Митове за оптимизация на видео съдържание

видео съдържание

Здравейте, драги читатели на моя блог! Повечето уебмастъри знаят, че текстовото съдържание може и трябва да се оптимизира. Нали от неговото качество ще зависи отношението на търсачките към сайта и отделните му страници. Конкретно за оптимизацията на статиите съм написал в статия „Сайт оптимизация. Какви правила трябва да се спазват при писане на качествено съдържание 1“.

Но освен текстов има още и друг тип съдържание, например видео съдържание. Като правило, слагайки във сайта видео, уебмастъра се надява да повиши интереса към сайта от посетителите. Като при това притежателите на сайтове все по-често се замислят, как може да се оптимизира видео съдържанието в сайта. Във връзка с това възникват много митове и заблуждения. В тази статия ще се постарая да развенчая тези митове.

  1. Видео съдържание може да се оптимизира за нужните ви ключови думи. Всъщност това не е вярно. Самия видеофайл няма да можете да го оптимизирате към определена ключова дума, защото търсачките в момента не могат в щатен режим да индексират видео. Без грешки търсачките могат да индексират само текст.
  2. Търсачките не могат да разпознават видео съдържание в сайта. Това не е вярно. Нали съществуват такива огромни сайтове за видео споделяне като Youtube, видеото от който заема първите места в търсенето по много ключови думи. Търсачката може да определи наличието на самия видеофайл, а също да прочете заглавието и съпровождащия го текст. Използвайки тези данни търсачката може да му сложи определена тематика.
    Например, видеото се казва „Как да отглеждате краставици във парник“. Описанието към видеото е – „Във видеото се разказва за това, как правилно да отглеждате краставици във парник, дават се съвети на начинаещите градинари“. Съответно, даденото видео след индексация в Google може да се появи в резултатите за търсене с ключови думи свързани със отглеждане на краставици.
  3. Наличието на видео материали в сайта практически не влияе на неговия рейтинг. Това също е измислица. Колкото по информативен и разнообразен е сайта, колкото е по разнообразно съдържанието, толкова е и по-добро отношението на посетителите към сайта (като правило). Също така имайте в предвид, че търсачките постоянно усъвършенстват алгоритмите си. Не е далече деня, когато те ще се научат да индексират видео клиповете. И тогава влиянието на видеото върху сайта ще е още по-голямо.
  4. Звука към видеото може да се индексира от търсачките. Това е още едно предположение свързано с фантастиката. Ако самото видео не може да бъде индексирано от търсачките, то какво остава за аудиото.
  5. Някой SEO професионалисти знаят как може правилно и максимално ефективно да се оптимизира видео съдържание в сайта. Това също не е вярно. Не съществуват никакви тайни знания, свързани с оптимизацията на видео. Ако ви предлагат услуги по оптимизация на видео, това е просто рекламен трик.
  6. Видео файловете в сайта трябва да се слагат в таг <noindex> (този таг забранява индексацията от търсачките). Това не е вярно. Няма никаква нужда да се забранява индексацията (освен ако информацията във видеото е особено ценна за вас и не искате някой друг да я види).

Какво мислите за митовете и заблудите за видео съдържание на сайт? Напишете в коментарите.

Ако ви е харесала тази статия – споделете я в Twitter и Facebook. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *