Няколко домейна в един сайт

Домейн имената стават все повече. Днес все по често се наблюдава ситуация, когато се използват няколко домейна за един сайт, но за какво е нужно това? Хайде да разберем.

Защо са нужни няколко домейна за един сайт?

Наистина, защо, когато стига и един? Всъщност за това може да има много причини. За големи компании, например, това е възможност да защитят своя уникален адрес. Например, компанията се казва – Коли под наем и тя регистрира няколко домейн имена, за да може повече адреси в Интернет да водят към нейния сайт: kolipodnaem.bg, колиподнаем.bg, kolipodnaem.com, kolipodnaem.net и т.н.

Разбира се, в този случай ще се появят допълнителни разходи за удължаване на срока на тези домейни, но за средния и едър бизнес те са незначителни. Затова пък може да кажете на клиентите, че във който и адрес да влязат, те винаги ще попаднат в сайта на компанията.

И така, първата причина – това е някакъв вид застраховка, никой друг да не може да регистрира тези домейн имена. Разбира се, тук е важно да не стигате до крайности и да не регистрирате 10-15 варианта. Няма да има голяма полза от това, само ще изхарчите средства. Ако някой поиска подобен домейн, той така или иначе ще го купи. Например: avtomobilipodnaem.bg, kolipodnaem1.bg.

Комбинациите са милиарди и не може да ги регистрирате всички.

Втората причина – регистрация в домейн зоните на различните страни, за по добра реклама и класиране пред конкурентите. Това е актуално за фирми, които имат дейност в няколко страни. Мисля, че е очевидно, че в България излизат едни резултати в Google, различни от резултатите, например в Румъния. Върху това влияе домейн зоната.

Да допуснем, че компанията трябва едновременно да се рекламира в няколко страни. Тогава един домейн става основен, а останалите огледални (mirror).

За увеличаване на доверието и показателите на сайта

Известно е, че ако “залепите” два домейна, то силата им ще бъде по-голяма, но само в случай, ако вече има някакви показатели. Например, вие сте купили домейн за нов проект и сте започнали да го развивате (сайта). Вашия домейн е млад и трябва да изминат като минимум 1-1.5 години, за да получи той някакви добри показатели за доверие, като например PageRank, Domain и Page Authority. Докато това не стане, не мислете за високи позиции в Google със конкурентни ключови думи.

Например намирате свободен домейн с близко име до темата на вашия сайт и със определени показатели. Да допуснем, че той има PageRank 3, а вашия домейн няма, тъй като сайта е млад и още не сте получили линкове от други сайтове водещи към вашия сайт.

Купувате освободения домейн и го правите огледален на основния домейн. След известно време (няколко седмици или месеци) вашия основен домейн ще получи показателите на втория, тъй като за Google това е практически един и същ домейн.

Проблема е, че купения домейн може да има некачествени обратни линкове (backlinks), и тогава от това присъединяване няма да има голяма полза. А и линковете може да не са по същата тематика.

Например, вие имате домейн auto.bg и сте решили да купите automobile.bg и да го направите огледален сайт на вашия основен проект. Но може да се получи така, че преди това automobile.bg не е бил съвсем със вашата тематика. Например, сайта е бил за компютърни игри със автомобили, а вие искате да направите сайт за ремонт на автомобили. И се получава, че там линковете не са подходящи за вашата тематика. Или още по лошо, купения домейн има лоша история. Както виждате има няколко подводни камъка, които трябва да имате в предвид, ако не искате вашия бизнес кораб да претърпи корабокрушение.

Преминаваме към действие – как да “залепите” или да направите “огледален” домейн

Тук има няколко стъпки, които трябва да направите, но най-важната е добавянето на няколко реда код във файл .htaccess. Този файл трябва да се намира във главната папка на вашия хостинг. Би трябвало вече да имате такъв файл, а ако нямате, то е нужно да го създадете.

Моля обърнете особено внимание, че ако искате да “залепите” site2.bg към site.bg, тоест да направите site2.bg “огледален” на основния, то всички следващи стъпки трябва да се правят именно във site2.bg. Тоест, именно в главната директория на този сайт трябва да сложите кода във файл .htaccess. А кода е:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^site\.com 
RewriteRule ^(.*)$ http://site.bg/$1 [R=301,L] 
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.site\.com 
RewriteRule ^(.*)$ http://site.bg/$1 [R=301,L]

Във този код единствено трябва да промените site.com и site.bg със вашите домейн имена. В този пример site.bg – е основен, а site.com – второстепенен. Този код прехвърля посетителите от второстепенния домейн на главния. Като по този начин, ако наберете второстепенния сайт, то ще бъдете прехвърлени на основния. Допълнително за второстепенния домейн във robots.txt може да поставите тези команди:

User-agent: Googlebot
Host: основной адрес сайта (без http://)

Така явно указвате на Google кой е главния сайт. Със това процеса е завършен. Но търсачките ще почнат да считат домейна за “залепен” след известно време, обикновено след няколко седмици.

Обратната ситуация – как към един домейн да свържете няколко сайта?

Първия вариант – създаване на поддомейни. Например, основния ви сайт се намира на адрес site.bg и вие решавате да разширите сайта като прикрепите към него магазин, блог и форум. И ето какво ще се получи:

shop.site.bg;
forum.site.bg;
blog.site.bg;

Получава се, че домейна е един и вложените средства са минимални (поддомейните са безплатни), но в същото време ние имаме много подраздели. Плюсовете са очевидни, но има и минуси. Минуса е в това, че всеки такъв раздел на сайта ще бъде самостоятелен и ще трябва да го развивате отделно.

Например вашия сайт има PageRank 5, но ако създадете форум по този начин: forum.вашия.сайт.bg, то за Google това ще бъде нов “гол” сайт. Показателите за доверие които има основния домейн, няма да преминат и на поддомейна.

Втория вариант – създаване на папки със подраздели във главната директория. Нека да имаме същата условна ситуация, както във първия случай. Трябва да се добави магазин, форум и блог. В този случай е нужно да създадем в главната директория на сървъра три папки със съответните имена и в тях да инсталираме новите раздели. Адресите в този случай ще бъдат:

site.bg/shop
site.bg/forum
site.bg/blog

Така разделите получават показателите на основния сайт, защото те са пряко свързани с него. Но и тук има много подводни камъни. Такива раздели получават не само доверието и показателите на сайта, но и МОГАТ ДА ВЛИЯЯТ на него. Ако сте инсталирали форум и нещо не сте настроили правилно и се е появило дублирано съдържание или нещо друго, то това ще повлияе на позициите в Google. ЩЕ ПОСТРАДА ЦЕЛИЯ ПРОЕКТ! Затова трябва да бъдете много внимателни.

Във поддомейна дори да имате откровени технически грешки, това няма да донесе вреда на основния сайт.

Това са начините, а вие преценявайте сами, кой вариант да използвате и нужно ли е въобще това. Не е нужно на един домейн да разполагате няколко пълноценни ресурса. Ако това са подраздели на един общ проект, то няма проблеми. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *