Оптимизация на mysql база данни на WordPress

оптимизация на mysql база данни

Здравейте, приятели! В тази статия ще поговорим за важната тема, как да се оптимизира mysql база данни в WordPress. Настройката и оптимизацията на база данни – това е задължителен процес от работата със който и да е сайт и WordPress не прави изключение.

Темата наистина е много важна, но също е и много лесна, защото има отличен плъгин който оптимизира базата данни на WordPress, който ще свърши всичката работа за нас. Хайде да разберем, какъв е този плъгин.

Но преди да пристъпим към инсталация и настройка на плъгина, е нужно да разберем, от къде в базата данни на WordPress се появява боклук, заради което е нужно базата данни да се почиства. Боклука се появява в системата в процеса на писане и публикуване на статиите.

WordPress се опитва да направи работата със сайта колкото се може по-комфортна за вас. И това удобство се изразява на етап писане и редактиране на статиите. Предполагам, много от вас са се сблъсквали със такава ситуация: решили сте на вашия домашен компютър да напишете статия. Отворили сте документ в Word, направили сте си чаша кафе и сте започнали без да бързате да излагате своите мисли на електронната хартия. След известно време статията е написана, вие допивате последната глътка кафе и… монитора угасва. Разбирате, че тока е угаснал или програмата е „забила“ и не работи, и в същия момент се сещате, че сте забравили да запазите написаната статия. Резултата от вашия труд е нула. Позната ситуация, нали?

Във WordPress такава ситуация по принцип е невъзможна, защото WordPress периодично прави автоматично съхранение на статията в процеса на нейното писане или редактиране. Това е много удобно, защото в този случай максимума, който може да загубите – това е съдържанието, написано до последния запис или редактиране.

Освен това, ако някъде сте сгрешили или например сте изтрили някакво нужно съдържание, вие ще може да се опитате да намерите и възстановите изгубеното, като прегледате редакциите (наричат се още ревизии), които WordPress предвидливо е запазил за нас. Как да направите това? Трябва просто да включите показването на редакциите в настройките за екрана (в десния горен ъгъл) по време на писане и редакция на статиите.

dbБД

Съответно, може да изберете при необходимост нужната редакция и да възстановите информацията.

database

Всичко това, разбира се е страхотно, но ако ние не направим необходимата настройка на WordPress, то много скоро нашата база данни ще се превърне в сметище за ненужен боклук, която ще трябва да чистим и оптимизираме. Защо? Ами например само при написване на тази статия се създадоха над 20 ревизии на текста! И това само за една статия. Ами ако имате написани над 100, както е във моя случай? И всички тези ревизии се съхраняват във mysql база данни на сайта. И всичко това е ненужен боклук.

Именно за това е желателно изначално да настроите WordPress да ограничи в разумни граници количеството на ревизиите. Аз съм поставил 3 редакции, вие може да изберете както прецените. Това се прави много лесно. Отваряте файл wp-config.php и във константата WP_POST_REVISIONS попълвате максималното количество редакции.

Поставете този код във вашия wp-config.php файл:

/** Добавяме настройка, ограничаваща количеството на редакциите.*/
define('WP_POST_REVISIONS', '3');

В случая съм ограничил максималното количество на редакциите до 3. Вие може да попълните броя според вашите предпочитания.

MySQL db

Оптимизация на mysql база данни

И така, ние сме направили необходимите настройки и вече mysql база данни на WordPress няма да се препълва с ненужен боклук. Но какво да правим със вече създадените редакции, които си живеят необезпокоявани и не са ни нужни? И ето тук идва времето за оптимизация и настройка на базата данни. За това ще ни помогне популярния плъгин WP-Optimize.

След като го инсталирате и активирате в менюто от ляво ще се появи линк WP-Optimize.

MySQL database

Кликнете линка и ще се отвори прозореца във който просто трябва да натиснете бутон PROCESS и плъгина ще си свърши работата по оптимизация на вашата база данни. Препоръчвам ви да оставите настройките както са си и да не маркирате за почистване в останалите опции.

db оптимизация

По предварителните настройки плъгина предлага да се изчистят редакциите на статиите, автоматично запазените редакции, спам и неодобрените коментари и разбира се да оптимизира базата данни, ако това е необходимо.

Хубаво е преди да извършите операцията по почистване и оптимизация, да запазите вашата база данни, така ако нещо се обърка ще може да върнете старата mysql база данни. Макар че за повече от 1 година използване на плъгина , поне аз не съм имал проблеми. Но все пак предпазливостта не е излишна.

Както виждате няма нищо сложно. В зависимост от това, колко често публикувате материали, вие може да повтаряте периодически чистенето и оптимизацията на базата данни на WordPress, поддържайки вашия сайт в оптимално състояние. За днес това е всичко от мен. Успех!

P.S. Докато пишех този материал вече от 30 минути, моя Word „увисна“ и трябваше да го изключа и да го стартирам отново, за да работи. За моя радост, често запазвам документа по време на писане, така, че нямаше жертви. 😉

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *