Вътрешна оптимизация на сайт или блог с мета таг title и description

мета таг

Здравей, драги читателю! Ако искате, вашите статии (страниците на вашия блог) да заемат високи позиции в Google, трябва задължително да ги оптимизирате. Разбира се статиите трябва да се пишат за хората, но и трябва да се оптимизират за търсачките. Колкото са по-високи позициите ви в търсачките по определени ключови думи, толкова ще е и по-голям трафика (посетители) който ще получавате.

Темата за оптимизация на статии вече съм обсъждал в публикация „Сайт оптимизация. Какви правила трябва да се спазват при писане на качествено съдържание 1“. Сега ще продължа с темата.

Както е известно, мета таг – това е една от основните части на HTML кода, или просто казано на вътрешния код на страницата. Всички мета тагове са предназначени, да разширят колкото се може повече описанието на сайта или определени негови страници за търсачките. След това търсачките ще взимат тези описания от мета таговете и ще ги използват за класиране в търсенето и оценка на популярността на сайта.

Съществуват много и различни мета тагове, които описват автора на сайта, описват страници, име на страница и още много други полезни функции. Процеса по оптимизация на страницата (статията) е най-важната стъпка за доброто класиране на сайта в търсачките по определени ключови думи. По-подробно за ключовите думи съм писал в статия „Оптимизация на сайт за търсачките в Интернет“.

  • Мета таг „title“ е един от най-важните тагове, на който търсачките отдават огромно значение. Задължително трябва да се използват ключови думи в мета таг TITLE.
  • Мета таг „description“ специално е предназначен за задаване на описание на страницата. Този таг не влияе на класирането, но все пак е много важен. Що се отнася за таг „title“, то той е просто заглавието на вашата статия (страница).

При оптимизация на сайта, непременно трябва да обърнете внимание на тези мета тагове, защото те влияят директно на класирането в търсачките. Таг „title“ е важна част от HTML кода на всяка страница, показва името на страницата в браузъра. Също така този мета таг е заглавие на вашата страница в резултатите от търсенето. Заглавието силно влияе на класирането в търсачките на сайта. Следователно мета таг „title“ изпълнява няколко функции:

  1. Указва името на страницата.
  2. Явява се като заглавие и линк в резултатите от търсенето.
  3. Помага на ползвателя да вземе решение дали да влезе в сайта (което разбира се е много важно). Ако мета таг „title“ не „накара“ ползвателя да влезе във вашия сайт, то той може да избере друг сайт.

Ако ключовата дума се съдържа в мета таг „title“ и тази ключова дума я има и тялото (основния текст) на тази статия, то автоматично се повишава практическото приложение (важността) на такава страница, което влияе благоприятно за резултатите и класирането в търсачките.

Ако използвате само една ключова дума, няма да ви е трудно дадената ключова дума да е включите в заглавието на тази страница. Ако използвате няколко ключови думи на една страница, то тук може да възникнат трудности при оптимизация на таг „title“. В този случай в дадения мета таг трябва да използвате само тези ключови думи, които се използват най-често в статията (на страницата). Отделяйте особено внимание на мета тагове „title“ и „description“. Колкото са по-приложими и значими за търсачките и по-привлекателни за ползвателите, толкова по-високо ще е класирането и посещенията на вашата страница.

В WordPress написването на тези мета тагове за статиите не е трудно и няма нужда да се ровите в кода на страницата. За всяка нова статия има специални полета за мета тагове „title“ и „description“. Задължително трябва да се попълнят. В таг „description“ се старайте вашето описание да е колкото се може по-привлекателно. От това зависи ще влезе ли ползвателя в сайта или блога. Ами, това е всичко което исках да ви разкажа. Благодаря, че бяхте с мен тези минути!

Оптимизирани ли са във вашия сайт мета таг title и description? Напишете в коментарите.

Ако ви е харесала статията – споделете я в Twitter, Facebook и Google+. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *