Скоро идва нов ъпдейт на алгоритъма Google Penguin

Здравейте, приятели! Интернет гиганта Google сподели новината, че скоро ще излезе четвърто по ред обновление на алгоритъма Google Penguin.

Първо трябва да обясним какво е Google Penguin на тези от вас които не знаят какъв е този пингвин. Филтъра Google Penguin следи за входящите линкове и съответно може да ви накаже ако прецени, че те са неестествени.

Ако блога ви се развива и постоянно пишете полезни и интересни статии, то би трябвало други блогове и сайтове да слагат линкове към вашия сайт. Тоест, трябва да има постоянен прираст на линкове от сайтове, блогове, социални мрежи, форуми и т.н. Със сигурност ще има… НО! Но първо, трябва да са естествени и качествени линкове и второ, броя им постоянно трябва да се увеличава.

Какво означава естествени и не естествени линкове?

Естествени са тези линкове, които се поставят от други хора без да ги карате да го правят и т.н. Харесал им е някой пост, и те са поставили линк към вашата статията във техния сайт. Не естествени линкове са тези, които вие сте купили или сте поставили специално някъде, само и само да има линк който води към вашия блог или сайт.

Ако Google Penguin вижда, че към вас идват линкове от други сайтове и блогове, но основната част от тях са не естествени, то ще бъдете посетени от пандата на Google и ще получите наказание. Ако пък филтъра Google Penguin вижда, че линковете са естествени, страхотно, но ако те са се увеличавали и увеличавали, а после бам и са спрели, то пак ще получите наказание. За какво?

Ами защото вашия блог е престанал да се развива. Това е някакъв сигнал към Google, от който се разбира, че или вашия блог реално не се развива, тоест вашите посетители са харесвали вашите статии и са ги споделяли със линкове в други източници, а след това са спрели или вие сте се занимавали със купуване на линкове към вашия сайт и след това сте спрели.

Тоест имали сте например 300 линкове водещи към вашия сайт, а са станали 100. Значи някъде сте се опитали да хитрувате, със сигурност сте купили временни линкове или просто там където са стояли линковете към вашия сайт, тези сайтове и блогове са мъртви. Google разбира всичко това, той следи динамиката в ръста на линковете и ако вижда спад, то е възможно да ви наложи наказание. Не е възможно, а със сигурност ще го направи.

Извода е, че блога трябва да се развива постоянно. Постоянно трябва да се пишат уникални, полезни и интересни статии, като по този начин постоянно ще расте броя на линковете които водят към вас от други ресурси. Мисля, че вече ви е кристално ясно какво прави този филтър на Google.

Самата новина е, че представителя на Google Джон Мюлер във поредния сеанс за отговор на въпроси е споделил, че скоро ще излезе новата версия на алгоритъма Google Penguin. Точната дата не се споменава, но този ден е все по-близо и разработчиците на компанията се трудят постоянно и неуморно над четвъртата версия на алгоритъма.

С това завършвам днешната статия. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *