Мошеничеството със теми за WordPress блог и как да се борите с това

теми

Здравей, драги читателю! В последно време търсенето на теми за WordPress стана много актуално. И как иначе, WordPress е много популярен ресурс за създаване на блог и всеки търси своята порция от теми в търсачките. Всеки месец се появяват нови площадки със безплатни шаблони за wordpress в които в кодиран вид са сложени линкове към други сайтове, нормално на разработчиците на темата.

Как работи тази схема?

  1. Някой хора крадат теми от официални разработчици, отварят страницата и премахват линковете на автора на темата и там поставят линкове към техни сайтове (обикновенно партньорски програми или откровенна реклама). След това кодират темата със тези линкове и ако вие решите да ги премахнете от темата, тя не работи както трябва. Архивират темата и я предлагат за свободно сваляне.
  2. Някой особено надарени крадци, като застраховка, правят и това: отварят файла, взимат част от кода, например – Автор:, и там слагат своя линк о типа:
Автор<a href=“линк към сайта.ком“>:</а>

Кодират го и го поставят в темата – по този начин със нищо незабележимото двоеточие става линк към някакъв сайт, а вие въобще не подозирате нищо. Като във footer.php на темата се слага един линк, а във двоеточието – още един линк.

  1. Има и такива мошеници, които поставят кодирани линкове във footer.php и след това искат пари за да го разкодират и да премахнат линковете в него.
  2. Има и друг вариант – някой умник отваря файла index.php, поставя курсора на някой ред и натиска Space на клавиатурата и го задържа минута, докато курсора не отиде надясно по хоризонталата. После когато основния код на страницата е далеч от ляво, той поставя своите линкове и ги затваря със специални тагове. В този случай, външно линка не се вижда на сайта, и даже да отворите файла, отначало няма да се сетите какво става, освен ако не обърнете внимание на прекалено дългото и неуместно оставено празно място и не скролирате на дясно.

Целта на тези действия е ясна – вирусен маркетинг и seo реклама. Вероятно знаете, че колкото повече един сайт има връзки към себе си от други сайтове (така наречените backlinks), толкова той се счита от Google за по ценен и следователно получава по-добро класиране в търсачките. Такива сайтове се класират по добре и се повишава техния Page Rank.

И всичко води към това, че:

  • Първо, нарушават се авторските права. Да, да, знам, при много от вас това предизвиква смях. Но независимо от вашето мнение, тези действия са нарушаване на авторското право, и всеки който го извършва е просто паразит и мошеник.
  • Второ, отнася се за вас самите – вие развивате и рекламирате вашия блог, влагате пари, обменяте линкове, активните сте във коментарите на други блогове – и наливате вода във чужда мелница: чуждите линкове се индексират – и вие безплатно храните тези измамници, които са седнали на вашата шия и се смеят потривайки ръце.

Запомнете: във никакви WordPress теми не трябва да има скрит код!

Какво да правите и как да се борите с това?

  1. За проверка на теми за скрит код използвайте плъгина TAC. Ако разширението показва, че в темата има излишен код със линкове, не използвайте тези теми. Винаги проверявайте темите за WordPress със този плъгин. Повече информация за този плъгин ще намерите в статия „TAC – полезен плъгин за WordPress„.

Ако има такъв код – погледнете какво представлява. Този код може да изглежда по този начин:

<? echo(base64_decode("PtjFGEgaHJlZj0iaHGEdszGR0cDl
  1. Ако има такъв код, но темата много ви харесва, или пък сте свалили кодирани теми и искате да намерите и премахнете този код, то това се прави много лесно.

Да кажем, че отваряте файла footer.php и виждате, че в него има кодиран код.

а). За начало поставете около него маркери (<!–start–> и <!–end–>), ето така:

<!--start-->
<? echo(base64_decode("PtjFGEgaHJlZj0iaHGEdszGR0cDl
<!--end-->

б). Запазете промените.
в). Отидете на главната страница и я обновете.
г). Отворете изходния код на страницата (натискате Ctrl и U едновременно).
д). Визуално или със помощта на търсенето (натискате бутони Ctrl и S) във файла намерете вашите маркери и ще видите примерно следното:

<!--start-->

<div id="footer">
<p>&copy; Copyright 2008.</p>
<p>Нежелани линкове.....</p>
</div>
</body>
</html>

<!--end-->

е). Копирайте от изходния код всичко, което се намира между маркерите.
ж). Отворете страница footer.php на темата и премахнете излишния код.
з). Поставете копирания код, премахнете линковете и запазете промените.

Помнете, че такъв код може да има и във другите файлове от темата.

Изключение.

Съществува едно изключение, когато в темата стоят реални линкове на автора на самите теми или спонсорски линкове. Тук трябва да проверите оригинала на тези теми за WordPress, и да приемете решение – ще използвате ли такава тема или не. Автора на темата има право да сложи линк към своя сайт, защото е написал темата и я предлага безплатно и ако вие искате да му се отблагодарите за работата, може да я оставите, или ако така прецените, да я премахнете.

Линкове които не са поставени от автора и са скрити не трябва да присъстват в шаблона, и вие имате пълното право да ги премахнете. Вие не сте длъжни да оставите линк към авторския сайт, както и всеки друг линк. Имате избор и този избор трябва да е свободен и не трябва да позволявате на някой да паразитира на ваш гръб.

Ако ви е харесала статията – споделете я със приятелите в социалните мрежи. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите.

С уважение, Николай Томов.

Коментари 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *