo, Bing, Yandex и други.

Но във вашия ресурс трябва да има достатъчно количество информация. И тази информация трябва да е не само полезна и уникална, тя трябва също и да е оптимизирана за търсачките. Как да оптимизирате статиите съм написал в публикация „Сайт оптимизация. Какви правила трябва да се спазват при писане на качествено съдържание 1“. Но да продължим по-нататък.

Общоизвестно е, че ползвателите на търсачките търсят информация в Интернет със интересуващите ги ключови думи. Затова всяка статия във вашия блог трябва да се оптимизира (нагажда) към определен ключов въпрос, ключова дума или словосъчетание. Но как правилно да се изберат тези ключови думи? Така че по нужните ключови думи хората да намират вашия блог.

За никой не е тайна, че съществуват много популярни и по-малко популярни ключови въпроси (думи). И тук вече е ясно, че по най-популярните ключови въпроси (думи) има жестока конкуренция. Всички се борят за първите места по тези ключови думи. И тук младите блогове няма какво да правят. Шанса е много малък, да заемете първите места със популярни ключови думи в търсачките, ако вашия блог е млад.

Като правило, един блог трябва да е минимум на 1 година. 3-6 месеца за блог, това е много малко и вашя блог е твърде млад. Ако искате да попаднете във ТОП страниците на Google, трябва да се запасите със търпение. Постоянно обновявайте вашия сайт със полезна, качествена и уникална информация. Но как да разберете коя ключова дума е популярна и коя не е?

По тази тема съм написал в статия „Как да разберем кои ключови думи са най-популярни в търсачката на Google“. Сами разбирате, че колкото повече хора търсят по определена ключова дума, толкова тази дума е по-популярна. И тук ще има голяма конкуренция. Затова може да забравите за първите места по тази ключова дума, докато вашия блог е млад.

Какво да правите във този случай? Много просто, трябва да развивате вашия блог по не много популярни ключови думи. По-добре да се окажете на първа страница със не особено популярна ключова дума, отколкото на десета страница със много популярна ключова дума. Вие си мислите, че 1000 търсения по дадена ключова дума са малко и не си струва да се пише статия със тази ключов въпрос? Вие се заблуждавате.

Можете по такива непопулярни ключови думи, гарантирано да получите трафик на вашия блог. И то не лош трафик. Но за това, всяка ваша статия трябва да е оптимизирана под някаква ключова дума. Тоест, за една ключова дума се пише само 1 статия. И в тази статия трябва постоянно да споменавате тази ключова дума. Колкото е по-обемна статията, толкова и по-често трябва да пишете ключовата дума (словосъчетание).

Да предположим, че вие се занимавате със изработка на виртуални картички. В заглавието на статията пишете „виртуални картички + още някакъв текст“. И после вече в тялото на статията често употребявате ключовата дума „виртуални картички“. Също и просто думата „картички“ или „красиви картички“, или просто „виртуални картички“. Ето още един интересен факт. Хората които искат да купят нещо търсят в търсачката пишейки, например, „купувам цимент“.

А желаещите да продадат цимент оптимизират статията под ключова дума „продавам цимент“ и нито една фраза „купувам цимент“. Как ще намерят тази страница по тази ключова дума? Ясно е, че в този случай в статията трябва колкото се може по-често да се използва думата „купувам“. Може да се пише „ако вие купите цимент от нас“ или „купувайки цимент от нас“, или „след като купите цимент“ и така нататък. Надявам се, че сте уловили същността.

И имайте в предвид, че колкото са повече статиите във вашия блог написани под различни ключови думи, толкова и трафика ще е по-голям който ще получите от търсачките.

Ако ви е харесала тази статия – споделете я в Twitter, Facebook и останалите социални мрежи от бутоните под статията. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите, непременно ще ви отговоря.

С уважение Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *