nofollow атрибут за всички външни линкове в WordPress

nofollow

Здравейте, приятели! В тази статия искам да ви обърна внимание върху нещо много важно за seo оптимизацията, а именно nofollow линковете. Ако сте запознати с основите на seo оптимизацията на сайтове, вие би трябвало да знаете, какво е nofollow (линкове на които е забранено преминаването по тях) и за какви цели се използват.

Присвоявайки на връзките такъв атрибут, вие давате инструкция на роботите на търсачките, която им забранява преминаването по тези линкове. Това е много важно, ако публикувате много външни линкове. Колкото повече са външните връзки – толкова е и по голяма загубата на тегло на вашите страници. Това особено важи за линкове към не много надеждни и съмнителни сайтове. Не трябва да се забравят и рекламните линкове.

Какво означава атрибут nofollow?

Това е значение на атрибут rel на таг « a » на езика за уеб страници HTML (rel=»nofollow»). Това значение е предназначено за търсачките: то им дава указание, че на този линк не трябва по никакъв да се предава Page Rank.

В WordPress съществува огромно количество от варианти за решаване на тази задача. Тук ще се спра на двата основни начина: плъгин и код.

Код за настройване на атрибут nofollow за всички външни линкове в WordPress

Само няколко реда код поставени във файл function.php във вашата активна тема, автоматично ще добави атрибут nofollow към всичките ви външни линкове, във вашите постове и страници:

add_filter('the_content', 'my_nofollow');
add_filter('the_excerpt', 'my_nofollow');
function my_nofollow($content) {
return preg_replace_callback('/<a[^>]+/', 'my_nofollow_callback',
$content);
}
function my_nofollow_callback($matches) {
$link = $matches[0];
$site_link = get_bloginfo('url');
if (strpos($link, 'rel') === false) {
$link = preg_replace("%(href=\S(?!$site_link))%i", 'rel="nofollow"
$1', $link);
} elseif (preg_match("%href=\S(?!$site_link)%i", $link)) {
$link = preg_replace ('/rel=\S(?!nofollow)\S*/i', 'rel="nofollow"',
$link);
}
return $link;
}

Минусите на този код са, че той не обработва връзките в джаджите, елементите от интерфейса, няма никакви настройки, изключения и така нататък. Но в 99% от случаите това не е нужно.

Плъгин за присвояване на атрибут nofollow за външните връзки в WordPress

Плъгините със подобна функционалност са много, но бих ви препоръчал External Links.

Какво може да прави плъгин External Links:

След като инсталирате и активирате плъгина в Настройки -> External Links, можете да конфигурирате плъгин External Links да:

  • Обработва абсолютно всички изходящи връзки (Apply Globally -> Apply these settings to all outbound links on the site except those in scripts, styles and the html head section).
  • Може да добавите икона на всички изходящи връзки (Add Icons -> Mark outbound links with an icon).
  • Добавя атрибут a rel=nofollow за всички външни връзки (Add No Follow -> Add a rel=’’nofollow’’ attribute to unbound links).
  • Отваря изходящите връзки в нови прозорци (Open in New Windows -> Open outbound links in new windows).
  • Автоматично превръща връзки в текста във URL линк (Auto Convert Text Urls -> Automatically converts text urls into clickable urls).
  • Може да забраните обработката на домейни и под домейни (Domains to Exclude -> External site domains that should be excluded from processing) .

Плъгина върши същата работа като кода по горе, обработва външните връзки в съдържанието. Но за разлика от кода, има няколко полезни настройки. Плъгина се справя със абсолютно всички връзки във сайта, също може да сложите икони за външните връзки и да зададете да се отварят във нов прозорец. И най хубавото е, че може да се зададат изключения, например за определен домейн, връзки за които няма да се добавя атрибут nofollow и т.н.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *